Cel mai important proiect al Consiliului Județean, realizat pe final de an
La finalul ultimei ședințe pe 2017, conducerea instituției a prezentat un scurt bilanț al celor mai importante realizări din anul care se încheie.
Ședința de azi a Consiliului Județean Buzău a fost una puțin mai deosebită față de restul ședințelor ordinare care au avut loc în cursul acestui an, finalul fiind punctat de trei momente importante. După prezentarea și supunerea la vot a proiectelor de hotătâri aflate pe ordinea de zi, în sala de ședințe au fost invitați elevii și profesorii din învățământul gimnazial care au obținut rezultate deosebite la olimpiadele și concursurile școlare din acest an. Consilierii tocmai aprobaseră un proiect privind acordarea de recompense și în cazul acestor copii și profesori, după ce, premii similare fuseseră acordate elevilor de liceu și cadrelor didactice care i-au pregătit. Elevii și profesorii din învățământul gimnazial ar fi urmat să fie recompensați luna viitoare, însă autoritățile au considerat că ar fi corect față de aceștia ca premiile să le fie acordate acum, în prag de Sărbători. Cu aceeași ocazie, președintele Petre Emanoil Neagu a anunțat că, începând cu această ședință, premiile și recompensele acordate elevilor și altor buzoieni cu merite deosebite vor fi conferite doar în plenul Consiliului Județean, în prezența tuturor consilierilor, și nu în cadrul unor festivități separate, așa cum s-a mai întâmplat până acum.
După premierea olimpicilor a urmat al doilea moment special al ședinței de azi. Consilierii au fost așteptați în fața instituției de mai multe grupuri de colindători, veniți din diferite zone ale județului. Aceștia au oferit un program de colinde și obiceiuri tradiționale specifice Sărbătorilor de Iarnă, iar la final au fost recompensați, potrivit tradiției, cu daruri oferite de autoritățile județene.
Cadouri au primit, tot astăzi, și mai mulți bătrâni cu situații materiale dificile, care astfel vor avea ce pune pe masă în această perioadă specială din an și se vor bucura de spiritul Craciunului și al Anului Nou.
După ce le-au mulțumit colindătorilor, președintele Petre Emanoil Neagu, împreună cu cei doi vicepreședinți, Romeo Lungu și Adrian Petre, au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat un scurt bilanț al activității Consiliului Județean pe parcursul anului 2017, vorbind totodată și despre principalele proiecte avute în vedere pentru anul viitor.
Cu această ocazie, Petre Emanoil Neagu a precizat că, în opinia sa, cea mai mare realizare din 2017 a instituției pe care o conduce este preluarea căminului de bătrâni de la Vintilă Vodă, așezământul fiind astfel salvat de la desființare, după ce deja ajunsese într-o situație critică din cauza problemelor financiare. Președintele Consiliului Județean a făcut această afirmație, fiind încă marcat de vizita pe care le-a făcut-o zilele trecute bătrânilor de aici, ocazie cu care le-a dat asigurări că nu mai trebuie să își facă griji în privința viitorului lor, întrucât căminul nu se va închide, iar problemele financiare cu care s-a confruntat până acum vor deveni o amintire. Cu aceeași ocazie, Neagu a stat de vorbă și cu personalul din cadrul așezământului, oamenii fiind îngrijorați că nu iși mai primiseră salariile întrucât conturile căminului fuseseră blocate din cauza datoriilor. Din această cauză, în ședința de azi, consilierii au mai aprobat acordarea unui ajutor financiar din fondul de rezervă al județului, pentru plata datoriilor restante, astfel încât angajații să-și primescă salariile, iar în luna ianuarie, când căminul va intra efectiv în administrarea Consiliului Județean, acesta să fie aduse toate plățile la zi.
Reamintim că decizia preluării căminului de la Vintilă Vodă a fost aprobată de consilierii județeni în cadrul penultimei ședințe ordinare din acest an, la finele lunii noiembrie.
Până la acel moment, cel mai important proiect era considerat, de Petre Emanoil Neagu, cel referitor la reabilitarea clădirii fostului spital Brătianu, proiect pentru care Consiliul Județean a obținut o finanțare europeană. Proiectul se află deja în derulare, iar lucrările efective de reabilitare a clădirii de patrimoniu se estimează că vor începe în primăvară.
Pentru anul viitor, unul din proiectele principale ale administrației județene se referă la extinderea și modernizarea secției UPU a Spitalului Județean de Urgență, proiect ce va presupune costuri estimate la 3 milioane de euro. Jumătate din această sumă, aproximativ 1,5 milioane de euro, urmează a fi obținuți tot printr-o finanțare europeană, iar diferența va fi suportată din bugetul local.
În ultima ședință din acest an, consilierii județeni au aprobat și modificarea componenței Consiliului de Administrație al SJU Buzău, dr. Celine Toader fiind revocată din calitatea de membru, iar în locul său fiind desemnată Daniela Dumitru, din partea DSP Buzău. De asemenea, Ion Nicolae a fost revocat din calitatea de membru supleant de consilier județean desemnat, această calitate fiindu-i atribuită consilierului județean Claudiu Carpen.