Spitalul „Sfânta Maria” din Iași va avea hotel pentru aparținători

7 februarie 2018 | 0 comentarii |

Cel mai mare spital de pediatrie din zona Moldovei va intra, anul acesta, într-un amplu proces de reabilitare, pentru prima dată în cei 48 de ani de existență.

 

Spitalul de Copii Sfanta Maria

Mult așteptatul proiect de reabilitare a spitalului de pediatrie Sfânta Maria din Iași, care deservește întreaga zonă a Moldovei, este preconizat să înceapă să fie pus în aplicare în vara acestui an. Până atunci, reprezentanții autorităților locale și cei ai conducerii spitalului speră că vor fi finalizate procedurile de licitație privind atribuirea lucrărilor și va fi semnat contractul de execuție cu firma câștigătoare.

Ce se știe cu certitudine la acest moment este că spitalul va intra, în sfârșit, într-un amplu proces de reabilitare, pentru prima dată în cei 48 de ani de existență. Autoritățile locale ieșene au semnat înca de anul trecut contractul pentru o finanțare europeană în acest sens. Documentele au fost semnate în luna octombrie, la sediul Guvernului, în mandatul premierului Mihai Tudose, iar zilele acestea, reprezentanții administrației locale ieșene au vorbit despre lucrările care se vor efectua în cadrul proiectului.

Astfel, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, spune că valoarera proiectului se ridică la 27 de milioane de euro, din care 7,2 milioane vor proveni din bugetul local, iar restul reprezintă finanțarea europeană. Lucrările sunt estimate a dura 56 de luni, perioadă în care se vor asigura și serviciile medicale, chiar dacă asta va îngreuna atât activitatea medicilor cât și a constructorilor.

 

Pe langă proiectul propriu-zis, de modernizare a spitalului deschis în 1970, se dorește și modernizarea secției de Cardiologie, întrucât mulți pacienți din zona Moldovei sunt direcționați către spitalul din Cluj, pentru că nu pot primi la Iași îngrijirile de care au nevoie.

De asemenea, la Sfânta Maria se va construi și un nou spațiu pentru primirea urgențelor și chiar un hotel în care se vor putea caza însoțitorii pacienților. S-a avut în vedere faptul că este vorba de un spital de pediatrie la care ajung copii din toată zona Moldovei, iar marea lor majoritate vin cu însoțitori care, în felul acesta vor putea fi cazați în hotel, unde se vor putea odihni și igieniza, iar spitalul va fi astfel dezaglomerat.

Managerul Radu Terinte spune că unitatea medicală are o mare problemă în prezent, generată de supraaglomerare, iar construirea hotelului, cu 30 de camere, pentru aparținătorii micilor pacienți este o idee salutară. „Pe lângă absenţa unei reabilitări în aproape 50 de ani de existenţă, noi avem o problemă şi cu supraaglomerarea, deoarece este vorba despre un spital de pediatrie regional, singurul în care aproape toţi pacienţii vin cu însoţitori, respectiv părinţii acestora”, a declarat Terinte.

 

Nu este pentru prima dată când unitatea medicală este avută în vedere pentru a fi reabilitată. Un proiect similar, în valoare de 19 milioane de euro, a fost anunțat de autoritățile locale de la acea vreme, în urmă cu trei ani. Suspendarea fostului președinte al Consiliului Județean, după ce a fost trimis în judecată, a încurcat însă planurile de reabilitare, pâna anul trecut, când a fost semnat contractul privind accesarea unei finanțării europene în acest sens.

În regiunea Moldovei sunt aproximativ 800.000 de copii, iar anual, la spitalul Sfânta Maria din Iași sunt tratați circa 50.000 de pacienți.  Spitalul are în prezent o capacitate de 600 de paturi, o suprafață construită de 2.817 metri pătrați și o suprafață utilă de peste 18.668 de metri pătrați.

În cadrul proiectului, într-o primă etapă se vor realiza lucrări de izolare termică, de înlocuire a tâmplariei, se vor reabilita și moderniza saloanele, sălile de tratamente și de operație, cabinetele medicale. Va fi instalat un sistem de panouri solare ca forma alternativă pentru producerea agentului termic, se vor face lucrări de modernizare și înlocuire a instalațiilor de iluminat, după care va urma o a doua etapă, prin care se vor asigura dotările medicale necesare”, au transmis oficialii ieșeni, printr-un comunicat.

 


Adaugati un comentariu


 

*