Campanie de promovare a igienei orale în grădinițele și școlile din Capitală

19 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

La acest moment, toate posturile de medici stomatologi din rețeaua școlară a municipiului București sunt ocupate.

 

Astăzi a fost lansată cea de-a doua ediție a programului pe care Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) îl desfășoară în grădinițele și școlile generală din Capitală, pentru promovarea educației pentru Sănătate în rândul preșcolarilor și elevilor din ciclul gimnazial. În cadrul aceluiași program a fost derulată recent o campanie ce a avut ca temă principală promovarea importanței spălării mâinilor, pentru o igienă riguroasă și prevenirea unor boli, urmată de campania demarată azi, având ca scop promovarea importanței igienei orale. În cadrul conferinței organizate azi cu ocazia lansării noii campanii, Turkes Ablachim, directorul medical al ASSMB, a declarat că  în urma campaniei de anul trecut copiii au început să vină în număr din ce în ce mai mare la cabinetele stomatologice, unde beneficiază şi de consultaţii şi de tratamente gratuite precum detartraje, sigilări, tratamentele cariilor simple, extracţii dentare, în cadrul unui program susținut de Primăria Capitalei. Aceasta a mai precizat că beneficiarii acțiunii sunt preşcolarii şi elevii claselor 0-VII din școlile publice de pe raza Capitalei, cărora medicii şi asistentele le vor explica cum să se spele corect pe dinţi, astfel încât să prevină afecţiunile stomatologice. Totodată directorul medical al ASSMB mai spune că un alt scop al campaniei este obţinerea de  date medicale concrete privind starea de sănătate orală a copiilor din şcolile şi grădiniţele bucureştene.

 

Turkes Ablachim

Copiilor din grădiniţe le vor fi împărțite cu această ocazie 33.500 de kituri formate din periuţă de dinţi şi clepsidră, iar  elevii din clasele 0-VII vor primi orare cu mesaje și sfaturi despre importanța igienei orale. În plus, cabinetele stomatologice vor fi dotate cu mulaje dentare pentru ca medicii să explice mai bine copiilor tehnica unui periaj dentar corect.

Turkes Ablachim a anunțat cu această ocazie că în şcolile din Bucureşti funcţionează 147 de cabinete stomatologice, la care sunt arondaţi toţi copiii înscrişi în învăţământul de stat, iar toate posturile de medici stomatologi disponibile în această rețea sunt ocupate. „S-a deblocat situaţia posturilor vacante de medici şi asistente din reţeaua de medicină şcolară – una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta medicina şcolară. Situaţia ocupării posturilor este una mult ameliorată. Posturile de medici stomatologi sunt ocupate în întregime, iar cele de medicină generală s-au ocupat, ajung acum la un procent de 76,4%.  Dotarea cabinetelor şcolare este acum completă”, a declarat aceasta.

 

Tot în cadrul conferinței organizate azi, directorul medical al ASSMB a precizat că, cel mai probabil in luna aprilie, va fi demarat un proiect pilot ce își propune informatizarea tuturor cabinetelor școlare de la nivelul Capitalei.

Avem un proiect care va fi pilot în România şi sunt sigură că va deveni un model de bune practici – vom informatiza toate cabinetele şcolare din şcolile bucureştene. Fiecare cabinet şcolar va avea calculator, imprimantă, iar programul informatic va permite centralizarea situaţiei medicale a tuturor copiilor. Părinţii vor fi înştiinţaţi prin sms sau mail dacă copilul lor s-a prezentat la doctor, pentru care motiv, ce recomandări a primit şi, de asemenea, părinţii vor fi notificaţi prin aceleaşi metode de care spuneam despre campaniile pe care le realizăm, despre ce cursuri de educaţie pentru sănătate primesc, în aşa fel încât ei să poată verifica cunoştinţele primite de copii, să îi controleze şi în felul acesta dacă noi vom insista an de an copiii vor deprinde obiceiuri sănătoase: să se spele pe dinţi, să se spele pe mâini, să se ducă la doctor dacă observă ceva în neregulă. Sperăm ca în luna aprilie a anului viitor să putem demara acest proiect care este foarte complex şi implică inclusiv educaţia în domeniul informatic a personalului medical, acesta fiind un subiect delicat, pentru că îi punem să facă încă o meserie. În ceea ce priveşte componenta hardware aceasta o vom asigura, este un proces mai rapid de realizat” este anunțul făcut în acest sens de Turkes Ablachim.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*