Zilele SUUMC, prilej de dezbateri academice și valorizare a performanței medicale militare

12 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Experţi în domeniul medical militar şi civil, reprezentanți ai mediului academic și ai autorităților centrale participă, în aceste zile, la cea de-a VIII-a ediție a Conferinţei Naţionale organizată de unitatea medicală.

 

O suită de manifestări ştiinţifice, derulate sub înaltul patronaj al Ministerului Apărării Naţionale, este organizată în aceste zile, de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), în colaborare cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Universitatea „Titu Maiorescu”, Asociaţia Cadrelor Medicale din SUUMC, Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Militari din România şi Revista de Medicină Militară, cu ocazia Conferinței Naționale „Zilele SUUMC”.

Reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, ai Guvernului României, ai instituţiilor şi autorităţilor publice centrale, precum şi membri marcanţi ai mediului academic din România au fost prezenți la festivitatea de deschidere a evenimentului, care a avut loc ieri, sub sintagma „Medicina militară românească în anul Centenarului Marii Uniri”.

În același cadru festiv, SUUMC și-a onorat „creatorii de şcoală şi formatorii de generaţii” prin conferirea Premiilor Medicinei Militare din România, respectiv, Premiul de excelenţă în medicina militară şi Premiul General Dr. Carol Davila pentru întreaga activitate – „decan de vârstă al medicilor militari”.

 

Gral. dr. Florentina Ionita Radu

După mesajul de bun venit adresat oaspeților, medicul buzoian Florentina Ioniță-Radu, singurul medic-femeie general din România, manager general al SUUMC și președintele Conferinței, a declarat că  „la cea de-a VIII-a ediţie a manifestării ştiinţifice, putem vorbi despre o formă solidă de cooperare şi dialog între experţii din domeniul medical, militar şi civil şi partenerii noştri din mediul academic şi universitar. Alături de colaboratorii tradiţionali, ne propunem, şi în acest an, să organizăm un eveniment de excepţie, capabil să ilustreze, într-o manieră definitorie, standardele actuale de performanţă ale colectivului nostru dar şi obiectivele pe care dorim să le îndeplinim, pe termen scurt şi mediu. Spre deosebire de alte manifestări ştiinţifice consacrate, Conferinţa Naţională Zilele SUUMC aduce alături, în primul rând, colegi din structurile Ministerului Apărării Naţionale, dar şi pe cei din instituţii similare, din cadrul sistemului de securitate naţională. Dacă anul trecut, tematica abordată a adus după sine o serie de noutăţi medicale, susţinute de prezentare unor abordări diagnostice şi terapeutice recente, de mare perspectivă pentru îngrijirea pacientului, anul acesta, Conferinţa îşi propune să vină cu un suflu nou, prin amplificarea şi fundamentarea noilor concepte aplicate în medicina modernă, concepte care vor fi dezbătute în cadrul meselor rotunde, cursurilor, workshop-urilor, sesiunilor interactive şi prin transmisii în direct”.

 

Ca în fiecare an, comandantul SUUMC a prezentat și un bilanț al activității unității medicale. Potrivit datelor prezentate, serviciile medicale spitaliceşti în regim de spitalizare continuă au crescut cu 17,74% (de la 46.847 în anul 2016 la 52.484 în 2017), iar complexitatea serviciilor oferite a înregistat o creştere de 2,17%, ceea ce s-a reflectat în performanţa financiară a spitalului, mai mare cu 131,56% în 2017, față de 2016. Veniturile realizate din servicii spitaliceşti au crescut de la 135.990.483 lei la 186.911.581 lei, iar adresabilitatea Unităţii de Primire Urgenţe a crescut de la 24.772 de pacienţi în 2014, la 33.879 în 2017, în timp ce asistenţa medicală ambulatorie a crescut de la 28.835 în anul 2015 la 70.772 în 2017. Și valoarea totală realizată de specialităţile clinice a crescut anul trecut cu 20,64%, comparativ cu anul 2016, a precizat general de brigadă medic conf. univ. dr. Florentina Ioniță-Radu, menționând că „adresabilitatea se menţine la aceleaşi valori ridicate şi în primul semestru al acestui an”.

 

Comandantul SUUMC a mai arătat că, în ultimii patru ani, au fost făcute investiții majore în infrastructură, iar aparatura medicală a fost schimbată aproape în totalitate, dar și că unitatea medicală asigură servicii în cadrul a 33 de programe naţionale. Nu în ultimul rând, dr. Ioniță-Radu a subliniat preocuparea pentru asigurarea personalului medical și pregătirea continuă a acestuia, pentru un grad superior de calitate a serviciilor medicale, ca și pentru extinderea capacității de cercetare ştiinţifică şi învăţământ medical şi medico-militar.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, prezent la eveniment, a apreciat că Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila” este „o instituţie etalon pentru medicina românească”. Cu acest prilej, ministrul a promis că „urmează un an 2019 poate mult mai ambiţios decât anul acesta, lucrăm la buget, am rugat-o pe doamna comandant să nu fie zgârcită în evaluarea proiecţiei de buget pentru anul 2019, am îndemnat-o, aşa cum îi îndemn pe toţi colegii directori de spitale, să gândească şi să vină cu proiecte mari pentru Ministerul Apărării Naţionale. Vom continua ce am început anul acesta, dar vom debuta cu proiecte noi. Se investeşte în echipamente medicale, se investeşte în oameni”.

 

Dr. Diana Loreta Paun

În același context, conf. univ. dr. Diana Păun, consilier de Stat Administraţia Prezidenţială, a sublinat că SUUMC are în spate 187 de ani de tradiţie şi excelenţă în medicina militară și a încurajat tinerii studenţi la Medicină să aleagă medicina militară şi să ducă mai departe prestigiul acesteia.

Trecutul, aşa cum am văzut, este fără îndoială unul cu care ne putem mândri, viitorul, aşa cum am spus, le aparţine tinerilor cărora le revine misiunea de a duce mai departe numele generalului doctor Carol Davila şi de a fi ambasadori ai medicinei medico-militare româneşti în întreaga lume. Ceea ce am rostit astăzi reprezintă esenţa mesajului lăsat de preşedintele României, Klaus Iohannis, în Cartea de onoare a spitalului. Datorăm toată cinstea şi preţuirea cadrelor medico-militare pentru abnegaţia, dăruirea şi profesionalismul pe care îl pun zi de zi în slujba pacientului”, a spus dr. Păun, felicitând conducerea unității medicale și întreaga echipă.

 

Prezentă la eveniment, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii s-a declarat „onoratăsă participe la evenimentul devenit tradiție pentru Spitalul Militar, aflat la cea de-a 8 a ediție. „Profit de această ocazie pentru a vă transmite, în mod direct, aprecierea mea față de activitatea personalului militar și modul în care doamna comandant Florentina Ioniță gestionează această unitate sanitară. Nu sunt vorbe mari, doamna comandant este un exemplu de manager pe care mi-aș dori să îl întâlnesc în toate unitățile sanitare. Am spus de multe ori că avem reguli în sistem și dacă ele ar fi respectate, pacienții ar fi mult mai bine tratați în spitale. Probabil că personalul militar e mult mai obișnuit să aplice reguli și atunci lucrurile se desfășoară așa cum trebuie în Spitalul Militar. Am ascultat cu mare atenție discursul doamnei comandant și felicit intreaga echipă a spitalului pentru pașii semnificativi și performantele obținute în activitate. Este principalul motiv pentru care adresabilitatea pacienților la servciile medicale oferite de această unitate sanitară a crescut. Aveţi cel mai performant computer tomograf din ţară, aveţi o sterilizare foarte performantă şi o să aveţi şi rezidenţi în spitalele militare”, a spus Sorina Pintea, promițând un parteneriat loial și corect din partea sa și a Ministerului Sănătății.

 

În cadrul festivității de deschidere a lucrărilor Conferinţei Anuale a SUUMC „Dr. Carol Davila” au fost decernate și Premiile Medicinei Militare din România. Prezentarea fiecărei nominalizări a fost realizată şi susţinută de general maior medic (r.) profesor universitar dr. Dan Mischianu, unul dintre cei mai reprezentativi medici ai Şcolii Medico-Militare Româneşti.

Premiul „General Dr. Carol Davila” pentru întreaga activitate – decan de vârstă al medicilor militari” a revenit generalui de brigadă (r) medic dr. Sebastian Neagu – Sadoveanu, și a fost oferit de Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, împreună cu general de brigadă medic conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, managerul general al SUUMC.

Premiul de Excelenţă pentru contribuţia în Medicina Militară a fost acordat generalului de brigadă medic (r.) profesor universitar dr. Ioan Codorean și i-a fost înmânat de Mihai Fifor, ministrul Apărării Naţionale, împreună cu comandantul Spitalului Militar Central, dr. Florentina Ioniță.

În cadrul manifestărilot științifice care au loc astăzi și mâine vor fi prezentate și dezbătute noile concepte aplicate în medicina modernă, în cadrul unor mese rotunde, cursuri, workshop-uri, sesiuni interactive şi transmisii în direct.

 (Sursă foto: SUUMC și MS)


Adaugati un comentariu


 

*