Conditiile de igiena lasa inca de dorit in unitatile de invatamant buzoiene

6 octombrie 2014 | 1 comentariu |

Directia de Sanatate Publica a continuat seria de controale efectuate in scoloile din judet, descoperind noi nereguli pentru care s-au acordat avertismente si s-au fixat termene de remediere.

 

Cilibia elevi 669Imediat dupa inceperea noului an scolar, DSP Buzau a demarat o noua serie de ocntroale la mai multe crese, unitati de invatamant prescolar, scolar, liceal si la 3 unitati de catering care asigura alimentatia copiilor prescolari si scolari.  In total, inspectorii DSP au efectuat 108 controale, atat in mediul urban cat si in mediul rural, concluzia trasa la finalul acestora fiind ca exista inca multe unitati de invatamant care lasa mult de dorit in privinta conditiilor de igiena, chiar daca vorbim de unitati avizate sanitar, care functioneaza in mediul urban. Daca la scolile neavizate sanitar, neasigurarea unei surse de apa potabila, grupurile sanitare improprii, cursuri tinute in spatii improprii sau terenul neingradit din jurul scolii erau nereguli cunosctute, fiind motivele principale pentru care respectivele unitati nu primisera avizul sanitar, s-a constatat ca si la scolile care primisera acest aviz, nu era asigurata furnizarea apei potabile chiar daca existau instalatiile aferente, sau furnizarea apei se facea fara respectarea conditiilor de igiena. Inspectorii DSP au ma constatat ca la unele unitati nu erau amenajate platforme de colectare a gunoiului sau ca grupurile sanitare nu erau igienizate, in cateva situatii numarul cabinelor existente nefiind suficient, raportat la numarul total de elevi, situatie constatata la 21 de unitati de invatamant.

 

scoli neautorizate (2)Astfel la Gradintia cu program prelungir Pedagocic, s-a constatat ca iluminarea naturala a claselor nu era asigurata corespunzator, din cauza ferestrelur prea mici care, pe deasupra, erau umbrite si de copaci. La aceeasi unitate s-a mai constatat ca obiectele sanitare nu erau adaptate varstei copiilor. Totodata, in cazul Liceului Pedagogic s-a constatat ca lipseau cu desavarsire materialele de curatenie si solutiile dezinfectante, iar la blocul alimentar nu existau frigidere pentru pastrarea materialelor perisabile.

Tot in municipiul Buzau, la Scoala nr.2 s-a constatat ca iluminatul artificial nu era asigurat corepsunzator iar la scoala G.E. Palade, pavimentul salii de sport era degradat, iar in vestiarul baietilor, peretii prezentau infiltratii si aveau tencuiala cazuta.

Mai numeroase au fost abaterile constatate in mediul rural, acestea constand tot in lipsa materialelor de curatenie si dezinfectie, neasigurarea iluminarii naturale si artificiale a salilor de clasa, sau neasigurarea spatiilor proprii pentru depozitarea alimentelor distribuite copiilor in cadrul programului cornul si laptele.

Pentru neconformitatile constatate au fost acordate termene de remediere  a deficientelor si au fost aplicate  6 avertismente.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Zarnescu Valentin spune:

    Ar trebui sa fie prima prioritate; ex. scoli nevaruite de multi ani, ce sa mai zic de praful care se sterge-n putine scoli, ca-l sterg elevii cu coatele la ora 8!? Totul pleaca de la educatia celor mari, apoi avem pretentii la copiii nostri; cum e parintele (mama, tata) e si elevul, abia apoi cum e proful e si clasa, cum sunt politicienii e si tara! Ce ma doare mai mult e ca iar se cheltuie aiurea banii-n invatamant: camere de luat vederi, peste tot!? (cred ca sunt noi si vechi “tunuri”); oare dosarul Microsoft nu-i de ajuns, nu ne invatam minte, nu mai exista limita?!

Adaugati un comentariu


 

*