Protocol de colaborare între Spitalul Militar Central și Comitetul Olimpic Român

14 decembrie 2022 | 0 comentarii |

Mihai Covaliu și general medic dr Florentina Ioniță-Radu au semnat astăzi un Protocol de colabirare prin care COSR și SUUMC vor dezvolta programe și proiecte care vor contribui la creșterea performanțelor sportive și a prevenției în medicina sportivă și medico-militară.

 

La sediul Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR) s-a semnat, astăzi, Protocolului de colaborare dintre COSR și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), prin care se reglementează organizarea și desfășurarea de programe și proiecte de cercetare, diagnosticare și inovare în domeniul cardio-vascular, având ca obiectiv principal creșterea performanțelor sportive și dezvoltarea strategiilor de prevenției în domeniul medicinei sportive și medico-militare.

La eveniment au participat, din partea COSR, președintele Mihai Covaliu, secretarul general George Boroi, membri ai Comitetului Executiv al COSR, precum și Cătălin Chirilă – canoe și Alin Alexuc -lupte greco-romane, sportivii Team Romania medaliați mondial în 2022, iar din partea SUUMC, general maior medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, directorul general al unității medicale, col. medic șef lucrări dr. Silviu Stanciu -șef Laborator Explorări Cardiovasculare Neinvazive și responsabil de implementarea Protocolului la nivelul SUUMC, col. medic as. univ. dr. Alice Munteanu -șef Centrul de Boli Cardiovasculare și col. medic șef lucrări dr. Dragoș Cuzino -șef laborator CT și IRM.

 

Participanții la eveniment au subliniat faptul că sportivii de performanță și militarii combatanți împărtășesc preocupări comune în ceea ce privește performanța în activitatea fizică, constituind „modele de referință pentru un stil de viață sănătos”, ce are ca fundament efortul fizic adecvat, indicat în baza unor recomandări documentate științific de către societățile academice de profil.

Astfel, rezultatele generate prin colaborarea dintre COSR și SUUMC s-ar putea implementa în mediul medico-militar, cu impact pe îmbunătățirea performanțelor cardio-vasculare ale militarilor în condiții de stres fizic cât și pe creșterea calității vieții cadrelor militare și în același timp pot reprezenta repere în cardiologia sportivă, un domeniu la început de dezvoltare în România”, transmite SUUMC, printr-un comunicat.

 

Președintele COSR, Mihai Covaliu, a declarat, cu acest prilej, că pentru COSR este o onoare să colaboreze și să aibă un parteneriat cu „o instituție de renume din România, care are specialiști aici la noi în țară, o instituție care trebuie să dea încredere sportivilor, că există ușa deschisă, că există know-how, că există specialiștii și există aparatura necesară investigațiilor de care avem nevoie, aici, la noi în țară. Pentru că se apropie o perioadă foarte importantă, cu multe pregătiri pentru Jocurile Olimpice și nu numai. Urmează Jocurile Europene, urmează alte competiții, Festivalul Olimpic al Tineretului European de iarnă, în luna ianuarie, cel de vară de la Maribor, Jocurile Mondiale pe Plajă. Adică o muțime de competiții. Iar cel mai important este ca la aceste întreceri sportivii noștri să fie sănătoși, să fe apți din punct de vedere medical pentru a concura la cea mai înaltă valoare și a câștiga medalii pentru România. Avem specialiștii, avem colegii de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român, avem colegii de la COTAS, de la Izvorani. Nu aveam însă această parte care se referă la investigații imagistice bine definite. Prin acest protocol ne propunem să punem o bază și mai solidă asupra acestui domeniu”.

 

În cadrul proiectului de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul cardiologiei sportive, SUUMC vine cu „o vastă experiență în evaluarea medicală a militarului atletic supus la diferite tipuri de efort sau stres fizic alături de expertiza unor medici care fac parte din comitetul tehnico-științific al unor federații de sport sau care au dobândit o serie de competențe în acest domeniu prin cursuri efectuate la universități de prestigiu din străinătate (Bordeaux, Rennes, Montpelier, Berna etc.)”, a arătat comandantul SUUMC, Florentina Ioniță-Radu.

Aceasta a subliniat că impărtășește onoarea și bucuriea de a fi „împreună, în această perioadă deosebită a anului, în care ne deschidem inimile. Bucuria nu este numai a mea ci și a Spitalului Militar Central, a echipei care stă în spatele meu, pentru că eu sunt doar reprezentantul celor 2500 de angajați ai Spitalului Militar Central. Noi putem să creăm un cadru de colaborare cu dumneavoastră Comitetul Olimpic și Sportiv Român”.

 

General medic dr. Florentina Ioniță-Radu a menționat cănu este întâmplătoare această colaborare. Fiind un spital al militarilor, Spitalul Militar Central este orintat spre patologia militarului tânăr și spre ceea ce înseamnă efortul la adultul tânăr. Motiv pentru care avem o componentă destul de importantă dezvoltată pentru acest segment. Subliniez că nu contează numai aparatura de top pe are o avem ci și specialiștii care o folosesc. Trebuie să spun că în cadrul spitalului nostru avem ecocardiografie de stres cu ecocadriograme 3D, pe sisteme de monitorizare a inimii, holtere de 72 de ore, de 7 zile, ecografe normale și chiar 3D și 4D, ecografe anti stres, de investigații scintigrafice de efort, de rezonanță magnetica 3D care acum este în curs de instalare. Acest protocol este unul complex, care înseamnă studierea comportamentului cardiovascular și poate nu numai cardiovascular, prevenție, studiu diagnostic și poate, dacă va fi cazul, și tratament, dar sperăm să nu fie cazul, pentru o serie de sportivi. Înseamnă analize de laborator, investigații cardiovasculare cu aparatele de care v-am spus. Rezultatele vor fi interpretate de oameni care au pregătire în acest domeniu”, a afirmat comandantul SUUMC.

 

Din echipa Spitalului Militar Central fac parte și specialiști pregătiți în cardiologie sportivă, un domeniu relativ nou în țara noastră, în care nu sunt mulți specialiști, a mai spus directorul general al SUUMC, evidențiindu-l „în mod special” pe col. dr. Silviu Stanciu, șef de lucrări, specializat în cardiologie sportivă, care a absolvit și câteva cursuri la nivel european, în domeniu, și despre care a subliniat că este extrem de competent și bine pregătir.

În plus, vom pune bazele pe prevenție și pe cercetarea științifică pentru că au fost multe cazuri în care tineri sportivi au avut diverse probleme cardiace și nu numai. Vom încerca să fim în pas cu timpurile și să prevenim”, a punctat general mr. medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, directorul Spitalul Universitar de Urgență Militar „Carol Davila”.

 

Este un eveniment foarte important pentru noi toți sportivii, pentru că majoritatea avem probleme de sănătate mai mari sau mai mici. În cazul meu, am întâmplinat o problemă medicală după Jocurile Olimpice de la Tokyo, care mi-a pus viața în primejdie la un moment dat. A fost vorba de o tromboză venoasă profundă, din cauza cărei am fost obligat să-mi opresc pregătirea și am pierdut, practic, un Campionat Mondial. Mai mult, am fost obligat să stau în pat 3 luni. În ciuda insistențelor mele de a reveni în pregătire, medicii mi-au spus răspicat că dacă țin la viața mea trebuie să respect tratamentul și recomandările medicale, că mai întâi trebuie să fiu sănătos și apoi să mă gândesc la performanță. A urmat o perioadă foarte grea pentru mine. Acum cred că acest lucru a apărut din cauză că nu am fost atent la prevenție, iar pentru noi, sportivii de performanță, cred că de acum înainte va fi mult mai simplu să lucrăm în această direcție. O problemă medicală poate apărea oricând și este bine să știm că cei mai buni specialiști au gijă de noi. Mai ales ca avem înainte un lung drum de parcurs”, a spus Cătălin Chirilă, campion mondial și european la canoe, în 2022.

 

Alin Alexuc a afirmat că el, din fericire, până acum nu a avut probleme de sănătate și, desigur, nici nu-și dorește să aibă, dar a subliniat că „noi, sportivii, ne bucurăm pentru acest parteneriat, pentru că este important să avem lângă noi specialiști care să aibă grijă de noi, în cazul în care apar probleme de sănătate. Pentru că, pentru noi, cel mai important este să fim sănătoși, să ne putem pregăti să concurăm la maximă capacitate”, a declarat campionul.

Beneficiarii protocolului încheiat astăzi sunt sportivi și membri TEAM ROMANIA, angrenați în calificarea pentru Jocurile Olimpice Paris 2024. Prezenți la evenimentul din Casa Olimpică, Cătălin Chirilă – campion mondial și european în 2022 la canoe și Alin Alexuc – medaliat cu bronz la mondiale în 2022 la lupte greco-romane, precum și antrenorul lotului olimpic de canoe Florin Popescu, au apreciat inițiativa.

Și pentru că sportivii sunt nu doar ordonați și fayr-play, ci și bine crescuți și educați, i-au oferit medicului Florentina Ioniță-Radu, care le-a făcut onoarea de a semna protocolul de colaborare între OSCR și SUUMC chiar în „casa” lor, și împreună cu echipa spitalului pe care-l conduce s-a oferit să-i ajute să se mențină sănătoși și să, la nevoie, să se vindece, i-au oferit un tricou și un buchet de flori.

 

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” va întreprinde, în baza Protocolului de coolaborare, o serie de activități specifice:

– realizarea unor studii de evaluare a comportamentul inimii la efort (de screening, observaționale, non-intervenționale), având ca subiecți sportivii de înaltă performanță care participă la competițiile sportive internaționale, sub autoritatea COSR.;

– integrarea noilor tehnici funcționale (de exemplu spiro-ergometria efectuată prin multiple metode de testare la efort) și imagistice (ecocardiografia de stres, ecocardiografia de deformare miocardică, computertomografia cardiacă, rezonanta magnetică nucleară cardiacă), în algoritmul de evaluare a sportivilor de înaltă performanță, cu identificarea unor parametrii ce pot fi utilizați în creșterea performanțelor în timpul competițiilor sportive;

– evaluarea sportivilor adulți simptomatici cu posibilă patologie cardio-vasculară asociată folosind tehnicile avansate din cadrul „Laboratorului de Explorări Cardiovasculare Neinvazive”.

 

Pentru îndeplinirea obiectivelor Proiectului, CCOR pune la dispoziția SUUMC, departamentul său de cercetare și explorare a sportivilor de performanță, cu aparatura aferentă, dar fără a se limita la acestea: spiro-ergometrie, teste de teren, unitate mobilă de teste cardio-respiratorii K5, monitorizare somn cu stagiile de somn, monitorizare efort, teste biologice specifice sportivului de performanță.

Importanța acestui protocol este considerată de cei doi parteneri „o etapă importantă și în ceea ce privește posibilitatea accesării de către SUUMC și a COSR, prin formarea unui consorțiu, a unor noi proiecte europene care vizează cercetarea, dezvoltarea și inovarea în domeniul cardiologiei sportive și a sănătății publice, derulate în parteneriat academic”.

Ativitățile convenite prin acest Protocol se vor desfășura, începând de astăzi, până la 30 septembrie 2024, dar există posibilitatea prelungirii, prin act adițional.


Adaugati un comentariu


 

*