Cladirea fostului spital Bratianu devine Centru muzeal

22 noiembrie 2016 | 1 comentariu |

Initial, Consiliul Judetean Buzau intentiona sa amenajeze aici un Centru cultural-turistic, insa a fost nevoit sa regandeasca proiectul, pentru a putea accesa o finantare europeana necesara restaurarii si reamaneajarii imobililui de patrimoniu.

 

bratianuConsilierii judeteni au aprobat, astazi, proiectul de restaurare si modernizare a cladirii de patrimoniu de pe Bulevardul Nicolae Balcescu, in care a functionat, aproape 100 de ani, Spitalul de Chirurgie al Buzaului si apoi Spitalul Judetean, cunoscuta publicului larg ca Spitalul Bratianu. Imobilul necestita lucrari urgente de reparatie si consolidare, inainte de a se prabusi definitiv, fiind abandonat in ultimii 16 de ani, autoritatile care s-au perindat pana acum aratandu-se interesate mai mult de terenul de un hectar din centrul municipiului resedinta de judet, decat de pastrarea si valorificarea cladirii de patrimoniu, emblema a Buzaului si chiar a Romaniei, fiind unul dintre primele spitale din Tara Romaneasca.

Initial, autoritatile judetene au dorit sa dea imobilului tot o utilitate medicala, insa acest lucru nu a fost posibil, intrucat nu puteau fi accesate fonduri europene pentru un astfel de obiectiv, iar bugetul local nu putea suporta o astfel de investitie. Singura sansa pentru ca imobilul sa fie restaurat si reabilitat era aceea de a i se da o destinatie din sfera culturala, intrucat astfel puteau fi aplicate proiecte pentru finantare europeana.

Astfel, la inceputul acestui an, a fost aprobata de Consiliul Judetean Buzau hotararea privind infiintareaa unui Centru cultural-turistic in cladirea fostului spital din centrul Buzaului, iar proiectul in acest sens a fost propus pentru finantare europeana Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Est.

 

Petre Emanoil Neagu

Petre Emanoil Neagu

Intre timp, insa, crerintele din Ghidul Solicitantului s-au modificat, astfel ca, pentru a fi aprobat spre finantare, proiectul referitor la reabilitarea cladirii fostului spital trebuia sa vizeze punerea in valoare a obiectivului de patrimoniu.

In urma discutiilor purtate cu reprezentantii Agentiei de Dezvoltare Regionala, autoritatile buzoiene au decis sa revina asupra proiectului, operand modificarile ce se impuneau, astfel incat acesta sa indeplineasca toate conditiile din Ghidul Solicitantului.

S-a ajuns astfel la optiunea ca imobilul de pe Bulevardul Balcescu sa-si schimbe destinatia de Centru turistic si cultural de interes regional in cea de  Centrul Muzeal I. C. Bratianu, un obiectiv de acest gen avand si avatajul de a atrage mai multi vizitatori, fapt care va pune mai bine in valoare obiectivul de patrimoniu in care a functionat vechiul spital.

Noul proiect, a carei valoare se ridica la aproximativ 15 milioane de lei, a fost aprobat in sedinta de astazi a Consiliului Judetean, iar presedintele Petre Emanoil Neagu spune ca „sunt sanse mari de a obtine finantarea europeana, acesta fiind singurul proiect pe aceasta axa de finantare depus in Regiunea de dezvoltare Sud-Est.

 

bratianu-exercitiu cutremur (SB 1)Valoarea totala a investitiei se ridica la peste 17,7 milioane de lei, iar durata lucrarilor de restaurare, consolidare si reamenajare a imobilului va fi de 24 de luni.

Cladirea, monument istoric, face parte din istoria medicala a zonei Munteniei, fiind al doilea spital din Buzau, infiintat la 1900, dupa spitalul Garlasi, cel care adaposteste in prezent sectia de Boli Infectioase a Spitalului Judetean. Totodata, cladirea se asociaza inseparabil cu nasterea bulevardului Nicolae Balcescu, impreuna cu Scoala Generala nr. 1, care este cea de-a doua cladire istorica ce a fost construita aici.

In urma cu 16 ani, activitatea medicala din acest spital a incetat, Spitalul Judetean mutand in alte locatii de care dispune, sectiile care functionau aici. Cladirea a intrat in conservare in anul 2000, insa in lipsa unui plan bine gandit, aceasta s-a degradat progresiv, necesitand in prezent lucrari majore de restaurare.

Pana cand lucrarile vor putea fi, insa, demarate, este necesar mai intai ca proiectul elaborat de autoritatile locale sa fie aprobat pentru finantare europeana, dupa care se va putea vorbi, concret, despre momentul demararii lucrarilor dereabilitare, consolidare si reamenajare.

 

Biblioteca Judeteana V. Voiculescu - Buzau

Biblioteca Judeteana V. Voiculescu – Buzau

Tot in sedinta de astazi a Consiliului Judetean a fost aprobat si un proiect ce vizeaza reabilitarea unei cladiri a unei institutii de cultura importanta pentru judetul Buzau, respectiv, Biblioteca Judeteana Vasile Voiculescu. Proiectul de consolidare, reabilitare si dotare a Bibliotecii Judetene va fi inaintat spre finantare tot in aceasta saptamana, odata cu cel pentru viitorul Centru Muzeal I. C. Bratianu, iar valoarea estimata de aparatul tehnic al Consiliului Judetean se ridica la aproximativ 20 de milioane de lei, la care se adauga contributia de 2% din valoarea eligibila a proiectului, contributie din bugetul judetului. Si in acest caz, presedintele Neagu s-a declarat optimist, considerand ca echipa de implementare a proiectului a studiat fosrte bine conditiile, legislatia si datele tehnice care trebuie respectate pentru a se obtine aprobarea de finantare.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

 1. Buzoianul spune:

  Este bine ca s-a ajuns la o decizie corecta.
  Totusi, Buzaul ar necesita cel putin doua chioscuri de informare (unul in gara si al doilea in centrul orasului). Avem suficiente puncte de interes turistic care ar atrage vizitatori. Pentru acele centre trebuiesc insa pliante cu punctele interes, pliante cu: posibilitati de cazare, harti auto dar si pentru cei care doresc sa mearga cu rucsacul. Cararile turistice vor trebui marcate pentru drumetii care care iubesc mersul pe jos si nu admirarea naturii din viteza masinii.
  Trebuie pus pa punct un plan de reabilitare a cailor de acces si in unele locuri amenajate pentru camping, cu dotari minimale: apa curenta, WC, electricitate, acces internet, un mic restaurant.
  Daca vrei sa vina turistii si sa cheltuie banii trebuie intai investit. In caz contrar bani merg prin tarile vecine.
  Sunt convins ca si persoanele fizice vor investi ulterior pentru amenajarea de cabane sau vor reabilita locuinte vechi, care au un specific local, în care turistul sa poata gasi linistea dupa o drumetie.

Adaugati un comentariu


 

*