Educatie privind igiena orala si generala, in scolile buzoiene

16 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Crucea Rosie, Inspectoratul Scolar si Colgate – Palmolive demareaza, maine, la nivelul a 27 de scoli din judet, Programul Scolar Colgate, derulat in Romania inca din 1993.

 

Floarea Barzu

Floarea Barzu

Maine se da startul unei noi etape a Programului Scolar Colgate, in judetul Buzau. O initiativa educationala complexa, care se bucura de succes in majoritatea tarilor lumii, datorita parteneriatului dintre compania Colgate – Palmolive, initiatoarea proiectului, si autoritatile si organizatiile neguvernamentale de la nivel local din fiecare tara in care programul se deruleaza.

In cadrul acestei noi campanii, care se va desfasura la nivelul judetului, parteneri vor fi Inspectoratul Scolar si filaiala Buzau a Crucii Rosii, proiectul urmand a se derula in 6 scoli din municipiul Buzau si alte 21 din mediul rural.

Referitor la aceasta activitate, Floarea Barzu, presedintele filialei locale a Crucii Rosii, a precizat ca va consta in desfasurarea, la nivelul acestor scoli, a unor lectii edicative, avand ca subiect principal regulile de igiena orala si generala. Cursurile se vor desfasura la nivelul claselor primare si vor fi sustinute de 70 de profesori care s-au oferit voluntari in cadrul proiectului. In total, 7.756 de elevi vor beneficia de sfaturi si recomandari utile in ceea ce priveste igiena, totodata, urmand sa li se distribuie periute de dinti si alte produse oferite de Colgate-Plamolive, initiatoarea proiectului. Activitatea va debuta maine cu un instructaj facut celor 70 de profesori voluntari, urmand ca pe parcursul saptamanilor viitoare, lectiile de igiena sa se desfasoare la nivelul celor 27 de scoli incluse in program.

 

Programul Scolar ColgateProgramul Scolar Colgate a fost demarat in Romania in 1993, la scurt timp dupa ce compania a patruns pe piata locala, scopul fiind acela de a forma in randul copiilor obiceiuri de igiena orala pe care acestia sa le pastreze pentru tot restul vietii. Inca de la primele editii, initiatorii s-au bucurat de colaborarea unor institutii si organizatii, programul extinzandu-se rapid la nivel national si desfasurandu-se fara intrerupere timp de 23 de ani. Acesta presupune desfasurarea unor legtii interactive la nivelul claselor primare, pe langa informatiile utile, elevii primind si produse de igiena orala precum periute si pasta de dinti. In cei 23 de ani, numarul copiilor care aufost inclusi in acest program depaseste 5,6 milioane, carora li se adauga anul acesta alti 116.000, dintre care vor face parte si elevii buzoieni.

Fiecare lectie de igiena orala abordeaza perspectiva invatarii, ca joc, elevii avand ocazia de a invata intr-un mod placut pasii pe care trebuie sa-i respecte in fiecare zi pentru a avea dinti sanatosi, prin intermediul unui film educational, exersand totodata tehnica corecta de periaj dentar cu ajutorul unui model demonstrativ, sub indrumarea profesionistului.

 

Programul Scolar ColgateProgramul este binevenit in Romania, tinand cont de faptul ca igiena orala este un aspect pe care foarte multi il neglijeaza, iar vizitele la stomatolog se fac in special atunci cand durerile provocate de carii devin greu de suportat sau atunci cand dintii frontali cad sau se rup din cauza cariilor, devenind o problema estetica ce trebuie rezolvata.

Studii recente arata ca, peste 80 la suta dintre romani se confrunta cu probleme dentare, cele mai frecvente dintre acestea fiind cariile. In ceea ce priveste noua generatie, 75 la suta dintre copiii de pana in 13 ani au carii pe dintii temporari, iar patru din zece copii au carii pe dintii definitivi, aproape 90 la suta dintre acestea netratate. De asemenea, ultimele date de la nivel national arata ca romanii isi schimba in prezent periuta de dinti o data la un an si jumatate, mai des fata de 2013, cand statisticile aratau ca un roman folosea aceeasi periuta de dinti timp de doi ani. Totodata, consumul de produse de igiena orala la romani a fost in crestere in 2014 fata de 2013, ajungandu-se la un tub si jumatate de tuburi de pasta de dinti pe an, de la un tub.


Adaugati un comentariu


 

*