Consiliul Județean a aprobat proiectul de dotare a Ambulatoriului Integrat al SJU Buzău

12 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Acesta a fost și principalul motiv pentru care consilierii au fost convocați astăzi în ședință extraordinară, proiectul urmând a fi implementat cu finanțare europeană.

 

În această dimineață, Consiliul Județean Buzău s-a întrunit în ședință extraordinară, pe ordinea de zi aflându-se șase proiecte de hotărâri care nu mai puteau fi amânate până la sfârșitul lunii, atunci când urmează să aibă loc ședința ordinară.

Principalul motiv pentru care a fost convocată ședința de azi a fost proiectul referitor la dotarea Ambulatoriului de Specialitate Integrat al Spitalului Județean de Urgență Buzău, care urmează a se derula prin intermediul unui nou program cu finanțare europeană.

Proiectul a fost pus la punct de către echipa de implementare, formată din specialiști de la Consiliul Județean și din cadrul unității medicale, iar pentru a fi propus spre finanțare în cadrul Programului Operațional Regional, avea nevoie de acordul consilierilor județeni, acord care trebuia să fie dat cât mai curând, pentru ca implementarea proiectului să nu fie întârziată.

Astfel s-a ajuns la decizia convocării ședinței extraordinare din această dimineață, în cadrul căreia proiectul privind dotarea ambulatoriului integrat al SJU Buzău a fost aprobat cu unanimitate de voturi de către consilierii prezenți.

 

La finalul ședinței, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, a declarat că valoarea totală a proiectului este de aproape 10,7 milioane de lei, iar cea mai mare parte din această sumă urmează să fie alocată din fonduri europene, accesate de administrația județeană prin Proiectul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Prioritatea de Investiții 8.1, Obiectivul specific 8.1, Operațiunea A – Ambulatorii

Consiliul Județean va avea la rândul său o contribuție financiară, de 2% din valoarea totală  a proiectului, adică aproape 214.000 de lei. Tot din bugetul județului vor fi suportate și eventualele cheltuieli neeligibile, precum și cheltuielile conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului.

După ce proiectul se va finaliza, Consiliul Județean va asigura și fondurile necesare asigurării mentenanței aparaturii și celorlalte dotări noi ale ambulatoriului integrat al spitalului.

Conform proiectului adoptat azi, SJU Buzău are calitatea de partener în acest proiect, fără a-i reveni niciun fel de obligații financiare.

 

Președintele CJ Buzău a mai precizat că principalul obiectiv urmărit prin derularea acestui nou program cu finanțare europeană este creșterea accesibilității și a calității serviciilor medicale oferite pacienților în cadrul ambulatoriului, în acest fel urmând a fi eficientizată și activitatea spitalului. Pentru că pacienții vor beneficia astfel de îngrijiri medicale de calitate ridicată, se preconizează că și numărul internărilor evitabile se va reduce, cu aproximativ 5%, pacienții beneficiind de îngrijirile de care au nevoie în cadrul ambulatoriului, fără a mai avea nevoie să fie internați.

Dotarea ambulatoriului va consta în achiziția de aparatură medicală nouă și performantă pentru toate cabinetele, precum și în instruirea personalului medical cu privire la utilizarea  noilor aparate.

Totodată, președintele CJ Buzău a adus în discuție și un alt proiect cu finanțare europeană aflat deja în derulare, mai precis proiectul de reabilitare a clădirii monument istoric în care a funcționat fostul spital Brătianu. Astfel, Petre Emanoil Neagu a anunțat că firma executantă cu care a fost semnat contractul a finalizat etapa de proiectare a lucrărilor, pentru care termenul limită era începutul anului viitor.

„Firma câștigătoare a licitației ne-a anunțat că a finalizat realizarea proiectului de execuție, așa că acum urmează să se treacă la începerea efectivă a lucrărilor.  Nu pot preciza o dată exactă la care acest lucru se va întâmpla, dar având în vedere că se apropie iarna, este posibil ca lucrările să fie demarate în primăvara anului viitor. Este decizia constructorului, termenul de finalizare fiind începutul anului 2021” a declarat președintele Consiliului Județean.

 


Adaugati un comentariu


 

*