Dr. Radu Zamfir propune conceptul „donatorul de organe, ţesuturi şi celule – fără activitate cardiacă”

9 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Directorul Agenției Naționale de Transplant a propus ca noul proiect să fie aplicat în România, pentru început, la Spitalul Floreasca din București și Spitalul Sf. Spriridon din Iași.

 

Asociația Serviciilor de Ambulanță din România (ASAR) în parteneriat cu Asociația Societatea de Salvare București (ASSB), au organizat în acest weekend, În stațiunea Venus, cea de-a XX-a ediţie a Conferinței Naționale de Medicină de Urgență, unul dintre cele mai așteptate evenimente din medicina de urgență prespitalicească, la care au participat numeroși medici și ale medicinei de urgență, medicină internă, cardiologie, neurologie etc.

Cu același prilej, ASSB și ASAR, în parteneriat cu Consiliul Național Român de Resuscitare (CNRR) au susținut și un curs BLS/AED-Provider (Basic Life Support-Provider) cu certificare europeană (ERC), coordonat de dr. Adela Grasu, pentru a marca astfel ediția aniversară a Conferinței Naționale de Medicină de Urgență și în spiritual respectării misiunii permanente de ridicare a educației medicale la cel mai înalt nivel.

 

Dr. Radu Zamfir – director ANT

Prezent la eveniment, medicul chirurg Radu Zamfir, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant (ANT), a susținut o prezentare legată de introducerea în România a donatorului de organe, ţesuturi şi celule – fără activitate cardiacă și a propus promovarea acestui nou concept, subliniind că „transplantul de țesuturi și de organe este una din formele de vârf ale practicii medicale în acest secol, însă nu se poate face transplant fără donatori. În ultimele luni, a crescut mumărul de donatori, iar statisticile sunt încurajatoare: 80% dintre români ar dori să doneze organe post-mortem”.

Medicul a explicat că este vorba despre un concept nou în România, dar care în ţări precum Marea Britanie, Olanda sau Belgia este foarte răspândit, oferind până la 30% din numărul total al donatorilor înregistrați anual, se menționează într-un comunicat remis presei de către ANT. „Este una dintre modalitățile recomandate de Comisia de experți a Consiliului Europei, de creștere a numărului de donatori, alături de încurajarea donării de la donatorul viu şi de dezvoltarea unor programe de donatori marginali”, se subliniază în comunicat.

 

După ce a lămurit cadrul legislativ și a detaliat problemelor tehnice, directorul executiv al ANT a propus ca Spitalul Clinic de Urgenţă „Floreasca” din Bucureşti și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iași să fie centrele în care să se desfăşoare primele programe-pilot.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primire Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” și șefa SMURD Iași și-a exprimat acordul şi dorinţa unei colaborări cu ANT în vederea creării, în cel mai scurt timp, a condițiilor necesare pentru demararea proiectului.

Pentru a putea fi implementat, acest proiect Phare are nevoie de sprijinul Ministerului Sănătăţii, avand prevazute cheltuieli financiare pentru instruirea a 20 de persoane din cadrul UPU şi a coordonatorilor de transplant de 800.000 de euro.

Dr. Cristian Grasu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii, a subliniat disponibilitatea ministerului în susţinerea acestui important proiect.

 

(Sursă foto: ANT & Conferință/Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*