Ediție jubiliară a Congresului Balcanic de Medicină Militară

28 mai 2023 | 0 comentarii |

O delegație a medicilor militari din România participă la cea de-a 25-a ediție a Congresului Comitetului Balcanic de Medicină Militară (BMMC) care are loc în Bulgaria, la Sofia.

 

Foto: Institutul Medico-Militar

Bulgaria găzduieşte cea de-a 25-a ediţie a Congresului Comitetului Balcanic de Medicină Militară (Congress of the Balkan Committee of Military MedicineBMMC). Ediția aniversară din acest an se va desfăşura la Sofia, în perioada 28-31 mai, după o pauză de 4 ani, din cauza pandemiei, transmite Agerpres, care citează agenția de presă bulgară BTA.

Peste 200 de delegaţi din cele şase state membre ale Comitetului, respectiv, Albania, Bulgaria, Grecia, România, Serbia şi Turcia, participă la forum.

Bazele acestei cooperării inter-regionale au fost puse în anul 1995, când România, Grecia, Turcia și Bulgaria au resimţit atât nevoia deschiderii unor canalele de dialog în domeniul medico-militar, cât şi operaţionalizarea imperativului constituirii unor echipe flexibile, multidisciplinare şi care să deţină capabilităţile necesare atât asigurării suportului de specialitate pentru intervenţiile în situaţii de urgenţă/ criză, cât şi managementul consecinţelor, în astfel de cazuri”, subliniază Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central„Dr. Carol Davila”, pe pagina sa de web.

 

BMMC21 – Bucuresti (Foto SUUMC)

Principalele teme ale ediției aniversare a Congresului sunt legate de progresele ştiinţifice în ceea ce priveşte tratamentul traumelor, medicină militară, medicină de dezastre, medicină de urgenţă, chirurgie, ortopedie, boli infecţioase, medicină internă, psihiatrie, psihologie şi îngrijirea sănătăţii, ştiinţă de bază, cercetare clinică, educaţie,potrivit centrului de presă al Academiei de Medicină Militară (AMM).

Printre subiectele importante de discuţie se numără interacţiunea eficientă dintre asistenţa medicală militară şi civilă în situaţii de criză.

BMMC, o inițiativă multinațională care urmărește crearea cercetării științifice în rândul instituțiilor medicale militare ale statelor membre pentru a face schimb de idei și experiențe practice în organizarea suportului medical în armată și găsirea formelor și domeniilor de cooperare în domeniul științific, activități de formare și tratament, este prima punte pentru medicii militari bulgari spre structurile euroatlantice, stabilită în urmă cu 28 de ani, la iniţiativa Bulgariei, Greciei, României şi Turciei. Mai târziu s-au alăturat şi Albania şi Serbia, potrivit preşedintelui BMMC, Dimo Dimov.

Ultima ediție a BMMC a avut loc în perioada 30 aprilie-5 mai 2019, la Tirana, în Albania. În România, în 2016, s-a desfășurat cea de-a 21-a ediție a BMMC.

 


Adaugati un comentariu


 

*