Medicii Spitalului Militar Central au efectuat 75 de transplanturi în 2019

17 ianuarie 2020 | 0 comentarii |

Programele Naţionale de Transplant de cornee și de ţesut osos, tendinos şi cartilagii au redat, astfel, funcțiile fiziologice ale numeroși pacienți, pentru care transplantul era singura soluție.

 

Activitatea de transplant înregistrează o revigorare incontestabilă. Preluarea conducerii Agenției Naționale de Transplant (ANT) de către medicul Radu Zamfir, la care s-au adăugat eforturile medicilor și campaniile de informare susținute de autorități și de asociațiile de transplantați, au ridicat încrederea românilor în această procedură. Reticența acceptului donării a început să se diminueze, iar organele prelevate de la tot mai mulți donatori oferă a doua șansă la viață unor bolnavi aflați la limita disperării.

În acest context, o creștere semnificativă s-a înregistrat și în cadrul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat pe parcursul anului 2019, la nivelul Secției Clinice Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC). Aici, medicii militari oftalmologi, coordonați de lt.col.as. univ. dr. Laura Macovei, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale, au efectuat, în 2019, 68 de intervenţii chirurgicale de transplant de cornee, un număr dublu față de cel înregistrat anul anterior, se arată într-un comunicat de bilanț al activității de transplant al unității medicale militare.

 

Materialul biologic a fost prelevat în spitalele din Bucureşti şi din ţară, de la un număr de 74 donatori, aflaţi în moarte cerebrală, iar „între patologiile oculare pentru care s-au efectuat aceste intervenţii chirurgicale s-au numărat afecțiuni ale corneei de etiologie infecţioasă; keratopatie edematoasă; rejet cornean; distrofii corneene; leucoame corneene de diferite cauze şi keratoconus”, se menționează în comunicatul SUUMC.

În 2018, lt. col. medic Laura Macovei, coordonatorul Programului Național de Transplant de cornee din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, a realizat chiar o premieră medicală națională în domeniul transplantului de cornee, prin folosirea DMEK (Descemet Membrane Endothelial Keratoplasty),o tehnică de intervenție utilizată doar pentru anumite cazuri, fiind recomandată pacienților care au afectat stratul intern al corneei – endoteliu corneean.

 

În ceea ce privește patologia reconstructivă abordată la nivelul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a SUUMC, coordonată de col. medic lector universitar dr. Marius Stanescu, medic primar Ortopedie-Trumatologie, cu competenţă în Artroscopie, responsabil Activitate de Prelevare şi Transplant de Ţesuturi Osteoligamentare a SUUMC, unitatea medicală arată că, pe parcursul anului 2019, s-au efectuat 7 proceduri de recoltare/prelevare de grefe osoase (C.F.), realizate în timpul intervenţiilor de artroplastie și 7 intervenţii chirurgicale de transplant de ţesut osos, în vederea reviziei – reconstrucţiei ligamentoplastiei, artroplastiilor de şold şi osteosintezei secundare, redând astfel funcțiile fiziologice unor bolnavi care altfel nu s-ar mai fi putut mișca.

În acest context, considerăm că trebuie să accentuăm faptul că, atât Secţia Clinică Ortopedie şi Traumatologie, cât și cea de Oftalmologie au acces la Registul Naţional de Transplant (RNT), în vederea înscrierii, pe lista de aşteptare, a pacientilor eligibili pentru procedurile de transplant, ulterior realizării screening-ului viruso-bacteriologic; a bilanţului biologic si a planning-ului preoperator”, se subliniază în comunicatul SUUMC.

 

Într-o postare pe pagina sa de socializare, medicul Marius Stănescu spune că în ultimii 25 de ani, artroplastia din România a avut de recuperat, de învățat, de aplicat și de perfecționat uman și tehnic, direct proporțional cu o creștere exponențială a capacității de diagnosticare și cu adresabilitatea pacientului, pentru patologii tot mai complexe. Plătim astăzi prețul zorilor alinierii la ortopedia de pe mapamond, cu datoria ortopezilor de azi de a rezolva cazurile cu tehnologia și soluțiile secolului XXI. Cu ce plătim? Cu dăruire, cu pregătire, cu efort, cu bani și cu convingere. În transplant am avut și avem dăruire, pregătire și capacitate de efort; bani solicitaăm constant și crescendo, pentru că investițiile valoroase produc efecte de valoare. Convingere au toți cei dedicati acestei munci și trebuie convinși tot mai mulți că transplantul de țesut osos sau osteoligamentar face diferența între nicio speranță și «ultima soluție »”, menționând că în SUUMC se face transplant de țesut osos și osteoligamentar de 10 ani și „vom continua să facem, în echipă, într-o bună colaborare cu Banca de Țesuturi Osteoligamentare Colentina și Agenția Naționala de Transplant”.

 

Unitatea medicală explică faptul că înscrierea în RNT se face în strictă corelaţie cu patologia pacientului, cu starea biologică a acestuia și indicaţia terapeutică.

Odată cu înscrierea pe lista de așteptare, pacientul primeşte un cod CUIANT, înscris şi predat pe actele medicale, pe baza caruia atât acesta, cât şi personalul medical implicat în acordarea îngrijirilor de specialitate (medicul de familie, farmacistul şi medicul curant) pot verifica, în timp real, pe site-ul ANT (www.transplant.ro), „starea” codului alocat.

Ar mai fi de precizat faptul că, deși finalul anului a adus o creștere semnificativă a numărului de donatori, în niciunul dintre programele naționale de transplant derulate de instituția noastră nu se poate face o prognoză în ceea ce privește timpul de aşteptare pentru realizarea intervenţilor chirurgicale”, se menționează în comunicatul SUUMC.

 


Adaugati un comentariu


 

*