Vinovatii din scandalul de la DGASPC Buzau, taxati doar cu avertismente

16 noiembrie 2016 | 1 comentariu |

Directorul interimar, Stefan David, si alti opt angajati ai institutiei au fost gasiti vinovati in urma anchetei Comisiei intrunite la nivelul Consiliului Judetean. Directorul demisionar, Adrian Vintilescu,  nu a putut fi audiat, pentru ca s-a internat in spital.

 

DGASPC Buzau

DGASPC Buzau

Concluziile anchetei desfasurate in urma scandalului de la DGASPC Buzau si masurile de sanctionare a celor vinovati au fost facute publice, astazi, de catre presedintele Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei de ancheta. Ancheta a fost demarata dupa ce 65 de elevii scolilor speciale pentru elevi cu deficiente de vedere si de auz au fost luati in plasament de urgenta de DGASPC Buzau, desi situatia lor nu impunea acest lucru.

Petre Emanoil Neagu a tinut sa precizeze ca situatia celor 65 de copii cu deficiente de vedere si de auz s-a clarificat, acestia fiind scosi din plasament si redati familiilor, totodata incetand si actiunile juridice demarate de instanta, impotriva parintilor, care au aflat ca fara sa fie vinovati, erau cercetati pentru ca si-au abandonat copiii si riscau sa fie decazuti din drepturile parintesti asupra propriilor lor copii.

Totodata, presedintele Consiliului Judetean, care a fost si presedintele comisiei care a efectuat verificarile la DGASPC, a reamintit ca fostul director Adrian Vintilescu, considerat principalul vinovat pentru situatia creata, si-a dat demisia. Acesta nu a putut fi insa audiat, intrucat s-a internat in spital si se afla in concediu medical.

 

comisie cjAdrian Vintilescu si-a pastrat totusi o functie de executie in cadrul DGASPC, iar la acest moment, conform prevederilor legale, contractul sau este suspendat, dat fiind faptul este internat in spital, unde s-a prezentat la sectia de Urgente la scurt timp dupa ce a demisionat. Din aceasta cauza, Adrian Vintilescu nu a putut fi audiat de comisia de la Consiliul Judetean si, in consecinta, nu a fost dispusa nicio masura disciplinara impotriva sa, acest lucru urmand sa se intample in momentul in care acesta isi va incheia concediul medical.

Petre Emanoil Neagu a mai precizat ca asa cum banuiam, directorul demisionar nu putea lua singur deciziile care au dus la luarea acestor masuri, la acest demers contribuind si alti angajati ai institutiei, carora li s-a gasit insa o circumstanta atenuanta. Conform declaratiilor date de fiecare dintre cei audiati, acestia au actionat fara a li se aduce la cunostinta, de catre Adrian Vintilescu, ca masura luarii in plasament de urgneta a copiilor nu a fost aprobata de Consiliul Judetean”.

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu

In concluzie, toti membrii comisiei care s-a ocupat de luarea in plasament in regim de urgenta a copiilor au fost sanctionati cu avertisment. Intre cei sanctionati se numara  si directorul adjunct, Stefan David, care la ora actuala indeplineste si atributiile lui Adrian Vintilescu. Tot cu avertisment au fost sanctionati si ceilalti membri ai comisiei, respectiv, directorii celor doua centre de plasament carora le-au fost repartizati copiii, consilierul juridic al institutiei, doi psihologi si un consilier. Singurul impotriva caruia nu s-a luat inca o masura este Adrian Vintilescu, din cauza ca se afla in spital, dar presedintele Consiliului Judetean a declarat ca se asteapta ca acesta sa se intoarca la munca in curand si va putea fi audiat. Chiar daca acesta va reveni cu demisia in mana”, decis sa renunte si la functia de executie, demisia ii va fi aprobata doar dupa ce va fi audiat in privinta cauzei respective, a subliniat Petre Emanoil Neagu, mentionand ca nu exclude ca acesta sa nu mai revina la locul de munca.

O alta decizie importanta luata in urma acestui scandal este transformarea postului de director al DGASPC in functie publica. „In sedinta de Consiliu Judetean care urmeaza se vor declansa procedurile de transformare a functiilor de conducere de la nivelul DGASPC, in functii publice, va fi intocmita documentatia necesara, care va fi trimisa apoi spre aprobare la Agentia Nationala a Functionarilor Publici, urmand ca la inceputul anului viitor sa se organizeze concurs pentru numirea unui nou director general”, a mai spus Neagu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Adi spune:

    Deci, se musamalizeaza totul? 65 de familii au fost puse pe drumuri ca sa isi recupereze drepturile parintesti din cauza unor functionari incapabili, care nu vor fi nici macar pedepsiti pentru ce au facut?!

Adaugati un comentariu


 

*