Personalități ale lumii medicale, decorate de Ziua Națională

1 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Profesorii Vlad Ciurea, Ovidiu Băjenaru, Horațiu Suciu, Cătălina Tudose,  Sorin Cîmpeanu și numeroase alte nume cunoscute din sănătate, educație și cultură au fost astfel „onorate” de președintele Iohannis și echipa sa.

 

De Ziua Națională a României, o serie de personalități și instituții din diverse domenii de activitate au fost decorate de Președintele Klaus Iohannis, iar domeniul medical a fost, ca în fiecare an, în atenția șefului Statului.

Felicitându-i pe cei prezenți, șeful Statului le-a transmis că în apropierea Zilei Naționale, a dorit să onoreze „valorile și performanța din educație, sănătate și cultură”.

Astfel, vineri, 29 noiembrie, profesorului univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, Președintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru excepţionalul profesionalism dovedit de-a lungul timpului în slujba salvării de vieţi omeneşti, pentru contribuţia personală la formarea şi instruirea noilor generaţii de cadre în domeniul  neurochirurgiei.

Aceeași distincție i-a fost conferită prof. univ. dr. Horațiu Suciu, șeful Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, în semn de apreciere pentru excepționalul profesionalism dovedit în activitatea medicală şi didactică, pentru profesionalismul şi dăruirea de care a dat dovadă în punerea în aplicare a unor noi metode de tratament în domeniul chirurgiei cardiovasculare moderne.

 

Totodată, prof. dr. Ovidiu-Alexandru Băjenaru, conf. dr. Iulian Brezean, prof. dr. Victor Nimigean, prof. dr. Cătălina Tudose și conf. dr. Ioan Ţilea au fost decorați cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, în semn de deosebită apreciere şi recunoaştere pentru rezultatele obţinute de-a lungul timpului în activitatea medicală şi didactică, pentru dăruirea şi abnegaţia dovedite în perfecţionarea actului medical.

Medicului Adrian Lobonţiu (Statele Unite ale Americii) și prof. dr. Alexandru Rafila le-a fost conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Ofiţer, în semn de apreciere pentru întreaga activitate şi pentru rezultatele importante obţinute în perfecţionarea actului medical.

Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Cavaler le-a fost conferit prof. univ. dr. Patriciu Achimaș Cadariu, prof. dr. Viorel Jinga, prof. dr. Victor Dan Eugen Strâmbu, conf. univ. dr. Dragomir Ovidiu Chioncel, dr. Constantin Dina, dr. Valeria Herdea, dr. Andreea Anamaria Moldovan și Mircea Timofte (președintele OAMGMAMR).

Profesorului dr. Sorin Mihai Cîmpeanu, rector al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor şi preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei i-a fost conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, iar Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a primit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ” în grad de Mare Ofiţer.

 

Dr. Vlad Ciurea, Klaus Iohannis

Medicilor, medicilor stomatologi, farmaciștilor și asistenților medicali, președintele Iohannis le-a transmis, în alocuțiunea rostită cu prilejul decorării, că „de prea puține ori vorbim despre excelență în medicina românească și trebuie să recunoaștem că avem nenumărate povești de succes”.

De aceea, președintele Klaus Iohannis le-a transmis că „Ziua Națională constituie un prilej extraordinar de a vă oferi însemnele prețuirii Statului român dumneavoastră, profesioniștilor din sănătate, cei care aduceți cinste ramurii medicale pe care o reprezentați, atât în țară, cât și în lumea întreagă, acolo unde sunteți adevărați ambasadori ai medicinei românești! (…) Atributul comun sub semnul căruia vă desfășurați activitatea îl constituie profesionalismul. Carierele încununate de succes pe care vi le-ați făurit sunt rezultatul efortului, devotamentului și pasiunii depuse pentru a avea grijă de sănătatea noastră și pentru viitorul medicinei! România normală este țara în care profesioniștii se simt încurajați și bine răsplătiți, țara în care aleg să profeseze și pentru că își pot desfășura activitatea în condiții prielnice atingerii performanței. Acest drum către excelență pe care dumneavoastră l-ați parcurs nu este unul facil, ci, din contră, este unul anevoios, piedicile fiind carențele profunde cu care se confruntă sistemul de sănătate românesc. Tocmai de aceea, meritați cu atât mai mult toată cinstea și prețuirea noastră și nu doar la ceas de sărbătoare, ci zi de zi, așa cum și dumneavoastră vă dedicați zilnic nobilei meserii pe care ați ales-o!”.

 

Dr. Horațiu Suciu

În numele reprezentanților mediului academic medical, dr. Horațiu Suciu i-a mulțumit președintelui, l-a felicitat pentru rezultatul alegerilor prezidențiale și a subliniat că acum, mai mult ca oricând „este nevoie de repere în societatea românească”, exprimându-și speranța că multe categorii sociale să vor redefini și-și vor asuma răspunderea în comunitate.

Vorbind despre medici, cred că aici suntem cei care nu am fost răpiți de forțele centrifuge, am rămas credincioși menirii noastre și am arătat respect, atât față de pacient cât și față de noi înșine. Sunt convins că noi, medicii, suntem o comunitate unită, chiar dacă profesăm într-o societate dezbinată de mai bine de 30 de ani. Poți rămâne unit atâta vreme cât ai încredere că în România există valoare umană și alegi să o respecți. Profesia de medic este pentru noi toți o provocare,  și asta se întâmplă în fiecare zi, o cursă fără sfârșit de trudă întru păstrarea valorilor lui Hipocrate. Dorim să dăm un mesaj de optimism, și asta pentru că avem încredere în ceea ce am făcut cu toții, întreaga societate românească, acum câteva zile, duminica trecută, când cred că s-a virat brusc și hotărâtor spre o Românie normală, a responsabilității, a meritocreției și a celorlalte valori profunde ale unei societăți civilizate. Vă rog așadar domnule președinte, ca alături de recunoștința noastră pentru nominalizarea celor de față, să primiți în primul rând felicitările noastre și îndemnul nostru de a continua cu aceeași înțelepciune”, a spus Horațiu Suciu.

Klaus Iohannis i-a felicitat încă o dată pe toți cei prezenți, reamintindu-le că ei sunt cei care dau „adevărata cinstire nobilelor domenii” pe care le reprezintă. „Vă doresc să continuați a vă împlini această misiune în fiecare zi, mulți și fericiți ani!” – le-a urat președintele, la finalul ceremoniei.


Adaugati un comentariu


 

*