De ce este necesar un program national de preventie si profilaxie orala

9 februarie 2016 | 0 comentarii |

Alianta pentru Sanatate din Romania trage un semnal de alarma in ceea ce priveste reducerea drastica a numarului de cabinete stomatologice scolare si al celor din mediul rural.

 

cabinet stomatologicRecent, Alianta pentru Sanatate din Romania, una din cele mai active organizatii non-guvernamentale din domeniul Sanatatii, care reuneste la un loc asociatii reprezentative ale medicilor, pacientilor, farmacistilor si celorlalte categorii de specialisti din Sanatate, a lansat un semnal de alarma in privinta faptului ca tot mai multi romani au probleme de sanatate orala. Acest lucru se intampla din cauza unei educatii precare privind igiena orala dar si a faptului ca multi dintre pacienti, desi doresc sa mearga la stomatolog pentru un control sau pentru tratament, au cu greu acces la un cabinet specializat.

Reprezentantii asociatiei au dat publicitatii statistici recente din care reiese ca in Romania sunt deschise in prezent peste 12.500 de cabinete stomatologice private si doar 1.500 de cabinete publice, iar doar 8 la suta din totalul cabinetelor functioneaza in mediul rural. In acelasi timp, 16 judete din tara au mai putin de cinci cabinete stomatologice scolare, iar media la nivel national este de un singur astfel de cabinet la 7.000 de elevi. Mai exact, peste 3 milioane de elevi impart 431 de cabinete stomatologice scolare, in conditiile in care, anual, in Romania se inchid cam 4 astfel de cabinete.

 

dentist stomatologDin aceleasi date reiese ca 80 la suta din populatia Romaniei are probleme stomatologice, iar varsta de la care apar primele carii este tot mai scazuta. Medicul stomatolog Ionut Leahu atrage atentia ca in ulltima vreme sunt tot mai frecvente cazurile de copii sub trei ani care dezvolta forme agresive de carii, numite „de biberon”, carii care, netratate la timp, produc abcese puternice, care dau dureri mari copiilor, iar tratamentul cu antibiotice este obligatoriu in astfel de situatii. „Noi incercam sa ii responsabilizam pe parinti. Odata ce primesc explicatiile necesare, jumatate din drum este parcurs, iar urmatoarea vizita preventiva, indicata o data la 6 luni, devine tot mai probabila. Astfel, putem aplica si un tratament ortodontic din timp, in crestere” a explicat medicul stomatolog, precizand insa ca prea putini sunt parintii care se preocupa de sanatatea orala a copiilor lor de la varste atat de fragede.

 

Cristian Hotoboc

Cristian Hotoboc

Cristian Hotoboc, presedintele Aliantei pentru Sanatate din Romania, spune ca lipsa unor programe de preventie sustinute din fonduri publice face ca 11 la suta din populatia Romaniei sa nu aiba acces la tratamentele necesare, din cauza lipsei banilor.

In acelasi timp, in mediul rural s-a ajuns in situatia in care 28 de localitati impart un singur cabinet stomatologic. Un exemplu elocvent in acest caz este judetul Vaslui, acolo unde, dintre cele 77 de cabinete stomatologice existente, 74 sunt in orase si doar 3 in mediul rural.

Referindu-se si la numarul tot mai scazut de cabinete stomatologice scolare, presedintele aliantei a mai declarat ca „educatia medicala ar trebui sa fie un element obligatoriu la nivelul fiecarei unitati de invatamant. Efectele disparitiei medicinei scolare dupa 1989 se vad acum, cand, din lipsa unor programe de educatie medicala ori de preventie, generatii dupa generatii ignora, in primul rand din nestiinta, bunul cel mai de pret: sanatatea. Preventia este mai putin costisitoare decat tratamentul unei boli. O noua legislatie in domeniul medicinei scolare ar trebui sa faca parte din strategia Ministerului Sanatatii si a comisiilor de specialitate din Parlamentul Romaniei”.

In aceste conditii, reprezentantii Aliantei pentru Sanatate din Romania cer urgentarea demararii unui Program National de preventie si profilaxie orala, proiect aflat in discutie de mai bine de 3 ani. Dintre cele 28 de state membre ale UE, doar 7 nu au un astfel de program, printre ele numarandu-se si Romania.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*