Licitatiile pentru reabilitarea fostului spital Bratianu ar putea incepe in martie

12 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Consiliul Judetean Buzau a depus, deja, proiectul pentru finantare europeana, in scopul reabilitarii cladirii si infiintarii unui complex muzeal dedicat istoriei spitalelor.

 

Consiliul Judetean sedinta 2016In urma cu putin timp s-a incheiat prima sedinta extraordinara din acest an a Consiliului Judetean Buzau, ambele proiecte aflate pe ordinea de zi fiind aprobate in interval de mai putin de cinci minute. Urmatoarea sedinta a fost programata pentru saptamana viitoare, in data de 19 ianuarie, iar cele doua proiecte nu mai puteau fi amanate pana atunci, fiind necesare pentru continuarea unor proceduri urgente.

In primul caz era vorba despre acoperirea deficitului sectiunii de dezvoltare intregistrat in anul trecut, cu o suma provenita din excedentul bugetului local, iar cel de-al doilea proiect era necesar pentru facilitarea procedurilor de trecere a Camerei Agricole Judetene din administrarea Consiliului Judetean, in cea a Directiei pentru Agricultura, conform unei ordonante adoptaste recent de noul guvern.

La finalul sedintei, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean, a precizat ca anul trecut, institutia a reusit achitarea integrala a unui imprumut, iar in perioada urmatoare, administratia locala se va concentra pe atragerea de finantari din fonduri europene.

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu

Trei astfel de proiecte au fost depuse deja pentru a obtine finantare, cel care are cele mai mari sanse de a fi aprobat fiind proiectul referitor la reabilitarea cladirii de pe bulevardul Nicolae Balcescu, in care a functionat spitalul Bratianu.

Despre acest proiect, presedintele Consiliului Judetean spune ca indeplineste toate criteriile de eligibilitate, finantarea urmand a se obtine in cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, prin axa prioritara privind imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea patrimoniului cultural.

Cladirea fostului spital este una de patrimoniu, intentia initiala fiind aceea de a i se reda acesteia o destinatie medicala. Pentru o astfel de destinatie nu putea fi gasita insa o sursa de finantare din bani europeni, iar fondurile disponibile la nivelul bugetului local erau insuficiente, astfel ca destinatia a fost schimbata pentru ca proiectul sa se incadreze in criteriile impuse de axa prioritara privind protectia si valorificarea patrimoniului cultural.

 

bratianu iarnaCladirea spitalului Bratianu urmeaza astfel sa devina complex muzeal, Petre Emanoil Neagu precizand in cursul zilei de azi ca aceasta ar putea deveni primul muzeu dedicat istoriei spitalelor din Romania.

Daca proiectul va fi aprobat pentru finantare in perioada urmatoare, sunt sanse ca in luna martie deja sa fie demarate licitatiile pentru desemnarea firmelor care se vor ocupa de reabilitarea cladirii care necesita lucrari ample, la acest moment fiind pe punctul de a se prabusi.

Dupa finalizarea lucrarilor de reabilitare si modernizare a cladirii se va trece la etapa urmatoare, cea a amenajarii pentru noua destinatie de centru muzeal, care va intra in circuitul public sub denumirea „Centrul Muzeal I. C. Bratianu”.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*