Medicul militar Florentina Ioniță-Radu crede că ar trebui să jurăm credință țării în fiecare an, de Ziua Națională

1 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Comandantul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila spune că 1 Decembrie este un simbol al sacrificiului naţiunii române care „a urmărit, timp de generaţii obiectivul unităţii naţionale”, iar Drapelul Tricolor este un semn de mândrie, devotament și profund respect „față de istorie și de numele de român”.

 

Ziua Națională a fost încărcată de emoție și fast, iar sute de mii de români au participat la paradele militare organizate în toată țara, parcă mai motivați și mai încrezători în viitorul acestei țări. Fiecare dintre noi am simțit, parcă mai puternic decât în oricare altă zi a anului, că a fi român înseamnă să gândim în limba română, că Ziua Națională a României, pe care o sărbătorim începând din 1990, la 1 Decembrie, ne leagă de înaintași și de data de 1 Decembrie 1918 când a fost votată, de Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unirea Transilvaniei cu România. Poate și de aceea, 1 Decembrie este ziua în care prețuim mai mult liberatea și simțim mai profund că aparținem acestui popor, acestei țări pe care Papa Francisc a numit-o „Grădina Maicii Domnuluiși că avem datoria să avem grijă de ea.

Poate tot de aceea, comandantul Spitalului de Urgență Militar Central (SUUMC) „Carol Davila”, generalul medic Florentina Ioniță-Radu îndeamnă toți românii ca, de 1 Decembrie, să jure „credinţă patriei noastre, România, pentru că această zi, mai mult decât oricare alta, este un simbol al pasiunii şi al sacrificiului cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale. Cu mari sacrificii, un curaj enorm şi o voinţă extraordinară, am reuşit, acum 101 de ani, să construim o ţară puternică, suverană şi unitară”.

 

Gral. medic Florentina Ionita Radu

În mesajul său transmis de Ziua Națională, medicul militar buzoian susține că Drapelul Tricolor este un semn de mare mândrie, de devotament şi profund respect faţă de istorie şi de numele de român.

Astăzi, mai mult ca oricând, vă îndemn pe toţi să continuăm să păstrăm România în dreptul inimii şi după ce trece această zi, să continuăm să fim mai buni, să rămânem uniţi, să respectăm şi să ne păstrăm valorile şi tradiţiile pentru care strămoşii au luptat, le-au câştigat şi ni le-au lăsat moştenire. Străbunicii şi bunicii noştri au fost chemaţi la oaste, pentru că aşa erau vremurile şi rânduiala, unii nu au avut de ales, iar alţii au îmbrăţişat cariera militară din dragoste faţă de ţară sau, pur şi simplu, din convingerea că acesta este destinul lor. Probabil că, în acele perioade, societatea românească ştia fie că «armata te face bărbat», fie că «trebuie să-ţi faci datoria faţă de ţară». Iată de ce, pe baza acestor considerente, vă propun ca astăzi, la ceas de mare sărbătoare, să facem, împreună, exerciţiul depunerii Jurământului militar al cărui ecou răzbate dincolo de imediatul clipei, legându-ne de spiritul ancestral al neamului românesc. Absorbiţi în energia acestui mesaj, drumul nostru va fi întotdeauna unul drept şi parcurs cu demnitate, pentru că pe umerii se aşază, uşor şi fără apăsare, moştenirea transmisă, prin sacrificii şi eroism, de generaţii întregi”, îndeamnă dr. Florenitna Ioniță-Radu, comandantul SUUMC.

 

În accepțiunea sa, a fi român este o datorie de onoare care conferă un destin aparte „sub semnul unei zidiri solide, acel al României de mâine”.

În avanpremieră la Ziua Națională, spitalul pe care-l conduce a fost apreciat și de președintele României, Klaus Ioannis, care în cadrul unei ceremonii oficiale, organizată joi, la Cotroceni, a conferit Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”, București, Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”,  în semn de apreciere pentru contribuția avută la păstrarea vie a memoriei faptelor de arme și a sacrificiului uman consemnat în Războiul pentru Întregirea Neamului.

La ceremonia de la Palatul Cotoceni au participat gral. mr. Medic, conferențiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul SUUMC, care a și primit distincția din partea președintelui, împreună cu col. medic dr. prof. univ. dr. Mariana Jinga, director medical și colonel Ionuț Bazga, locțiitor al comandantului.

A fi român este o datorie de onoare, a cărei împlinire conferă, fiecăruia dintre noi, un destin aparte, un destin care, deşi învăluit de cele mai multe ori în mantia anonimatului, stă sub semnul unei zidiri solide, acela al României de mâine. La mulţi ani, România! La mulţi ani, tuturor românilor!”, își încheie medicul Florentina Ioniţă-Radu, mesajul de 1 Decembrie.

 


Adaugati un comentariu


 

*