Lipsa apei curente, principala problemă a școlilor buzoiene
Cu câteva zile înainte de începerea noului an școlar, 91% din unitățile școlare de pe raza județului dețin autorizație sanitară de funcționare în baza declarației pe proprie răspundere.
Au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, s-au perindat pe la conducerea țării zeci de guverne, toate partidele politice au ajuns la un moment dat la Putere, dar Educația a rămas, parcă strategic, „cenușăreasa” societății românești. Chiar și acum, în anul de grație 2019, la mai puțin de două săptămâni de începerea unui nou an școlar, sute de copii din România merg la școli cu WC-ul în curte, fără apă potabilă și fără condiții minimale pentru o viață civilizată. Județul Buzău nu face excepție, iar acesastă realitate a fost evidențiată, încă o dată, în ședința pe luna august a Colegiului Prefectural, care s-a desfășurat astăzi, la convocarea prefectului Carmen Ichim.
Unul dintre punctele prioritare aflate pe ordinea de zi a fost stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ din judeţ, pentru începerea anului şcolar 2019-2020, la care au fost invitați să prezinte situația reprezentanții instituțiilor cu responsabilități în domeniu.
Potrivit raportului prezentat de directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, Cristina Ungureanu, cu privire la respectarea condiţiilor igienico-sanitare din unităţile de învăţământ publice şi private de pe raza judeţului, se remarcă faptul că, spre deosebire de anul precedent, când peste 10% dintre unitățile școlare aveau probleme în ceea ce privește stadiul pregătirii din punct de vedere igienico-sanitar, anul acesta, puțin peste 9% dintre acestea sunt fără autorizație sanitară de funcționare. Cele mai multe se află în mediul rural, unde 11% dintre unitățile de învățământ nu dețin autorizație sanitară de funcționare, în timp ce în mediul urban, proporția acestora se menține la 4%, ca și în anul precedent.
Prin urmare, lucrurile stau puțin mai bine decât în perioada similară a anului trecut, în raportul prezentat azi de directorul DSP Buzău în Colegiul Prefectural precizându-se că, în perioada septembrie 2018 – august 2019, au fost eliberate 23 de autorizații sanitare de funcționare, precum și 20 de notificări de asistență de sănătate publică, solicitate de primării în vederea construirii sau reabilitării unor unități de învățământ.
Totodată, reprezentanții DSP arată că au consatatat că, după mulți ani în care lucrările au fost întrerupte, a fost finalizată reabilitarea creșei și grădiniței cu program prelungit din Nehoiu, precum și a școlilor din Braești și Brătilești.
Mai trist este că, deși DSP notifică pentru fiecare proiect propus de către primării pentru reabilitare sau construcție, obligativitatea asigurării unei surse de apa potabilă, se construiesc unități noi sau se reabilitează unele mai vechi, fără să se asigure surse de apa potabila pentru acestea.
Și anul acesta, în perioada premergătoare începerii noului an școlar, DSP a reamintit primăriilor că au obligația remedierii deficiențelor identificate în școli, creșe și grădinițe precum și a asigurării apei potabile din surse autorizate sanitar și monitorizate permanent, solicitând totodată, fiecărei primării, controlul potabilității apei din colectivitățile de copii, până la începutul anului școlar.
La ora actuală, în comunele Cătina, Năeni, Racovițeni, Scorțoasa, Scutelnici, Viperești, Mărgăritești și Ziduri există grădinițe și școli primare fără sursă de apă curenta, folosindu-se în mod permanent soluția acceptată doar temporar de legislația sanitară, a rezervorului cu apă pentru igiena mâinilor și a sticlei cu apă de băut adusă de acasă. De altfel, în mediul rural, doar 68 de școli și grădinițe au sursă proprie de apă, iar dintre acestea, doar patru unități din comunele Buda și Rușețu sunt prevăzute și cu sistem de dezinfectare a apei.
În rest, unitățile școlare fără apă curentă nu au nici grupuri sanitare corespunzătoare, cele existente fiind in afara colectivității, cu număr insuficient de cabine, deteriorate, neigienizate, fără cale de acces. La ora actuală astfel de unități, cu grupuri sanitare exterioare, fără surse de apă există în comunele Calvini, C.A Rosetti, Cătina, Gălbinași, Gura Teghii, Lopătari, Poșta Câlnău, Săhăteni, Sărulești, Scorțoasa, Scutelnici, Viperești, Balta Alba, Buda, Mărgăritești, Râmnicelu, Topliceni, Valea Salciei și Ziduri. Directorul DSP Buzău a mai precizat că în cursul lunii mai, grădiniței din Balta Albă i s-a suspendat activitatea pentru lipsa autorizației sanitare de funcționare, grup sanitar neutilizabil, în stare avansata de degradare, fără uși, cu acoperișul spart, pereții dărâmați, invadat de vegetație și fără cale de acces.
În perioada iulie-august, inspectorii DSP Buzău au verificat 35 de unități de învățământ din județ și au constatat o serie de nereguli pentru care au stabilit termene de remediere între 30 și 90 de zile.
Potrivit datelor prezentate de Inspectoratul Școlar, în județul Buzău, în anul şcolar 2019-2020, vor funcţiona 480 unități școlare de învăţământ preuniversitar, din care 96 se găsesc în mediul urban și 384 în mediul rural, care funcționează în 813 clădiri/spații școlare, din care 716 (90,28%) dețin autorizaţii sanitare de funcționare.