Medicii Spitalului Militar Central au realizat prima intervenție de chirurgie pancreatică extremă la un pacient care a avut Covid-19

29 octombrie 2020 | 1 comentariu |

Operația, extrem de complexă și laborioasă, este prima de acest gen cunoscută în litareatura de specialitate, iar recuperarea pacientului a fost dificilă, din cauza unor complicații survenite pe fondul infecției cu noul coronavirus și al unor comorbidități de care suferea pacientul.

 

În plină pandemie, medicii români continuă să facă minuni, să salveze vieți în condiții extreme. O nouă premieră medicală a fost realizată cu succes de chirurgii Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Crol Davila” (SUUMC), care au realizat o intervenție dificilă de chirurgie pancreatică, în cazul unui pacient de 67 de ani, recent vindecat de Covid-19, care suferea și de diabet de tip 2 și hipertensiune arterială.

În literatura de specialitate nu există referințe referitoare la astfel de cazuri, astfel că, potrivit specialiștilor de la spitalul militar, intervenția pe care au realizat-o ar putea reprezenta o premieră mondială, fiind prima de acest gen cunoscută în lumea medicală.

În cazul pacientului operat de chirurgii SUUMC se poate spune că infectarea cu noul coronavirus a avut și o parte bună, pentru că, pe fondul simptomelor specifice a fost supus unei investigații CT toraco-abdominale ce a permis depistarea unei alte probleme grave de sănătate. Pe lângă modificările pulmonare specifice Covid-19, medicii radiologi au descoperit că acesta avea și o tumoară malignă pancreatică, la limita rezecabilității (tumora cefalopancreatică cu extensie corporeală, invazie duodenală și invazie de ax venos mezenterico-port). Se întâmpla în luna august, dar pacientul nu putea fi operat imediat, din cauza complicațiilor generate de infecția cu noul coronavirus și al comorbidităților de care suferea.

 

A fost nevoie să treacă mai bine de o lună în care medicii au ajutat pacientul să se vindece de Covid-19, iar după ce testele RT-PCR au ieșit negative, testele serologice evidențiind prezența aticorpilor anti SARS-COV-2, IgM și IgG, iar comorbiditățile au putut fi relativ bine controlate terapeutic, acesta a fost internat în secția Chirurgie 1 a SUUMC. A fost operat pe 1 octombrie, iar intervenția chirurgicală, extrem de coplexă și laborioasă, a durat 10 ore, operațiile pentru cancerele pancreatice având un grad de dificultate ridicat și necesitând o abordare multidisciplinară.

Conform protocolului de abordare a cazurilor medicale chirurgicale cu indice crescut de risc, pacientul a beneficiat, în urma unui examen clinic preoperator amănunţit, de monitorizare avansată, invazivă a parametrilor vitali intraoperator; anestezia generală administrată a fost de tip balansat, punându-se accent pe menţinerea homeostaziei hidroelectrolitice, termice și volemice.

 

În cazul de față, medicii spun că „protocolul chirurgical a constat într-o duodenopancreatectomie totală, în bloc, cu rezecția axului venos mezenterico-port, limfodisecție radicală locoregională extinsă, conform unei tehnici moderne de chirurgie pancreatică avansată. Conform standardelor medicale aplicate la nivel internațional, protocoalele chirurgicale complexe, care vizează cancerul pancreatic, au un grad de dificultate foarte ridicat și necesită o abordare multidisciplinară complexă, în echipe supraspecializate în tratamentul acestei afecțiuni. Abordarea perioperatorie şi anestezică a avut ca principii fundamentale menţinerea, pe cât de mult posibil, a unui echilibru funcţional în contextul unei agresiuni chirurgicale majore şi  reducerea amplorii stării postagresive inerente unei astfel de intervenţii. Conform protocolului de abordare a cazurilor medicale chirurgicale cu indice crescut de risc, pacientul a beneficiat, în urma unui examen clinic preoperator amănunţit, de monitorizare avansată, invazivă a parametrilor vitali intraoperator; anestezia generală administrată a fost de tip balansat, punându-se accent pe menţinerea homeostaziei hidroelectrolitice, termice și volemice”.

 

Intervenția s-a încheiat fără incidente majore, iar după mai bine de 10 ore petrecute în sala de operație, pacientul a fost transferat la Terapie Intensivă. Evoluția postoperatorie a fost grevată însă de un sindrom septic sever, cu disfuncţie cardiovasculară şi insuficienţă renală, survenit pe fondul unei imunodepresii dobândite în urma infectării cu noul coronavirus și al stării alterate a pacietului, pe fondul afecțiunii oncologice și al agresiunii specifice unei operații de o asemenea complexitate. După 6 zile de Terapie Intensivă, pacientul a fost transferat pe secție cu o stare generală bună, fără disfuncţii de organe, cu reluarea posibilităţii alimentării şi hidratării orale şi control glicemic satisfăcător.

În cea de-a zecea zi de la operație însă, starea lui s-a agravat din nou, pacientul prezentând o deteriorare neurologică bruscă și severă (crize de comițialitate și comă), așa să a fost readus în ATI și a fost supus unei serii de proceduri în regim de urgență. Investigațiile efectuate au exclus, pe rând, posibilele suspiciuni care ar fi pututu cauza aceste noi complicații, cu excepția unei afectări encefalitice tardive Covid-19, generată de anticorpi anti SARS-COV-2 izolați în lichidul cefaloriahidian, despre care specialiștii SUUMC spun că „din punct de vedere medical, aceasta a fost greu de argumentat, clinic şi paraclinic”. În urma tratamentului aplicat însă, starea pacientului s-a ameliorat, astfel că după 36 de ore, acesta a putut fi extubat și transferat din nou pe secție, unde este monitorizat în continuare.

 

Trebuie subliniat faptul că, pe lângă faptul că medicii militari de la SUUMC au realizat o nouă premieră medicală, aceștia au implicat în realizarea actului terapeutic și soluționarea acestui caz extrem de dificil și de complex, medici tineri, rezidenți, care au avut șansa unică de a învăța cum trebuie abordată, gestionată și monitorizată o intervenție de asemenea anvergură.

Sub coordonarea locotenent colonel medic dr. Augustin Dima, medic primar Chirurgie generală și colonel medic dr. Narcis Tănase, medic primar Anestezie-Terapie Intensivă, tinerii medici Tanita Stancu și Șerban Spiratos – ambii medici rezidenți Chirurgie generală, respectiv Denisa Simion – medic rezident ATI, au participat la intervenția chirugicală și la menținerea funcțiilor vitale ale pacientului, contribuind la reușita acestui caz.

Evident, la rezolvarea cu succes a acestui caz au contribuit și medicii din alte specialități cu care echipa operatorie s-a consultat, iar un aport substanțial au avut și asistenții medicali și infirmierele care au făcut parte din echipele terapeutice.

 

(Sursă foto: SUUMC)



Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Au avut mare curaj și încredere în ei înșiși în primul rând și apoi în profesionalism. Bravo lor și la cât mai multe realizări!

Adaugati un comentariu


 

*