Șase universități clujene, decorate de Președintele Iohannis

30 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Președintele va participa la ceremonia de deschidere a anului universitar la UBB „Babeș-Bolyai” și va vizita Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFuture al UMF „Iuliu Hațieganu”.

 

Preşedintele Klaus Iohannis participă, astăzi, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2019-2020, la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, anunță Administrația Prezidențială. Evenimentul, care va avea loc în Aula Magna a UBB, marchează un secol de la constituirea universităţii şi consfinţeşte excelenţa academică şi de cercetare a instituţiei de învăţământ clujene.

Universitatea noastră împlinește în acest an un secol de la fondarea ca Universitate românească, prilej de sărbătoare pentru întreaga comunitate numită, conform tradiției, Alma Mater Napocensis. Ceremonia de deschidere a anului universitar  va avea loc în prezenţa Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai, şi va fi urmată de un marş academic la care vor participa reprezentanţii tuturor celor şase universităţi publice din Cluj-Napoca şi care va avea loc pe ruta str. Mihail Kogălniceanu – str. Baba Novac – str. I.C. Brătianu – Piaţa Ştefan cel Mare – Str. Eroilor – Piaţa Unirii”, se anunță pe pagina de Facebook a UBB.

Pentru a marca cei 100 de ani de învățământ universitar românesc la Cluj Napoca, la UBB a fost dezvelit, pe 23 septembrie, Monumentul „Laudă cărții”, operă a sulptorului clujean Liviu Mocan și face parte din seria „Biblioteci verticale”, prezentată la nivel internațional.

 

Preşedintele României va vizita şi Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFuture al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu din Cluj-Napoca, proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice.

Prin vizitarea acestui centru de cercetare medicală, considerat pol de competenţă ştiinţifică şi tehnologică la standarde europene, preşedintele Klaus Iohannis transmite un mesaj de susţinere a cercetării ştiinţifice medicale, de deschidere către cercetătorii din domeniul medical, precum şi un mesaj de încurajare pentru accesarea de noi proiecte pe zona cercetării medicale, de noi programe educaţionale şi parteneriate academice”, se menționează în comunicatul Adinistrației Prezidențiale.

MedFuture – Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată Cluj-Napoca sau locul unde tineri geniali, imaginativi și modești, sub o coordonare de excepție, scriu istoria cercetării medicale, punând cu mândrie România pe harta știintei internaționale. O adevarată infuzie de optimism, speranță și energie pozitivă!”, notează, pe pagina sa de socializare, medicul Diana Păun, consilier Administrația Prezidențială.

 

Totodată, cu prilejul aniversării a 100 de ani de învăţământ superior românesc la Cluj-Napoca, şeful statului va decora cele şase universităţi de stat din municipiu, care au avut un impact deosebit în comunitate, contribuind la dezvoltarea acesteia în spiritul multiculturalismului, şi care reprezintă un pilon important în conservarea şi promovarea valorilor şi a culturii naţionale.

Astfel, în cadrul ceremoniei, care va avea loc la Primăria Cluj-Napoca, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu”, Universitatea Tehnică, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, Universitatea de Artă şi Design şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” vor fi decorate de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*