Elevii care revin la școală nu au nevoie de aviz epidemiologic

9 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Acest document este necesar doar la înscrierea copiilor la grădiniță sau la școală, împreună cu adeverința medicală și fișa de vaccinări.

 

Peste 2,8 milioane de elevi și copii de grădiniță încep astăzi un nou an școlar. Din păcate, numărul acestora este tot mai mic de la an la an, atât din cauza sporului natural negativ cât și a faptului că există încă destul de multe cazuri de abandon școlar, care au diferite cauze.

În județul Buzău, la nivelul celor 506 unități școlare existente, au fost efectuate, în perioada premergătoare, lucrări de igienizare, constând în zugrăvirea  sălilor  de  clasă,  a  grupurilor  sanitare,  a laboratoarelor, mici reparaţii, vopsit, verificarea acoperirii canalizărilor şi asigurarea lor împotriva desfacerii neautorizate, verificarea consolidării şi rezistenţei balustradelor de la scările de acces, verificarea tuturor instalaţiilor și echipamentelor care pot produce accidentări dacă nu sunt realizate de  firme  autorizate, potrivit Inspectoratului Școlar Județean.

Cu toate acestea, la finele lunii august, 9% dintre aceste unități nu dețineau autorizație sanitară de funcționare eliberată de către DSP Buzău, una dintre principalele probleme care persistă la nivelul județului fiind lipsa apei curente la nivelul multora dintre școli, aflate în mediul rural.

 

Una dintre problemele pe care părinții și-o pun la începutul fiecărui an școlar este legată de necesitatea unor documente medicale pentru revenirea copiilor în colectivitate, mulți crezând, în mod eronat, că este nevoie de aviz epidemiologic în acest sens.

Autoritățile sanitare de la nivelul județului Buzău, cât și cele de la nivel național, au informat că pentru copiii care revin în colectivități, atât la grădinițe cât și în unitățile școlare, nu este nevoie de un astfel de aviz epidemiologic.

Astfel, în cazul copiilor care revin din vacanță, nu este necesar ca medicul de familie sau medicul școlar să emită un astfel de document, în condițiile în care, la nivelul fiecărei unități de învățământ preșcolar, gimnazial și preuniversitar va fi efectuat triaj epidemiologic în primele zile ale anului școlar.

Doar în cazul copiilor înscriși în primul an la grădiniță sau la școală este nevoie de adeverință medicală, aviz epidemiologic și fișa de vaccinare, toate aceste documente fiind eliberate de medicul de familie.

 

De asemenea, aceleași documente sunt necesare și în cazul transferului de la o unitate de învățământ la alta, părinții trebuind să se adreseze tot medicului de familie în acest sens.

În zilele următoare, personalul medical de la nivelul școlilor și grădinițelor va începe tirajul epidemiologic, iar în cazurile în care situația o va impune, vor fi solicitate documentele necesare completării dosarelor medicale. Totodată, în cazul preșcolarilor și elevilor depistați cu anumite probleme vor fi dispuse măsurile ce se impun, pentru a se preveni răspândirea unor boli în colectivitate.

Chiar dacă elevii și preșcolarii se întorc sănătoși din vacanță, există riscul ca astfel de probleme să apară pe parcursul anului școlar, dat fiind că multe școli lasă încă mult de dorit în ceea ce privește condițiile de igienă.

La nivelul județului Buzău, în comunele Calvini, C.A Rosetti, Cătina, Gălbinași, Gura Teghii, Lopătari, Poșta Câlnău, Săhăteni, Sărulești, Scorțoasa, Scutelnici, Viperești, Balta Alba, Buda, Mărgăritești, Râmnicelu, Topliceni, Valea Salciei și Ziduri există unități de învățământ cu grupuri sanitare în curte fără surse de apă curentă, unde riscul apariției unor astfel de probleme este foarte ridicat. Situația nu este unică în țară, ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz, precizând că la nivel național există peste 300 de cazuri similare.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*