„Casă departe de casă” pentru părinții copiilor internați la Spitalul Sf. Maria din Iași

27 februarie 2019 | 0 comentarii |

Spațiul de cazare a va fi construit chiar în curtea unității medicale și va fi destinat părinților din alte zone ale țării care au copiii internați aici.

 

Societatea civilă demonstrează, încă o dată, că poate face pentru sistemul medical românesc mai mult decât guvernanții. După minunile realizate prin MagiCamp și realizarea MagicHome pentru cazarea părinților copiilor afectați de cancer, după demararea și evoluția incredibilă a construcției primului spital de Oncologie și Radioterapie pentru copiii diagnosticați cu cancer din România, după dotarea maternităților cu incubatoare destinate copiilor prematuri, asistăm la o nouă implicare majoră a societății civile în îmbunătățirea condițiilor din sistemul sanitar.

În urmă cu un an, odată cu anunțarea începerii licitațiilor pentru proiectul de reabilitare a Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași, reprezentanții unității medicale, care este el mai mare spital de pediatrie din zona Moldovei, vorbeau și despre construirea unui hotel cu 30 de camere, în care să se poată caza părinții pacienților veniți din alte zone ale țării, rezolvându-se astfel problema supraaglomerării saloanelor unității medicale.

Proiectul construirii hotelului pentru aparținători urma să fie derulat de Consiliul Județean Iași, instituție care administrează spitalul Sfânta Maria, însă ulterior s-a dovedit că acest lucru nu este posibil, din cauza legislației.

Romeo Olteanu, vicepreședintele Consiliului Județean, a explicat că instituția locală ar fi găsit fondurile necesare construirii unui hotel cu toate facilitățile necesare pentru părinții copiilor internați în spitalul de pediatrie, însă demersul nu poate fi demarat întrucât nu o permite cadrul legal. „Potrivit legislației actuale, pentru spitalele pe care le avem în subordine avem posibilitatea să alocăm fonduri doar pentru dotări şi reparaţii, şi nu pentru investiţii totale. Ca sumă, am fi găsit fondurile construirii unei clădiri cu o astfel de destinaţie, dar nu ne permite legea să demarăm o astfel de investiție”  –a explicat acesta.

 

Romeo Olteanu si Amalia Nastase

În ciuda acestui impediment, nu s-a renunțat la idee, o soluție viabilă fiind preluarea acestui proiect de către un ONG care să deruleze investiția.

Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald s-a arătat dispusă să preia acest proiect, iar ieri a fost făcut primul pas în această direcție, prin semnarea contractului de concesionare a suprafeței de teren pe care va fi ridicată construcția. Aceasta era o condiție necesară, terenul concesionat fiind o suprafață de 450 de metri pătrați din curtea spitalului, iar durata contractului întinzându-se pe o perioada de 49 de ani.

Nu va mai fi vorba de un hotel în adevăratul sens al cuvântului, ci de o casă ce va avea capacitatea de a adăposti 30 de aparținători ai pacienților.  Fundaţia pentru Copii Ronald McDonald a finalizat alte două proiecte similare la spitale de copii din Timișoara și București. ONG-ul are filiale și în alte țări, iar în întreaga lume, organizația a construit până acum 450 de astfel de case.

 

Conform contractului întocmit între reprezentanții administrației locale ieșene și cei ai organizației umanitare, Fundația pentru Copii Ronald McDonald se va ocupa de construcția clădirii și de mobilarea acesteia și se va îngriji, ulterior, de funcționarea și de întreținerea spațiului.

Planul Urbanistic Zonal este deja aprobat, astfel că e de așteptat ca în cel mai scurt timp să fie începută construcția spațiului de cazare. Amalia Năstase, președintele fundației, a declarat că „noi avem deja două astfel de case, una la București și una la Timișoara. Timp de 15 ani, am adăpostit aici mai mult de 19 mii de familii care au putut să fie în acest fel alături de copiii lor. Părinții s-au putut odihni, au găsit un ajutor în centrele noastre care au devenit, pentru o vreme, o a doua casă pentru ei. O urmare firească este acum dorința de a mai construi alte două imobile. La Iași va fi primul dintre ele. Vrem ca părinții să știe că există această posibilitate pentru ei, să stea gratis într-un imobil apropiat de spital, pentru ca astfel,să poată fi lângă copilul lor. Pe lângă cazare, familia primește suport psihologic și poate fi ajutată și cu alimente ori de câte ori este nevoie. Aici fi casa departe de casă”.

 

Managerul spitalului Sfânta Maria, dr. Radu Terinte, spune că este nevoie de un astfel de spațiu în care să poată fi cazați în condiții decente părinții pacienților care vin din ale zone ale țării. Acesta a precizat că, în prezent, cel puțin 300 de părinți sunt internați împreună cu copiii lor, iar acest fapt generează supraaglomerarea saloanelor. Spitalul are 652 de paturi, dintre care doar 70 sunt destinate aparținătorilor care îi însoțesc pe copii pe perioada internării.

Sunt minim 300 de părinţi care stau în spital. E greu de acceptat, atunci când ai un copil în suferinţă, să stai departe de el. Problema este că, pe lângă faptul că numărul locurilor este insuficient în spital, este şi situaţia în care aparţinătorii copiilor care depăşesc vârsta de 3 ani pot sta în spital doar contra cost. Nu e un preţ mare, dar pentru un părinte care trebuie să stea mai mult timp în spital, părinţi care au condiţii materiale modeste, este o sumă considerabilă. În prezent încercăm să avem bunăvoinţă faţă de ei şi îi acceptăm gratuit pe cei care chiar nu au posibilităţi materiale. Sunt măsuri individuale şi limitate. De aceea investiţia este mai mult decât binevenită”, a precizat dr. Terinte, cu ocazia semnării contractului de concesionare a suprafeței de teren pe care se va construi spațiul de cazare.

În regiunea Moldovei sunt aproximativ 800.000 de copii, iar anual, la spitalul Sfânta Maria din Iași sunt tratați circa 50.000 de pacienți.

 


Adaugati un comentariu


 

*