Încă nouă vieți salvate în ultima săptămână, datorită operațiilor de transplant

10 februarie 2020 | 0 comentarii |

Intervențiile de prelevare a organelor de la donatori au avut loc în trei zile consecutive, iar unul dintre pacienții salvați este din Germania.

 

Activitatea de prelevare și transplant de organe a continuat într-un ritm susținut și pe parcursul săptămânii trecute, când au avut loc trei prelevări multiple în decursul a trei zile consecutive, organele prelevate salvând viața a nouă pacienți a căror șansă la viață depindea de primirea unui organ salvator.

Acest maraton al salvării de vieți a debutat joi, la Cluj, iar donatorul a fost un copil în vârstă de doar 8 ani, victimă a unui accident de circulație. Acesta a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj Napoca, însă a intrat la scurt timp în moarte cerebrală. Medicilor Remus Babici – coordonatorul de transplant –  și Nicoleta Dărăban – KDP, le-a revenit sarcina dificilă de a obține acordul familiei pentru prelevarea de organe, după stabilirea diagnosticului ireversibil de moarte cerebrală.

Părinții copilului au avut puterea de a trece peste șocul și durerea pricinuite de această veste, iar acceptând donarea au contribuit la salvarea vieților altor trei copii care aveau nevoie urgentă de un transplant.

Au fost prelevați rinichii și ficatul, în acest scop deplasându-se la spitalul din Cluj și o echipă de medici germani de University Hospital Regensburg. Rinichii au fost prelevați de o echipă de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj, fiind transplantați ulterior unor copii de 9 și 12 ani, în timp ce ficatul a fost transplantat la clinica din Germania, întrucât nu s-a găsit un pacient compatibil în România.

 

A doua zi, Agenția Națională de Transplant a fost anunțată că la Spitalul Clinic de Urgență din Brașov există un alt donator, un pacient de 62 de ani, intrat în moarte cerebrală, a cărui familie și-a dat acordul pentru prelevarea de organe. Misiunea de a obține acordul familiei și de a menține pacientul în condiții optime până la sosirea echipelor de prelevare a revenit dr. Dr. Dragoş Grușea – coordonatorul de transplant și dr. Simona Gălbineanu – kdp, care au anunțat și Agenția Națională de Transplant.

Ficatul a fost prelevat de o echipă de la Institutul Fundeni, formată din dr. Genady Vatachki, dr. Gheorghe Potlog și asistenta Rodica Dinu, transplantul fiind efectuat la scurt timp, în cadrul institutului de la București, de către dr. Doina Hrehoreţ, dr. Luminiţa Stoica și dr. Alexandru Riste, cu sprijinul echipei ATI formată din dr. Dana Tomescu, dr. Mihai Popescu și dr. Ana Grigoraş.

 

Rinichii au fost prelevaţi de echipa chirurgicală de suport a spitalului din Braşov, formată din dr. Marius Neculoiu, dr. Vlad Marcu și dr. Ovidiu Moldovan şi au fost transplantaţi la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal din Cluj-Napoca. Aici, echipa formată din dr. Florin Elec, dr. Dan Enache și dr. Dan Pop au încheiat cu succes operațiile în cazul a doi pacienţi, unul de 59 ani – aflat de 6 ani în dializă – şi altul de 64 de ani – aflat de11 ani pe dializă.

În același timp, o echipă de la  Spitalului Colentina, din București, formată din dr. Andrei Nica, dr. Ionuţ Teodoriu, dr. Manuel Sava și dr. Dan Bucur a prelevat ţesuturile osteotendinoase, care vor reda bucuria de a trăi mai multor pacienţi în suferinţă. Corneea a fost prelevată de medicii braşoveni Laura David, Corina Pintiliuc și Tamara Bălănescu şi a redat vederea altor doi pacienţi aflaţi pe lista de aşteptare a Spitalului Militar Central din Bucureşti.

Minunile medicale au continuat și în cursul zilei de sâmbătă, când familia unui pacient de 56 de ani, internat la Spitalul Floreasca, și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, atunci când medicii le-au dat vestea că acesta nu mai putea fi salvat.

Ficatul şi rinichii au fost prelevaţi de echipele de la Institutul Clinic Fundeni, coordonate de Dr. Genady Vatachki şi Dr. Vlad Olaru, iar organele au fost transplantate în week-end, în cadrul aceleiași unități medicale, oferind astfel o nouă șansă la viață unor pacienți aflați pe listele de așteptare.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*