Sute de posturi vacante în sănătate

16 ianuarie 2019 | 2 comentarii |

Multe dintre acestea sunt la a „n”-a publicare, iar numărul medicilor care ar vrea să le ocupe este extrem de mic, în ciuda asigurărilor autorităților care susțin că s-a redus exodul și există numeroase solicitări de revenire în țară a doctorilor plecați.

 

Lună de lună, spitalele românești din sistemul public scot la concurs posturi vacante de medici, dar foarte puține dintre acestea sunt și ocupate și sunt preferate, de obicei, centrele universitare. Criza de medici este acută, de ani buni, în mai toată țara, dar în unitățile sanitare din provincie situația devine de-a dreptul dramatică, pentru că din cauza lipsei doctorilor se închid secții întregi, ca să nu mai vorbim despre imposibilitatea asigurării liniilor de gardă. Prelungirea vârstei de pensionare cu doi ani, în cazul medicilor, nu rezolvă problema. Când un singur doctor, de peste 65 de ani, este nevoit să asigure activitatea unei secții întregi, este greu să-l convingi să mai rămână în sistem, încă doi ani.

Creșterea salariilor în sistemul public de sănătate n-a reușit să atragă medicii tineri, care continuă să plece în străinătate, pentru că-și doresc să profeseze în condiții de secol XXI, nu ca acum 50 de ani, cum se întâmplă în multe spitale în care investițiile sunt aproape inexistente. Cei care rămân, fie se orientează către orașele mari, ori se dovedesc insuficient pregătiți după rezidențiat și nici nu sunt ajutați să învețe secretele profesiei, așa cum se întâmplă în străinătate. În plus, lipsa infrastructurii economice și sociale din provincie nu-i poate atrage pe tineri, pentru că nu sunt dispuși să accepte să-și sacrifice viața personală, oricâte avantaje li s-ar oferi din partea comunității locale. „Cum să te stabilești într-un orășel în care copiii tăi nu au unde învăța cum ți-ai dori și unde utilitățile sunt aproape inexistente?”, spunea de curând un medic tânăr, referindu-se la Spitalul Nehoiu, care deși situat într-o zonă de o frumusețe rară, nu pare atractiv decât pentru vacanță.

Așa s-ar putea explica faptul că, în ciuda previziunilor optimiste ale autorităților, criza de specialiști se prelungește, numărul doctorilor întorși în țară este nesemnificativ și cei care au revenit, în cele mai multe cazuri s-au orientat către sistemul privat.

 

Dr. Rodica Tănăsescu – SNMF

Situația este și mai dramatică în privința medicinei de familie. Tot mai mulți doctori ies din sistem fie prin pensionare, fie pentru că sunt nevoiți să profeseze în condiții greu de acceptat, iar în locul lor nu vrea nimeni să meargă. Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) s-a zbătut să găsescă o rezolvare a câtorva probleme privind birocrația și veniturile la nivelul medicinei primare, dar se pare că argumentele doctorilor, ori n-au fost suficient de convingătoare, ori i-au lăsat indiferenți pe factorii decidenți.

La sfârșitul anului trecut, dr. Rodica Tănăsescu, vicepreședinte al SNMF, arăta că anul 2018 a fost unul „la limita supraviețuirii” pentru mulți medici de familie și că autorităle n-au înțeles care este locul pe care trebuie sa îl ocupe asistența medicală primară în sistemul de sănătate. „Medicul de familie este singurul medic la care pacientul are acces neîngrădit, este soluția pentru un sistem din ce în ce mai văduvit de o bună parte dintre specialiști. De mai bine de un an încercăm să rezolvăm câteva lucruri care nu costa bani, ci dimpotrivă, înseamnă o eficientizare a cheltuielilor în sistem și totuși nu s-au rezolvat. Sperăm că până la urmă se va înțelege că locul medicului de familie este în centrul sistemului medical împreună cu pacientul său”, a arătat vicepreședinta CNMF.

 

În ceea ce priveste aspectul financiar, reclamat de medicii de familie, dr. Tănăsescu a subliniat că deși se afirmă peste tot că medicii au un venit mai bune, acest lucru nu este adevărat și pentru medicii de familie și pentru o parte dintre cei care din ambulatoriul de specialitate. „Pentru toți medicii de familie există această nemulțumire a lipsei de înțelegere a decidenților față de faptul că medicul de familie este tot parte a sistemului public de sănătate și suntem tratați în continuare ca un fel de struțo-camilă. Din păcate, deciziile față de medicina primară sunt  în detrimentul pacientului și atractivității specialității de medicina familiei, pentru că indiferent câte posturi s-ar scoate la concursul de rezidențiat și de numărul medicilor ce se vor forma în România, aceștia nu vor accepta să lucreze aici și vor pleca, pentru că medicina de familie, care este o specialitate frumoasă, vocațională, nu este atractivă în acest moment, în România”, a mai spus medicul.  Potrivit SNMF, medicina de familie din Romania a funcționat în 2018 cu un buget cu doar 17% mai mare față de cel din 2017, în condițiile în care în spitalele publice, medici au beneficiat de finanțări (salarii și bugete) cu până la 100% mai mari.

Colegiul Medicilor din România a transmis, la rândul său, că susține solicitările SNMF, considerând că „Medicina de familie este segmentul în care Statul a investit și continuă să investească cel mai puțin, în ciuda existenței unei strategii naționale care o consideră pilon de bază al sistemului sanitar”.

 

Cu toate acestea, nici spitalele nu stau mai bine din punctul de vedere al specialiștilor. Potrivit listei publicate de Ministerul Sănătății, numai în luna ianuarie au fost scoase la concurs peste 100 de posturi de medic, multe dintre acestea fiind republicate, întrucât la concursurile anterioare nu au fost ocupate. Dacă mai adăugăm tot cam atâtea scoase la concurs în decembrie 2018, dar și pe cele care urmează a fi scoase la concurs în perioada următoare, vedem că persistă criza de medici din spitale.

Astfel, Spitalul CETTT „Sfântul Stelian” din București angajează, cu jumătate de normă, un medic primar Radiologie-imagistică medicală și un medic primar Cardiologie.

Spitalul de Obstetrică-ginecologie Buftea: un post de medic specialist Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice; un post de medic specialist Cardiologie; un post de medic specialist Medicină internă.

Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr. Nicolae Robănescu” București: un post de medic specialist Endocrinologie la Cabinetul de Endocrinologie din cadrul Ambulatoriului integrat.

Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” București: un post cu normă întreagă de medic specialist Psihiatrie.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” București: un post cu normă întreagă de medic specialist Neonatologie la Secția Neonatologie.

Institutul Clinic Fundeni București: un post de medic specialist ATI la Secția clinică ATI III; un post de medic rezident ultimul an specialitatea ATI la Secția clinică ATI III; un post de medic primar Obstetrică-ginecologie la Cabinetul de Obstetrică-ginecologie din Ambulatoriul integrat.

Institutul Inimii de Urgență pentru Boli cardio-vasculare „Niculae Stăncioiu” Cluj Napoca: un post de medic specialist Cardiologie pentru Laboratorul de Explorări neinvazive; un post cu de medic specialist Chirurgie cardiovasculară la Secția Chirurgie cardiovasculară – Compartiment pentru copii.

 

La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara s-au scos la concurs un post de medic rezident ultimul an în specialitatea Obstetrică-ginecologie la Secția clinică Obstetricăginecologie I; un post de specialist în Chirurgie vasculară pentru Secția clinică Chirurgie vasculară și un post de biochimist pentru Laboratorul clinic de Analize medicale.

Spitalul Județean de Urgență Vaslui: un post de medic specialist Medicină de laborator pentru Laboratorul de Analize medicale cu punct de lucru în Ambulatoriul integrat; un post de medic primar pneumolog pentru Secția Pneumologie; un post de medic specialist psihiatru la Secția Psihiatrie; un post de medic specialist Cardiologie la Secția Cardiologie; unul de medic specialist Psihiatrie pediatrică pentru Centrul de Sănătate Mintală copii; un post de medic specialist Sănătate publică și management la Serviciul de Management al calității serviciilor medicale; un post de specialist Medicină de urgență la UPU-SMURD; un post de specialist Medicină sportivă pentru Cabinetul de Medicină sportivă; un post de medic specialist Neonatologie la Secția Neonatologie; două posturi de specialist Radiologie-imagistică medicală pentru Laboratorul de Radiologie și imagistică medicală – cu punct de lucru în pavilionul în care funcționează Secția Pneumologie și un Compartiment CT; un post de medic specialist Chirurgie generală la Secția Chirurgie generală; un post de medic specialist Pediatrie la Secția Pediatrie și un post de medic specialist Obstetrică-ginecologie la Cabinetul de Planificare familială.

 

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța: un post de medic specialist Pediatrie la Secția clinică Pediatrie – Compartiment Terapie acută; un post de medic rezident ultimul an specialitatea Pediatrie la Secția clinică Pediatrie – Compartiment Terapie acută.

Spitalul Județean de Urgență Bacău: un post de medic specialist Stomatologie generală la Cabinetul de Medicină dentară de urgență UPU-SMURD.

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava: câte un post de medic specialist Chirurgie vasculară pentru Compartimentul Chirurgie vasculară, respectiv, Cabinetul din Ambulatoriul integrat Chirurgie vasculară.

Spitalul Județean de Urgență Brăila: funcția de farmacist-șef.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița-Năsăud: un post de chimist principal pentru Laboratorul de Analize medicale.

Spitalul Județean de Urgență Slobozia: un post de medic specialist Ortopedie și traumatologie la Compartimentul Ortopedie și traumatologie.

La Spitalul General CF Brașov: un post de medic specialist Oftalmologie și unul de specialist ORL, pentru  cabinetele Ambulatoriului de specialitate.

 

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu (U.M. 02460) are nevoue de un medic specialist Urologie pentru Compartimentul Urologie din Secția Chirurgie generală – funcție civilă.

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Aristide Serfioti” Galați a scos la concurs un post de medic specialist Medicină de urgență la Compartimentul Primiri Urgențe din Serviciul de Medicină operațională – funcție militară.

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” Constanța: un post de medic primar Epidemiologie la Compartimentul Prevenire și control al infecțiilor nosocomiale – personal civil contractual și un post de medic specialist Medicină internă la Cabinetul de Medicină internă din Ambulatoriul integrat – personal civil contractual.

Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare (U.M. 02433) București  are nevoie de un biochimist debutant pentru Laboratorul de Toxicologie clinică din Secția Toxicologie-farmacologie și protecție medicală împotriva efectelor STL – personal civil contractual.

Spitalul Clinic CF Craiova: organizează concurs pentru ocuparea funcției de farmacist-șef la Farmacia spitalului.

Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel a scos la concurs câte un post de medic specialist Psihiatrie la secțiile Psihiatrie II și Psihiatrie III.

Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa a scos la concurs funcția de farmacist-șef la Farmacia spitalului.

 

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara: un post de medic specialist ATI la Secția clinică ATI I; un post de medic specialist DV la Secția clinică Dermatovenerologie; un post de medic specialist neonatolog la Secția clinică Neonatologie – Compartimentul Eutrofici; un post de medic primar Medicină de laborator pentru Laboratorul clinic de Analize medicale.

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara: un post de medic primar Medicină de familie la Biroul de Management al calității serviciilor medicale.

Spitalul Clinic Boli Infecțioase Brașov: un post de medic specialist Boli infecțioase la Secția clinică I adulți.

Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș: un post de medic specialist Medicină de familie la Cabinetul de Planificare familială.

La Spitalul de Urgență Petroșani sunt scoase la concurs un post de medic dentist/stomatolog pentru Cabinetul de Stomatologie HIV-SIDA din Ambulatoriul de specialitate; 3 posturi de specialist în Medicină de urgență și unul de specialist în Medicină generală la UPU-SMURD; un post de specialist Chirurgie plastică la Secția Chirurgie plastică; un post de medic în specialitatea Recuperare, medicină fizică și balneologie la Secția Recuperare, medicină fizică și balneologie; un post de medic în specialitatea Nefrologie la Centrul de Hemodializă; un post de medic în specialitatea Sănătate publică și management la Structura de Management al calității serviciilor medicale; câte un post de medic în specialitățile Medicină internă, Pediatrie, Cardiologie, Neurologie, Psihiatrie, Chirurgie generală, Obstetrică-ginecologie, Ortopedie și traumatologie, Medicină de laborator, Recuperare, medicină fizică și balneologie pentru cabinetele din cadrul Centrului de Sănătate Multifuncțional Petrila.

 

Spitalul Orășenesc Hârlău: un post de medic specialist confirmat în specialitatea Pneumologie la Dispensarul TBC; un post de medic specialist Psihiatrie în cadrul Ambulatoriului de specialitate integrat al spitalului; un post de medic specialist Boli infecțioase – temporar vacant pe o perioadă de 2 ani; un post de medic specialist Chirurgie generală – temporar vacant pe o perioadă de 2 ani și un post de medic specialist ATI – temporar vacant pe o perioadă de 3 ani.

Spitalul Orășenesc Buhuși: un post de medic specialist Psihiatrie; un post de medic primar Chirurgie generală, un post de medic în specialitatea Urologie; un post de medic specialist Boli infecțioase; un post de medic în specialitatea Oftalmologie; două posturi de medic în specialitatea Pediatrie; un post de medic în specialitatea Recuperare, medicină fizică și balneologie; un post de medic în specialitatea Cardiologie; un post de medic în specialitatea ORL; un post de medic în specialitatea Radiologie-imagistică medicală și un post de medic specialist ATI.

Spitalul Orășenesc Bolintin Vale are nevoie de medic primar chirurg pentru un post cu jumătate de normă la Cabinetul de Chirurgie generală – Ambulatoriul integrat Bolintin Deal al spitalului.

Spitalul Orășenesc „Sf. Filofteia” Mizil are nevoie de un farmacist la Farmacia cu circuit închis a spitalului.

 

Serviciul de Ambulanță Județean Constanța: un post cu jumătate de normă de medic primar Medicină de familie pentru Compartimentul de Formare profesională a personalului medical și auxiliar – Stația centrală Constanța.

Serviciul de Ambulanță Olt: trei posturi cu normă întreagă de medic Medicină generală/Medicină de familie.

Direcția de Sănătate Publică Brașov: un post de farmacist cu drept de liberă practică – Compartimentul Supraveghere epidemiologică și control boli transmisibile; un post cu normă întreagă de medic primar Medicina muncii la Compartimentul Evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și muncă.

Direcția de Sănătate Publică Iași: un post de medic specialist Sănătate publică și management la Compartimentul Evaluare a factorilor de risc din mediul de viață și de muncă – Colectiv Medicina muncii și igiena colectivităților de copii/tineret.

Spitalul Municipal Ploiești: un post de medic specialist Oncologie medicală la Secția Oncologie – temporar vacant pe o perioadă de 36 de luni; un post de medic specialist Recuperare, medicină fizică și balneologie/Medicină fizică și de reabilitare – Secția Recuperare, medicină fizică și balneologie – temporar vacant pe o perioadă de 36 de luni.

Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol:  câte un post de medic specialist Recuperare, medicină fizică și balneologie pentru Secția spital Recuperare, medicină fizică și balneologie II, respectiv, Secția spital Recuperare medicală neuro-psiho-motorie copii.

 

Spitalul Municipal „Dr. Pop Mircea” Marghita: un post cu jumătate de normă de medic specialist Ortopedie și traumatologie la Compartimentul Ortopedie-traumatologie din cadrul Secției Chirurgie generală; un post de medic specialist Oftalmologie la Compartimentul Oftalmologie; un post de medic specialist Radiologie-imagistică medicală pentru Laboratorul de Radiologie și imagistică medicală; un post de medic specialist Pneumologie la Dispensarul TBC Marghita.

Spitalul Municipal „Sf. Dr. Cosma și Damian” Rădăuți: un post de medic specialist Chirurgie generală la Secția Chirurgie generală; un post de medic specialist Urologie la Cabinetul de Urologie – Ambulatoriul integrat.

Spitalul „Dr. Karl Diel” Jimbolia: un post de medic specialist Obstetrică-ginecologie la Compartimentul Obstetrică-ginecologie.

Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni: șef secție Pneumologie I; șef secție Pneumologie II.

Spitalul Municipal Câmpulung -Argeș: un post de medic primar Medicină internă, Secția Medicină internă; un post de medic specialist Medicină internă, Secția Medicină internă; un post cu de medic specialist Cardiologie, Secția Cardiologie; un post de medic specialist Neurologie, Compartimentul Neurologie; un post de medic rezident ultimul an în specialitatea Neonatologie, Secția Neonatologie; un post de medic primar Obstetrică-ginecologie, Secția OG; un post de medic primar ORL, Compartimentul ORL; un post de farmacist specialist confirmat în specialitatea Farmacie generală la Farmacia cu circuit închis; un post de medic Medicină generală, cu competență/atestat în Medicină de urgență, la CPU.

Unitatea de Asistență Medico-socială Șuici -Argeș: un post de medic specialist Psihiatrie.

Primăria comunei Peștișani -Gorj: un post cu jumătate de normă de medic primar Medicină de familie la Compartimentul Asistență medicală pentru unitățile de învățământ; un post de medic dentist cu drept de liberă practică la Compartimentul Asistență medicală pentru unitățile de învățământ.

 Comentarii (2)

 1. Bogdan Radulescu spune:

  Sa imi fie cu iertare dar nici eu nu m-as duce sa lucrez intr-un spital aproape abandonat, nedotat si unde nu am posibilitatea de a ii oferi copilului accesul la studii sau institutii de educatie “mai bune”.
  Ce este mai trist, este faptul ca pica vina tot pe medici (ba ca nu vor sa lucreze, ba ca nu sunt multumiti), cand, de fapt, problema este la sistemul incompetent si extrem de prost manageruit.

 2. Dr Dr C C POPESCU spune:

  Atata timp cât EU ne va lua medicii, oricâți am scolariza noi, vom avea lipsa de medici. Mărirea salariilor nu poate stopa migrația.
  Avem migrație de la stat la privat… la fel de importanta mișcarea.
  Au plecat medicii din etnii… evrei, nemți, unguri cu sutele și înainte de 1990.
  Pentru evrei și nemți statele respective au despăgubit statul român pe cap de studii universitare – nu numai pentru medici.
  După 1990, noi îi pregătim și alții îi iau…

Adaugati un comentariu


 

*