Coordonatorii de transplant s-au întâlnit în cadrul celei de-a 11-a reuniuni naționale

2 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Cu această ocazie, a fost analizată activitatea de transplant pe parcursul anului în curs, căutându-se și soluții pentru problemele întâmpinate.

 

Zilele trecute a avut loc cea de-a 11-a Reuniune națională KDP și a coordonatorilor de transplant, eveniment organizat anual de Agenția Națională de Transplant (ANT), în vederea analizări activități din acest domeniu. De această dată, regulile de protecție sanitară nu au mai permis coordonatorilor de transplant să se întâlnească fizic, în cadrul reuniunii, evenimentul fiind organizat on-line. La reuniune au participat coordonatorii de transplant şi KDP din cadrul tuturor unităţilor sanitare acreditate pentru activitatea de prelevare, alături de coordonatorii şi KDP regionali.

Principala temă de discuție a  constituit-o analiza pe fiecare regiune şi unitate sanitară a problemelor întâmpinate în desfăşurarea activităţii de identificare şi declarare a donatorilor aflaţi în moarte cerebrală.

Medicul Radu Zamfir, directorul executiv al ANT, a precizat că aceste probleme au fost determinate atât de condiţiile dificile impuse de contextul epidemiologic, cât şi de finanțarea de care beneficiază activitatea de transplant și de modul de desfăşurare a Programului Naţional de Transplant în fiecare unitate sanitară. „În prezent activitatea de transplant funcţionează cu succes şi în mod constant doar în câteva unităţi sanitare, în care a existat disponibilitate atât din partea managementului unităţii sanitare, cât şi din partea personalului medical pluridisciplinar, de a construi în ani de zile, cu mult efort, dăruire şi implicare, o echipă de coordonare transplant şi a implementa la nivel de spital o cultură a donatorului” a declarat directorul ANT, în cadrul reuniunii.

 

Dr. Radu Zamfir

Cu ocazia analizei activității de transplant din ultima perioadă, a fost evidențiat faptul că, în a doua jumătate a anului trecut și în primele două luni din 2020, aceasta dădea semne de revigorare, iar un număr mare de centre care nu mai avuseseră activitate în ultimii 2-3 ani au repornit Programul Naţional de Transplant. Pin urmare, activitatea de prelevare devenise o constantă în acea perioadă, crescând numărul de donatori, implicit de pacienți salvați datorită transplantului de organe.

Începând cu luna martie a acestui an, pandemia și-a pus serios amprenta în mod negativ și asupra activității de transplant, crescând în mod semnificativ presiunea asupra personalului din secțiile de Terapie Intensivă, care are un rol extrem de important în această activitate. Prin urmare, numărul de prelevări și transplanturi efectuate în acest an a fost mai mic decât se estima, însă directorul ANT spune că „în sistemul de transplant există oameni valoroşi şi dedicaţi, cu un înalt grad de profesionalism şi responsabilitate care, respectând aceste restricții și trecând peste dificultăți, au găsit resursele de a continua activitatea de identificare şi declarare de donatori aflaţi în moarte cerebrală”.

 

Astfel, conform bilanțului prezentat în cadrul reuniunii, până la finele săptămânii trecute fuseseră realizate datorită donatorilor în moarte cerebrală 51 de transplanturi hepatice, dintre care două prin Eurotransplant, 110 transplanturi renale, 9 transplanturi de cord dintre care 5 în străinătate, prin Eurotransplant și 5 transplanturi pulmonare, din care doar unul în țară și patru în străinătate.

Ulterior reuniunii coordonatorilor de transplant, la Spitalul Județean de Urgență din Bacău a avut loc prima prelevare de organe și țesuturi din acest an. Donatorul a fost un pacient al spitalului, intrat în moarte cerebrală, pentru care familia și-a dat acordul de prelevare multiplă de organe. Rinichii au fost prelevați de o echipă de specialiști de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași, fiind ulterior transplantați unei paciente de 41 de ani și unui bărbat de 46 de ani. Plămânii au fost prelevați de o echipă Eurotransplant, fiind ulterior transplantați unui pacient din străinătate, în cadrul clinicii AKH din Viena. Și cordul a fost eligibil pentru prelevare, însă nici pe listele naționale nici pe cele ale Eurotransplant nu a fost găsit un pacient compatibil, așa că s-a irosit.

Totodată, o altă echipă de la spitalul Sfântul Spiridon din Iași a prelevat corneea, în timp ce alți specialiști de  a Colentina au prelevat țesut osos.

Astfel, față de bilanțul prezentat în cadrul reuniunii coordonatorilor de transplant, numărul transplanturilor renale realizate anul acesta a ajuns la 112, iar 6 pacienți au beneficiat de transplant pulmonar, dintre care 5 din străinătate.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*