Încă șapte vieți salvate prin transplant, în ultimele două zile

Organele au fost prelevate de la doi donatori aflați în moartea cerebrală, iar intervențiile salvatoare au fost realizate în Institutul Clinic Fundeni din București, Institutul Parhon din Iași și într-o clinică din UE.

 

Activitatea de transplant continuă cu succes în România, semn că mulți dinte oameni reușesc și în această perioadă dificilă să treacă peste durerea pricinuită de pierderea unei persoane dragi și să se gândească la semenii pe care îi pot salva prin exprimarea acordului de prelevare. În ultimele două zile, două astfel de gesturi altruiste au salva viața a șapte pacienți a căror singură speranță de supraviețuire era un transplant. Aceștia au fost operați în condiții speciale, cu respectarea măsurilor de protecție pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus, dar transplantul este o intervenție de urgență, care nu poate fi amânată, așa că echipele de prelevare și transplant au fost la datorie. De altfel, în această perioadă, pe lângă investigațiile și analizele specifice în cazul unui transplant, atât donatorii cât și receptorii sunt testați la infecția cu noul virus, înainte de intervenția chirugicală.

Prima care a făcut acest gest a fost o familie din București, aparținătoare a unui pacient care intrase în moarte cerebrală la spitalul Floreasca. Echipa de transplant condusă de prof. dr. Ioana Grinţescu şi conf. dr. Liliana Mirea, alături de coordonatorul de transplant dr. Rosana Turcu, a obținut acordul familiei pentru prelevarea de organe, stabilindu-se că puteau fi recoltați ambii rinichi, ficatul și inima. Astfel, la Floreasca s-a deplasat duminică o echipă de la Institutul Fundeni, formată din dr. Genady Vatachki şi dr. Maria Şerban, care au prelevat ficatul, iar transplantul hepatic a avut loc câteva ore mai târziu, cu succes, la Fundeni, sub coordonarea dr. Doina Hrehoreţ, cu sprijinul echipei ATI, condusă de dr. Ruxandra Fota.

 

Medicii ieșeni Radu Andriciuc şi Daniel Andone au prelevat rinichii, care au salvat apoi viețile a doi pacienți de 26 și 45 de ani, internați la spitalul C. I. Parhon din Iași, primul făcând dializă din 2018, iar cel de-al doilea din luna februarie a acestui an. A fost prelevat și cordul, însă pentru acest organ nu a fost găsit un pacient compatibil în țară, așa că s-a luat legătura cu alte clinici din Europa prin agenția Eurotransplant. O echipă de prelevare din cadrul agenției a sosit în cursul aceleiași zile la București, iar inima fost ulterior transplantată unui pacient aflat pe lista de așteptare a unei clinici din UE. Nu în ultimul rând, a fost prelevată și corneea, care va reda vederea unor pacienți aflați pe listele de așteptare ale Spitalului Militar Central.

Duminică seară, Agenția Națională de Transplant a fost anunțată de existența unui alt donator aflat în moarte cerebrală, la spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea. Îngerul salvator a fost de această dată un tânăr de 38 de ani, a cărui soție nu a ezitat nicio clipă să-și de a cordul pentru prelevarea organelor, mai ales că aceasta fusese și dorința bărbatului. „Nu doresc nimănui să simtă durerea pe care o am acum în suflet. Singura mângâiere este să îi respect dorinţa lui de a fi donator de organe. Suntem de 17 ani împreună. El a fost lumina vieţii mele, eu am fost raţiunea lui de a trăi”, este mesajul soției, care a impresionat întreaga echipă de transplant a spitalului, în momentul în care i s-a solicitat acordul pentru prelevarea de organe.

 

În condiţiile extrem de dificile determinate de pandemia COVID -19, echipa ATI şi de coordonare a spitalului din Oradea, formată din dr. Carmen Pantiș, dr. Silviu Turcus, dr. Călin Timar și as. Otto Gergely şi-a dublat efortul și a făcut posibil ca un gest de o asemenea încărcătură emoţională să nu fi fost în zadar.

Prelevarea de ficat și rinichi a fost efectuată de o echipă de la Institutul Fundeni, formată din dr. Genady Vatachki, dr. Alexandru Onofrei și as. Rodica Dinu, iar organele au fost apoi aduse la București.

La Institutul Fundeni a fost transplantat ficatul unui pacient pentru care transplantul era singura șansă la viață, de o echipă condusă de conf. dr. Vlad Braşoveanu, alături de echipa ATI coordonată de dr. Ruxandra Fota.

În Clinica de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic de la Fundeni, un centru de excelență înființat de profesorul Irinel Popescu, au avut loc 1.100 de transplanturi, 25 numai anul acesta. Așa cum a precizat dr. Brașoveanu, deși numărul donatorilor a scăzut din cauza pandemiei, transplantul este șansa la viață pentru mii de români aflați pe listele de așteptare, așa că medicii continuă să facă minuni.

 

Dr. Adrian Covic

Rinichii au fost trimiși cu un avion la spitalul Parhon din Iași, unde au fost transplantați în cursul zilei de ieri unui pacient de 56 de ani care făcea dializă din 2010, și unui alt bărbat de 36 de ani, care urma același tratament din 2017. Astfel, numărul transplanturilor renale efectuate în ultima lună la Iași a ajuns la 7, iar de la începutul acestui an au fost realizate 17 astfel de intervenții. Despre ultimele 4 transplanturi, dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Iași, a declarat că „a fost o serie consecutivă de două recoltări de la donatori în moarte cerebrală. Vorbim de pacienţi donatori, pentru care le suntem recunoscători familiilor din Oradea şi din Bucureşti. Acest gest de umanitate dă o şansă pacienților, în aceste condiţii de criză, să îşi reia o viaţă normală. Aceste intervenţii sunt un efort absolut colosal al echipei de chirurgi. O echipă de tineri chirurgi urologi care s-au deplasat cu ambulanţa la Bucureşti, au recoltat rinichiul acolo, l-au adus aici. Imediat ce au ajuns au intrat cu alţi colegi de-ai lor în sală şi au operat până în toiul nopţii. Au plecat acasă, iar în cursul dimineții de luni s-au apucat de un nou transplant, rinichiul venind duminică seară, cu avionul, de la Bucureşti. Deci, practic, sunt chirurgi care au operat non-stop peste 12 ore sau au fost în activitate specifică”.

Ca de fiecare dată, conducerea ANT a mulțumit familiilor donatoare pentru gestul lor altruist, dar și echipelor medicale care în aceste zile dificile își fac datoria cu mult profesionalism şi dedicare. Mulţumiri au fost transmise și Serviciilor de Ambulanţă şi echipajelor SMURD „pentru sprijinul acordat şi promptitudinea cu care au răspuns întotdeauna solicitărilor Agenţiei Naţionale de Transplant”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*