Alege sănătatea! Nu lăsa tutunul să îţi taie respiraţia!

30 mai 2019 | 0 comentarii |

De Ziua Mondială Fără Tutun, medicii pneumologi atrag atenția că peste 30.000 de români mor în fiecare an din cauza fumatului, iar adolescenții deprind acest obicei nociv pentru sănătate înainte de a împlini 15 ani.

 

Peste 165.000 de copii mor înaintea împlinirii vârstei de 5 ani, din cauza infecțiilor respiratorii cauzate de expunerea la fumul de țigară, arată un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

În România, 30.000 de persoane mor, anual, din cauza fumatului, iar medicii sun îngrijorați că mulți adolescenți încep să fumeze înainte de a împlini 15 ani și tot mai mulți tineri cad victime unor noi pericole, tutunul încălzit și țigara electronică.

În acest context, de Ziua Mondială Fără Tutun 2019 (31 mai), Societatea Română de Pneumonologie trage un semnal de alarmă asupra efectelor nocive pe care le are fumatul asupra sănătății plămânilor, numărul de cancere pulmonare, boli obstructive cronice și alte afecțiuni respiratorii înregistrate fiind în creștere.

Mortalitatea prin cancer pulmonar este a treia cauză de deces generală în România (după bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral) și este în creștere față de anul 2000, când era a patra cauză, potrivit datelor din raportul „Profilul sănătății 2017”, realizat de Organizația pentru Dezvoltare și Cooperare Economică (OCDE).

 

În 2018 au fost înregistrate 11.340 de cazuri noi de cancer de plămâni, aproape 2/3  înregistrându-se la sexul masculin. „Consumul de tutun este principala cauză a cancerului de plămâni, iar riscul variază direct proporțional cu obiceiurile legate de fumat (durata, gradul de inhalare, numărul de țigări fumate, etc).  Expunerea la fumul de țigară se poate realiza nu numai prin fumat activ dar un tribut  exprimat în boli și decese poate fi plătit și prin  fumatul pasiv sau la «mâna a treia».Riscul de apariție a acestui tip de cancer este de 10% la fumătorii pasivi iar la fumătorii activi riscul crește în funcție de diverși factori  de la 13 până la de 23 ori .Fumatul reprezintă factor de risc pentru numeroase comorbidităţi (afecţiuni pulmonare, cardiovasculare, infecţioase). Fumătorii de peste 20 de ţigări pe zi au risc de trei ori mai mare de a face infectii respiratorii severe (pneumonii etc.) comparativ cu nefumătorii” a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, Societatea Română de Pneumologie.

 

În România, un adult din trei fumează. Statistici îngrijorătoare arată că 28% dintre elevii fumători au încercat prima ţigară înaintea vârstei de 10 ani. Îngrijorător este și faptul că rata fumatului este în creștere în rândul adolescentelor (17% din fetele de 15 ani fumează frecvent), iar procentul fetelor cu vârste între 13-15 ani care au fumat cel puţin o dată în viaţă a crescut la 27,4% în 2017, față de 26,9%, în 2013.

Medicul Magda Ciobanu, expert al Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului la Comisia Europeană şi OMS, a atras atenția, într-o conferinţă organizată la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, că potrivit datelor celui mai recent studiu naţional, procentul adolescenţilor care fumează frecvent ţigări clasice a scăzut, dar mulți s-au reorientat spre produsele din tutun încălzit. „După doar un an de la introducerea pe piaţă, în 2017, produsele din tutun încălzit erau cunoscute de 20,6% din elevii de 13-15 ani, iar 15% dintre cei care aceau cunoştinţă de ele, deveniseră consumatori curenţi. Din totalul elevilor cu vârstă cuprinsă între 13 şi 15 ani, 3.1% au afirmat că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună, fiind deja consumatori curenţi”, a spus medicul.

 

Sorina Pintea

În opinia medicilor pneumologi, este imperios necesară adoptarea de urgenţă a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care sunt expuşi, care încearcă şi ulterior continuă să consume produse din tutun, iar singura măsură care poate, cu adevărat, să îmbunătăţească starea de sănătate a plămânilor persoanelor care consumă tutun este renunţarea totală la orice formă de consum al tutunului.

În acest context, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că se vor lua măsuri suplimentare de suport pentru cei care doresc să se lase de fumat. „România, prin politicile de sănătate implementate se aliniază la Directiva Europeană 2014/40/UE, privind comercializarea tutunului şi produselor din tutun. Consumul de tutun creează efecte importante asupra sănătăţii populaţiei, de aceea Ministerul Sănătăţii susţine toate activităţile care pot să ofere populaţiei informaţii şi soluţii pentru a lua cea mai bună decizie în privinţa sănătăţii lor. O reală problemă o constituie fumatul în rândul adolescenţilor pentru care ne propunem măsuri suplimentare de suport”, a transmis ministrul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

 

Dr. Magda Ciobanu

Mai grav este că mulți dintre tineri devin depedenți de acest viciu, iar dependența poate învinge dorința de a renunța.

Programul „Stop Fumat” este și rămâne un sprijin permanent pentru fumătorul care are nevoie de sprijin pentru a se elibera de această dependență iar pneumologii sunt cei care sunt în prima linie prin ofertele generoase de consiliere a acestora abordând tabagismul ca o boală” a declarat dr. Magda Ciobanu, expert al Ministerului Sănătăţii pentru controlul tutunului la Comisia Europeană şi OMS.

 Medicul a precizat, în cadrul unei conferinţe organizate la Institutul „Marius Nasta” din Capitală, că potrivit datelor celui mai recent studiu naţional, care a vizat tema fumatului în rândul tinerilor, procentul adolescenţilor care fumează frecvent ţigări clasice a scăzut, dar a crescut numărul celor care s-au reorientat spre produsele din tutun încălzit. „După doar un an de la introducerea pe piaţă, în 2017, produsele din tutun încălzit erau cunoscute de 20,6% din elevii de 13-15 ani, iar 15% dintre cei care afirmau că au cunoştinţă de ele, deveniseră deja consumatori curenţi. Din totalul elevilor cu vârstă cuprinsă între 13 şi 15 ani, 3.1% afirmau în 2017 că au consumat produse din tutun încălzit în ultima lună, fiind deja consumatori curenţi”, a spus medicul.

Medicul pneumolog și-a manifestat îngrijorarea și față de creșterea  procentului elevilor care fumează ţigări electronice, aproape egal cu cel al adolescenţilor care fumau ţigări clasice, cu o incidenţă mai mare în cazul băieţilor. „În 2017, procentul total al elevilor care fumau curent ţigări electronice era aproape egal cu cel al celor care fumau ţigări obişnuite, 8,2% respectiv 8,6%, dar şi mai grav, mai mulţi băieţi afirmau că fumează curent ţigări electronice decât ţigări obişnuite , 10,1% versus 9,8%”, a explicat medicul.

 

Fumul de țigară, însă, nu îi afectează doar pe fumatori, ci și pe cei din preajma celor care au acest viciu. Astfel, la nivel global, din 7 milioane de decese cauzate anual de fumat, 890.000 sunt victime ale fumatului pasiv.

Specialiștii spun că există peste 7.000 de substanțe chimice în fumul de țigară, dintre care cel puțin 250 sunt cunoscute ca fiind dăunătoare și 69 sunt recunoscute ca substanțe cauzatoare de cancer, potrivit datelor OMS.

Fumătorii sunt predispuși la infecții respiratorii severe, iar cei cu emfizem, bronșită cronică au un risc de deces de 12-13 ori mare comparativ cu nefumătorii, indiferent de sex.

Ex-fumătorii, cu un istoric de peste 38 pachete pe an, au un risc de pneumonie identic cu al fumătorului. Acesta se reduce abia după 5 ani de la renunțare.

Expunerea fătului la fumul de țigară, fie că mama fumează, fie că stă într-un loc în care se fumează, duce la o subdezvoltare a plămânilor și o funcționare deficitară a acestora. Expunerea copiilor de vârste mici la fumatul pasiv determină predispoziția acestora de a dezvolta astm, pneumonii și bronșite, precum și infecții respiratorii mai frecvente.

 

Fumătorii care vor să renunțe la acest viciu primesc ajutor de specialitate, în cadrul unui program național, gratuit. Ca să aibă efect, medicamentele trebuie luate sub îndrumarea doctorului și a psihologului.

În programul naţional STOP FUMAT sunt însă doar patru centre în ţară şi două în Bucureşti. „Voința e 5%… voinţă avem cu toţii, ceea ce trebuie să aibă un fumător este motivație”, a subliniat dr. Magda Ciobanu.

Iar îmbunătăţirea stării de sănătate este cea mai bună motivaţie: într-un an, riscul de infarct miocardic se reduce la jumătate, pielea îşi revine într-o săptămână, iar mirosul şi gustul, după câteva zile.

Institutul „Marius Nasta” a demarat, cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, un proiect educaţional adresat elevilor cu privire la efectele fumatului asupra plămânilor, care constă în organizarea unor ateliere de informare, în care sunt prezentate rezultate concrete ale inhalării fumului de tutun.

În cadrul atelierelor de informare, copiii pot vedea şi, mai ales, mirosi gudronul care este inhalat, dar şi depunerea acestuia în plămâni. În acest mod sperăm că mai mulţi părinţi vor fi încurajaţi de copii să se adreseze programului prin intermediul Tel Verde”, a punctat dr. Ciobanu.

 

Dr. Florin Mihălțan

Societatea Română de Pneumologie a realizat și un studiu în rândul studenților de anul IV la Medicină, din București, pentru a stabili dacă aceștia folosesc tutun încălzit sau țigară electronică, dar și pentru a identifica atitudinea lor cu privire la acest dispozitiv. La studiu, studenții au răspuns în proporție de 65,22% că preferă tutunul, 36% țigară electronică și 3,48% tutun încălzit, date îngrijorătoare care demonstrează că strategiile industriei tutunului s-au schimbat.

Studiul ne-a arătat că introducerea unui nou dispozitiv , a unor noi oferte de tutun sau nicotină atrage întotdeauna consumatorul tânăr, iar simplitatea dispozitivului pare să primeze. Socializarea reprezintă principalul motiv al fumatului în cazul tinerilor și le poate dicta alegerea. Accesul la informații este mai mare și le influențează alegerea”, a declarat dr. Ioana Muntean, Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”.

Prof. univ. dr. Florin Mihălţan, şeful disciplinei pneumoftiziologie II, UMF „Carol Davila”, a insistat asupra nevoii de prevenire a debutului consumului de tutun şi pe substituţia ţigărilor din tutun cu alte produse care întreţin atât adicţia nicotinică, cât şi comportamentul de fumător, de tipul ţigării electronice. Potrivit medicului, consumul acestor produse nu reprezintă o modalitate de a renunţa la fumat.

 

Dr. Beatrice Mahler

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, a afirmat că anul trecut au beneficiat de consiliere 10.638 de persoane, iar 814 au urmat tratament specific pentru renunţare la fumat la Centrul de Consiliere pentru Renunţare la Fumat.

Renunţarea completă la fumat este singura soluţie care aduce beneficii reale tuturor, fumători activi sau pasivi de tutun sau utilizatori ai produselor din tutun încălzit. Din 5 fumători, 4 vor face o boală legată de fumat: unul pulmonară, altul cardiacă… Peste 30.000 de oameni care mor anual din cauza tutunului. Cred că e un semnal de alarmă, că autoritățile trebuie să acţioneze automat. Institutul de Pneumologie este în prima linie de asistare atât a fumătorului în încercarea de a întrerupe fumatul cât și pentru cazurile adesea disperate care apar induse de tabagism”, a subliniat dr. Beatrice Mahler.

Printre obiectivele campaniei Ziua Mondială fără Tutun, susținute de Organizația Mondială a Sănătății dar și de Societatea Română de Pneumologie se numără:

* Conștientizarea riscurilor generate de fumat și de expunerea la fum;

* Informarea publicului larg despre impactul tutunului/fumatului (activ sau pasiv) asupra sănătății pulmonare;

* Informarea populației și autorităților asupra magnitudinii îmbolnăvirilor și ratei deceselor prin boli respiratorii generate de fumat;

* Susținerea programelor publice si guvernamentale de protejare împotriva tutunului si a fumatului;

* Încurajarea ţărilor să susțină programul Organizației Mondiale a Sănătății şi să ia măsuri adecvate pentru controlul folosirii tutunului.

 


Adaugati un comentariu


 

*