Crucea Roșie Buzău anunță reluarea Programului Școlar Colgate

26 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Programul se desfășoară anual, fiind demarat odată cu începerea unui nou an școlar și având ca scop creșterea nivelului de educație a copiilor în ceea ce privește igiena orală.

 

Odată început noul an școlar, la nivelul județului Buzău se reia, din data de 27 septembrie, și Programul Școlar Colgate. Inițiativa are ca scop formarea, în rândul copiilor, a obiceiurilor de igienă orală, pe care aceștia sa le respecte pe tot parcursul vieții. Sponsorizat de compania Colgate-Palmolive Romania, programul este derulat la nivelul județului de filiala Buzău a Crucii Rosii, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.

Anul acesta, organizatorii beneficiază și de  colaborarea a 150 de cadre didactice, cu 35 mai mult decât anul trecut, care s-au oferit voluntari pentru aceasta activitate, în condițiile în care, la startul programului, numărul profesorilor voluntari era de doar 70. În această nouă etapă, programul se va desfășura în toate cele 238 de școli din județ și se va adresa elevilor din învățământul primar, constând în desfășurarea unor lecții educative susținute de către profesorii voluntari. In total, de aceste lecții vor beneficia 8.400 de elevi din ciclul primar din cele 238 de școli care, pe lângă cunoștințele dobândite, vor primi și produse de igienă orală, oferite de compania Colgate-Palmolive si de Crucea Roșie. Debutul oficial al noii etape va avea loc mâine, când cei 150 de profesori voluntari vor participa la un instructaj în amfiteatrul Liceului Pedagogic, efectuat de o echipa de medici de la Colgate Romania.

 

Programul Școlar Colgate a devenit o tradiție în țara noastră, desfășurându-se de 25 de ani, respectiv, din 1993. În aceastp perioadă, peste 6 milioane de copii au beneficiat de lecțiile de igienă orală. Începând din anul 2016, programul este derulat în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roșie din România și cu școli primare din întreaga țară. Anul trecut, aproximativ 200.000 de copii din 33 de județe au beneficiat de sfaturile de igienă orală transmise de peste 1.500 de voluntari ai Crucii Roșii și de cadre didactice.

Anul acesta, în cadrul lecțiilor ținute în școlile din cele 16 județe vizate, copiii vor viziona și un film educațional care le prezintă într-o manieră ludică regulile care trebuie respectate pentru a avea o dantură sănătoasă: periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, timp de două minute, schimbarea periuței de dinți la fiecare trei luni de zile, vizite frecvente la medicul dentist și adoptarea unei diete echilibrate. După vizionarea filmului, voluntarii Crucii Roșii vor exemplifica tehnica de periaj dentar cu ajutorul modelului demonstrativ, toți copiii prezenți fiind direct implicaţi în acest proces interactiv. Lecțiile de igienă orală vor fi completate de informații privind importanța spălării mâinilor, pentru ca cei mici să fie protejați de afecțiunile bacteriene datorate unei igiene deficitare.

 

Programul este binevenit în România, ținând cont de faptul că igiena orală este deficitară în rândul multora dintre români. Multe dintre vizitele la stomatolog se fac în special atunci când durerile provocate de carii devin greu de suportat sau atunci când dinții frontali cad sau se rup din cauza cariilor, devenind o problemă estetică ce trebuie rezolvată. De altfel, 30% din populația României și-a pierdut în totalitate dinții naturali, cauza principală fiind igiena orală precară. Studii recente arată că peste 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. In ceea ce privește noua generație, 75% dintre copiii de până în 13 ani au carii pe dinții temporari, iar patru din zece copii au carii pe dinții definitivi, aproape 90% dintre acestea fiind netratate. De asemenea, ultimele date de la nivel național arată că românii își schimbă în prezent periuța de dinți o dată la un an și jumătate, mai des față de 2013, când statisticile arătau că un român folosea aceeași periuță de dinți timp de doi ani. Totodată, consumul de produse de igiena orala la români a fost în creștere în 2014 fața de 2013, ajungându-se la un tub și jumătate de pastă de dinți pe an, față de un tub.

 


Adaugati un comentariu


 

*