Comisia Superioară de Disciplină a Colegiului Medicilor a sancționat 27 de medici în 2019

10 februarie 2020 | 0 comentarii |

Au primit mustrări 15 dintre aceștia, alți 8 au primit avertisment, alți 4 doctori au fost sancționat cu vot de blam și unul singur și-a pierdut dreptul de practică.

 

Dr. Radu Vlădăreanu

La sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România (CMR), la care au participat, pe lângă reprezentanții colegiilor teritoriale ale organizației profesionale, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Administrației Prezidențiale, preşedinţii celor două comisii de sănătate ale Parlamentului, cadre didactice universitare, delegați ai Academiei de Științe Medicale, a fost prezentat Bilanțul organizației profesionale pe anul trecut, dar și pe toți cei patru ani de mandat, luna viitoare având loc alegeri pentru desemnarea unei noi echipe de conducere a organizației profesionale.

Totodată, prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu a prezentat Raportul de activitate al Comisiei Superioare de Disciplină, care în 2019 a adoptat 101 decizii, în care au fost implicați 121 de medici, iar pe rol se mai află alte 104 dosare, în diferite stadii de cercetare. La Buzău, Comisia de Disciplină a avut în lucru 25 de dosare în 2019, iar pentru 19 dintre ele a emis deja decizii, sancțiune fiind aplicată într-un singur caz.

Cele mai multe reclamații au vizat disciplina chirurgie, în cadrul căreia 23 de medici au fost acuzați de diferite erori medicale. Alți 17 medici cardiologi și de medicină internă au fost reclamați pentru malpraxis, iar 16 medici de familie/medicină generală au fost, de asemenea, reclamați pentru că ar fi prejudiciat pacienții pe care ar fi trebuit să-i ajute să se facă bine .

 

Un singur medic, având specialitatea ORL, a primit interdicția de mai profesa, în urma cercetării în Comisia Superioară de Disciplină. Cu mustrare au fost sancționați 15 medici, iar printre aceștia au fost cinci medici de medicină generală / medicină de familie, patru medici chirurgi, doi medici psihiatri și câte un medic din specialităţile medicină internă, boli infecţioase, obstetrică-ginecologie, neurochirurgie.

Avertisment au primit alți 7 doctori, între aceștia numărându-se doi chirurgi şi câte un medic din specialităţile medicină internă, boli infecţioase, urgenţă, diabet, anestezie şi terapie intensivă.

Vot de blam a fost sancțiunea care s-a aplicat altor 4 medici, respectiv, un chirurg, un neurochirurg, un anestezist şi un oncolog.

Dintre cele 101 decizii adoptate de Comisia de Disciplină anul trecut, trei au fost contestate în instanță. Două dintre ele i-au nemulțumit pe  medicii sancționați și una pe pacientul reclamant.

 

În anul 2018, numărul medicilor sancționați a fost cu doi mai mult (29 de medici), iar unuia singur i s-a retras calitatea de membru al CMR (i s-a suspendat dreptul de a profesa), iar în alte 208 dosare s-a decis exonerarea medicilor.

Au fost sancționați 12 medici cu mustrare, 10 au primit avertisment, 5 au fost sancționați cu vot de blam și câte unul cu amendă și retragerea calității de membru. În 15 dintre cauze, dosarul a fost trimis înapoi, la colegiul teritorial, considerându-se că decizia nu fusese adoptată conform prevederilor legale, în 14 dintre cauze, contestaţia sau plângerea a fost respinsă pentru că a fost introdusă tardiv, iar alta a fost respinsă pentru că a fost introdusă de o persoană fără calitate procesuală.

În 2017 au fost soluționate 75 de cauze, fiind sancţionaţi 19 medici – 11 cu mustrare, 6 cu avertisment, unul cu vot de blam şi unul cu interdicţia de a mai practica profesia timpde o lună.

În 2016, Comisia a adoptat 140 de decizii și a decis sancţiuni în 26 de medici, dintre care 16 cu mustrare, 7 cu avertisment şi 3 cu vot de blam urmate de ridicarea dreptului de liberă practică (doi medici din specialitatea Obstetrică-ginecologie și unul ATI, cărora în urma unor decizii terapeutice le-au decedat pacienții).

Potrivit raportului dat publicității de CMR referitor la perioada 2006/2018, numărul medicilor sancţionaţi a fost de 432, indicând o creştere numerică, de la 19 în 2006 la 29 în 2018, dar o scădere procentuală, de la 17% la 10,86%.

 


Adaugati un comentariu


 

*