Eroii din linia întâi în lupta cu pandemia, decorați de președintele Klaus Iohannis

2 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Medici, asistenți medicali, șase Universități de Medicină și Farmacie și INSP au primit distincții la Cotroceni, de Ziua Națională, în semn de apreciere pentru implicare, profesionalism și efortul important depus în combaterea pandemiei de COVID-19. 

 

Așa cum se întâmplă în fiecare an, de Ziua Națională a României, o serie de personalități din varii domenii sunt decorate de Președintele României. Anul acesta, președintele Klaus Iohannis a semnat o serie de decrete de decorare a celor care salvează vieți, EROII din linia întâi fiind astfel apreciați pentru „implicarea și profesionalismul de care au dat dovadă, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19.

Într-o atmosferă de gală dar atipică, din cauza regulilor sanitare impuse de pandemie, aseară, la Cotroceni, au fost decorați mai mulți medici, asistenți medicali și instituții medicale. La eveniment au fost prezenți, în afara celor decorați, doar ministrul Sănătății Nelu Tătaru, secretarului de stat Raed Arafat și consilierul prezidențial Diana Păun, pentru a se putea respecta restricțiile impuse de normele sanitare.

Astfel, cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler au fost decorați medicii Monica Andreea Sandu – București, Maria Nina Anghel  – Moinești, Marius-Teodor Bărbat, Ada Sonia Gherman  și Mihaela Sorina Lupșe din Cluj-Napoca, medicii Dragoș Florin Botea, Monika Erika Dacz, Marc Florea și Alin Aurel Raul Suciu din Oradea, doctorii Adelina Băloi, Corina Maria Georgescu și Ciprian Adrian Henţia din Timișoara, medicul Ioana Grigoraș din Iași și medicul Ema-Raluca Pascal din Reșița.

Aceeași distincție a fost conferită asistentelor medicale principale Alexandra-Angela Pop din Oradea și Maria-Elena Casoni din Târgu-Mureș, iar Medalia „Meritul Sanitar” clasa a III-a a fost acordat as. med. Gabriela-Ioana Bordianu  din Bacău.

 

Rectorii UMF decorate

Tot cu Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler a fost decorat Institutul Național de Sănătate Publică.

Cu același prilej, cele mai importante șase universități de Medicină și Farmacie din țară au primit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler.

Au fost astfel recompansate pentru „calitatea procesului educațional și a excelenței academice, pentru efortul important depus în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București; Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca; Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași; Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara; Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.

 

În numele celor decorați, reprezentanta Institutului Național de Sănătate Publică, Simona Pârvu, i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru distincțiile „acordate astăzi, cadrelor medicale, universităților de medicină și farmacie și Institutului Național de Sănătate Publică – dovadă a recunoașterii meritelor profesionale, a expertizei tehnice și științifice”, subliniind că discursul său, în numele tuturor celor decorați, este „cea mai facilă și plăcută responsabilitate dintre cele îndeplinite în ultimul timp, ținând cont de provocările majore la care este supus colectivul institutului” și toți profesioniștii din sistemul medical.

Șeful statului a remarcat, în discursul susținut cu acest prilej, eforturile cercetătorilor și al tuturor angajaților din sistemul medical, precum și al universităților de medicină și farmacie care, în ciuda limitărilor impuse de pandemie în actul educațional, au continuat să depună eforturi pentru formarea profesioniștilor de care este atâta nevoie pentru a proteja sănătatea românilor.

 

Klaus Iohannis

Președintele Iohannis a mulțumit la rândul său tuturor celor care au contribuit la limitarea efectelor pandemiei și la salvarea de vieți și le-a transmis medicilor că „prin acțiunile dumneavoastră, scrieți o istorie discretă, dar de netăgăduit, a onoarei și demnității, construind o nouă realitate bazată pe încredere în unitate și solidaritate”. 

Subliniind că munca medicilor este deosebit de importantă nu doar din perspectivă umanitară, ci și pentru că demonstrează că „numai colaborând cu parteneri din alte țări putem fi eficienți în lupta cu pandemia”, președintele Iohannis a menționat că „la fel cum accesul la un vaccin este facilitat de Uniunea Europeană, schimbul de informații, resurse și experiență poate înlesni eforturile noastre de protejare a sănătății populației”.

La finalul evenimentului, președintele Klaus Iohannis le-a transmis doctorilor că se înclină în fața lor „cu recunoștință și profund respect, în numele statului român”, le-a mulțumit și le-a dorit multă sănătate, alături de „La mulți ani de Ziua României!

GALERIE FOTO:

 


Adaugati un comentariu


 

*