Abia ales „judecator” al medicilor, profesorul Lascar este trimis in judecata de DNA

17 octombrie 2017 | 0 comentarii |

Acesta este acuzat de „abuz in sericiu cu consecinte deosebit de grave”, alaturi de Alexandru Macovei – fost manager si Gontariu – fost sef de achizitii ai Spitalului Floreasca, precum si pe Aurel Catalin Galea, administrator al SC Gemedica SRL.

 

La sfarsitul saptamanii trecute, odata cu Adunarea Generala a Colegiului Medicilor din Romania (CMR), au fost alesi si membrii Comisiei Superioare de Disciplina (CSD), care in urmatorii sase ani vor „judeca” abaterile savarsite de membrii organelor de conducere ale colegiilor teritoriale si contestatiile formulate impotriva deciziilor Comisiilor de Disciplina teritoriale.

Intre cei 13 medici alesi pentru a imparti „independent de conducerea CMR” dreptatea, din punct de vedere profesional, fata de medicii din intreaga tara se afla si prof. dr. Ioan Lascar, fost sef al Clinicii de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta „Floreasca” din Capitala. Acesta a primit 100 de voturi din partea colegilor, fiind surclasat doar de alti 3 medici alesi in CSD, respectiv, de prof. dr. Elena Liliana Nestianu (139 de voturi), prof. dr. Eugen Bratucu (103 voturi) si sef lucrari dr. Camelia Cristina Diaconu (102 voturi).

Din aceeasi comisie vor mai face parte medicii Beatrice Gabriela Ioan (91 voturi), Marina Evelyn Cristescu (90 voturi), Sorin Radu Vidican (89), Daniela Carmen Filipescu (87), Tereza Eugenia Franciuk (86), Radu Vladareanu (82), Gabriel Berteseanu Serban Vifor (65), Elena Luiza Cinteza (61) si Jean Ciurea (60). Unul dintre cei 13 va fi presedinte al Comisiei Superioare de Disciplina, iar completele vor fi formate din cate 5 membri care vor da „verdicte profesionale finale” in cazurile de malpraxis sau alte abateri ale medicilor.

 

Dr. Al. Radu Macovei si dr. Ioan Lascar

Paradoxal, la numai doua zile dupa ce i s-a incredintat rolul de „judecator al medicilor”, profesorul Ioan Lascu a fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. Potrivit unui comunicat al DNA, pentru aceeasi fapta au fost trimisi in judecata medicul Alexandru Radu Macovei, fost manager al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, Marina-Magdalena Gontariu, la data faptei seful biroului achizitii al aceleiasi unitati medicale, si Aurel Catalin Galea, administrator al SC Gemedica SRL, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Dosarul vizeaza o serie de nereguli inregistrate in legatura cu dotarea cu echipamente medicale a Sectiei de Arsi, descoperite si cercetate dupa tragicul episod „Colectiv”, cand zeci de oameni au ars de vii, iar pentru ca in spitalele romanesti nu erau conditii pentru ca marii arsi sa fie tratati corespunzator, 46 de victime au decedat si alte cateva zeci au ramas cu sechele pe viata. La mai bine de un an de la tragedia de la Colectiv si mai multe luni de cercetare penala in rem a neregulilor de la Sectia de Arsi a spitalului Floreasca, inaugurata de trei ori fara a deveni insa functionala, medicii Macovei si Lascar au fost chemati la DNA pentru audieri si au fost pusi sub acuzare, iar luni, 16 octombrie 2017, acestia au fost trimisi in judecata, impreuna cu alti doi complici.

 

Potrivit comunicatului remis de DNA, on anul 2013 „inculpatii Macovei Alexandru Radu, in calitate de manager al Spitalului Clinic de Urgenta Bucuresti, Gontariu Marina-Magdalena, in calitate de sef Birou achizitii publice si de presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului, si Lascar Ioan, in calitate de sef Clinica chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva si de membru in comisia de evaluare a ofertelor in cadrul spitalului, in urma unei licitatii fictive, au incheiat cu societatea Gemedica SRL, reprezentata de inculpatul Galea Aurel Catalin, un acord-cadru. Pe baza acestui acord cadru, s-au achizitionat, cu incalcarea prevederilor legii privind achizitiile publice si la preturi supraevaluate, un numar de 54 de echipamente medicale necesare dotarii Unitatii de ingrijire a arsilor”.

Procurorii anticoruptie sustin ca actiunile celor patru au dus la prejudicierea spitalului cu peste 8 milioane de lei, din care 4.791.431 lei reprezinta diferenta dintre pretul platit de spital pentru echipamentele medicale si pretul la care au fost achizitionate de Gemedica SRL de la furnizorii sai, iar 3.422.400 de lei, contravaloarea barocamerei, care nu a functionat niciodata.

 

Procurorii reamintesc faptul ca, in contextul unui ordin al Ministerului Sanatatii din anul 2004 privind infiintarea unitatilor de arsi in cadrul spitalelor de urgenta, in cursul anului 2013, dupa edificarea spatiului destinat unitatii de ingrijire a arsilor grav, Marina-Magdalena Gontariu si Ioan Lascar, in calitate de presedinte, respectiv membru al comisiei de evaluare a ofertelor, de comun acord cu administratorul SC Gemedica SRL, au intocmit documentatia necesara achizitionarii aparaturii medicale.

In cuprinsul acestei documentatiei s-a prevazut, printre altele, valoarea totala estimata stabilita ca suma a valorii fiecarui echipament medical in parte, fara sa se regaseasca in dosarul achizitiei justificarea modului privind determinarea acesteia sau un alt document din care sa rezulte fundamentarea acestor valori, iar faptul ca atribuirea trebuia sa se faca intr-un singur lot a condus la ingradirea accesului altor firme la procedura de achizitie. De asemenea, sustin procurorii, la baza intocmirii specificatiilor tehnice nu au existat documente din care sa reiasa o consultare a pietei, avand in vedere ca aceste echipamente aveau un grad ridicat de complexitate tehnica.

Astfel, in urma procedurii de atribuire (licitatie deschisa) a fost declarata castigatoare oferta SC Gemedica SRL (singurul ofertant), administrata de inculpatul Galea Aurel Catalin, cu care la data de 23 iulie 2013, a fost incheiat un acord cadru pe o perioada de 24 de luni”, se mentioneaza in comunicatul DNA.

 

Barocamera, inaugurata cu fast

Ulterior au fost incheiate, fara licitatie publica (aceasta procedura nemaifiind necesara), sapte contracte subsecvente pentru furnizarea de echipamente medicale supraevaluate, mai arata procurorii anticoriptie.

In ceea ce priveste barocamera, aceasta „nu este functionala si nici instalata”, desi reprezentanti ai autoritatii contractante, impreuna cu cei ai furnizorului, au semnat procese-verbale de receptie si procese-verbale de punere in functiune, se subliniaza in comunicatul DNA.

In dosarul penal inaintat instantei de judecata, Ministerul Sanatatii s-a constituit parte civila cu suma de 8.213.831 de lei, iar procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului si a popririi asupra unor bunuri apartinand inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

DNA precizeaza ca s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor fata de inculpatii Aurel Catalin Galea si Andreea Maria Baytar (fosta Bourosu), pentru savarsirea infractiunii de spalare a banilor.

 


Adaugati un comentariu


 

*