Prelevare de organe de la un donator de 77 de ani

19 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Este vorba despre cel mai vârstnic donator de la Târgu Mureș și totodată, unul dintre cei mai în vârstă donatori din țară.

 

În cursul zilei de ieri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş a avut loc o prelevare de organe de la cel mai vârstnic donator identificat în cadrul centrului de transplant de aici, și totodată, unul dintre cei mai vârstnici donatori de organe din țară. Pacientul, în vârstă de de 77 de ani, ajunsese cu probleme grave la spitalul din Târgu Mureș, iar în ciuda eforturilor medicilor, a intrat în moarte cerebrală.

În ciuda vârstei înaintate, ficatul și rinichii acestuia erau într-o stare perfectă, astfel că echipa de transplant a unității medicale a solicitat acordul familiei pentru prelevarea de organe. Rudele pacientului au înțeles importanța acestui gest și au acceptat intervenția, astfel că au fost solicitate echipele de prelevare de la centrul de transplant hepatic al Institutului Fundeni și de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal de la Cluj (ICUTR). După intervențiile de prelevare, care au avut loc la Târgu Mureș, echipele medicale au revenit la centrele de transplant din Cluj și București, împreună cu organele care, în cursul aceleiași zile, au au salvat viața a trei pacienți, ca urmare a altruismului familiei unuia dintre cei mai vârstnici donatori din România și a profesionalismului și dedicării medicilor.

 

Și la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Arad a avut loc, zilele acestea, o prelevare multiorgan. De această dată, donatoarea a fost o tânără de doar 32 de ani, care intrase în moarte cerebrală, și a cărei familie a găsit la rândul ei puterea de a trece peste șocul acestei pierderi și a fost de acord cu prelevarea de organe.

Din păcate, pentru inima tinerei, care era în stare perfectă, nu a fost găsit un pacient compatibil, nici în țară, unde lista de așteptare este foarte lungă, nici în străinătate, așa că nu a putut salva viața unuia dintre pacienții care au nevoie de o inimă nouă pentru aputea supraviețui.

La Arad s-au deplasat trei echipe medicale, de la centrul de transplant hepatic al Institutului Fundeni, de la ICUTR Cluj și de la centrul de transplant pulmonar al spitalului Sfânta Maria din Capitală.

 

S-a constatat însă că plămânii nu puteau fi transplantați din motive medicale ce au fost identificate în timpul intervenției, așa că au fost prelevați doar rinichii și ficatul.

Ficatul a ajuns la București, unde viața unui pacient de 39 de ani a fost salvată prin eforturile echipei de chirurgi coordonate de dr. Doina Hrehoreţ, alături de echipa ATI, condusă de dr. Ecaterina Scărlătescu, a care a realizat cu succes transplantul hepatic,  în cadrul centrului de la Fundeni. În acelaşi timp, alţi doi pacienţi de 40 de ani şi 44 de ani au primit, după aproape 3 ani de aşteptare,  şansa mult visată pentru un transplant renal la ICUTR. Intervenţiile de transplant renal au fost realizate cu succes de echipele conduse de dr. Silviu Moga şi dr. Dan Pop.

În această perioadă extrem de dificilă pentru toată lumea, cauzată de pandemia Covid-19, solidaritatea şi dragostea faţă de semeni fac diferenţa dintre viaţă şi moarte. Aceste momente ne obligă să ne exprimăm recunoştinţa faţă de cei care, prin gestul lor, aduc speranţă, salvează vieţi: donatori, familiile acestora, echipele medicale. Mulțumim familiilor donatorilor şi echipelor medicale din spitalele implicate pentru munca şi efortul pe care îl depun în lupta pentru viaţă!”, este mesajul transmis de Agenția Națională de Transplant.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*