Imaginea necosmetizată a dezastrului din Sanatate

18 decembrie 2017 | 1 comentariu |

La fiecare șase ore, un doctor alege să plece din România. Un studiu privind „Emigraţia forţei de muncă înalt calificate” relevă faptul că peste 15.700 de medici români lucrează în străinătate.

 

Lipsa de echipamente care să asigure realizarea investigațiilor și a intervențiilor în spitalele publice, veniturile mult sub valoarea muncii prestate, lipsa de respect și legislația incoerentă, instabilă și în permanentă schimbare sunt principalele cauze care îi determina pe medicii români să aleagă să emigreze. Doar anul trecut, peste 1.800 de medici au solicitat avizul Colegiului Medicilor pentru a putea profesa în strainatate, iar ritmul plecării acestora din țară s-a păstrat și în acest an, în ciuda unor creșteri salariale acordate sau promise de guvernanți. Așa se face că, la fiecare șase ore, un doctor alege să plece din România.

Medicii din spitale reclamă că sunt obligați să facă gărzi până la epuizare, că le lipsesc dotările corespunzătoare diagnosticării eficiente si tratamentului eficient al bolnavilor, absolvenții de medicină rămân șomeri din cauza numărului redus de posturi și locuri scoase la rezidențiat deși spitalele se confruntă cu o criză cronică de specialiști, medicii de familie refuză să semneze noile contracte-cadru, specialiștii din ambulatoriu reclamă modul în care sunt obligați să se supună evaluării și acreditării.

Statul însă, mut, surd și orb la toate aceste nevoi care, până la urmă, se traduc într-un grad ridicat de morbiditate și mortalitate și prin cheltuieli haotice și total nerentabile în sistemul de sănătate, se dovedește incapabil să facă ceva pentru a îndrepta lucrurile. Iar toate acestea determină medicii, în special pe cei tineri, să continue să plece să profeseze în străinătate.

 

Migrația medicilor este relevată și într-un studiu privind „Emigraţia forţei de muncă înalt calificate din România”, realizat de Asociația Română pentu Promovarea Sănătății (ARPS). Cercetarea evidențiază faptul că nu mai puțin de 15.700 de medici români lucrează în străinătate.

În sistemul medical, aproximativ 15.700 de medici români îşi practică în prezent meseria în străinătate, cu precădere în state din vestul Europei (Germania, Marea Britanie, Franţa). Într-o declaraţie recentă a Societăţii Naţionale de Medicină de Familie se menţiona că deficitul de medici de familie este de aproximativ 600, deci nesemnificativ. Cu ocazia cercetării întreprinse în 2017 prin proiect referitor la deficitul de medici pe fiecare judeţ înregistrat de direcţiile judeţene de sănătate publică s-a aflat din răspunsurile parţiale (24 din 42 de direcţii au oferit informaţii) că deficitul de medici specialişti era de aproximativ 4.700”, se arată în studiul menționat.

Analiza ARPS indică totodată faptul că diaspora ştiinţifică este alcătuită în prezent din aproximativ 15.000 de cercetători români activi în străinătate, pentru care România nu a reuşit să construiască programe eficiente de atragere în ţară, de reintegrare sau de angrenare în parteneriate cu cercetători din ţară.

Studiul relevă și că migraţia medicilor tinde să fie permanentă sau pe termen lung. Principalul motiv care a determinat decizia de a emigra a specialiştilor nu este venitul prea mic.Cel mai des invocate de specialişti au fost, în această ordine, corupţia, lipsa oportunităţilor de dezvoltare profesională, avansarea în carieră nebazată pe merite profesionale, birocraţia din instituţiile publice, veniturile mici şi lipsa infrastructurii/echipamentelor tehnice”, se arată în cercetare.

 

Dezastrul din sistemul de sanatate este relevat și de un raport al Curții de Conturi care arată că, în perioada 2011-2015, investițiile în sănătate au plasat România pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății relevă faptul că suntem depășiti la investițiile publice în domeniul medical de țări precum Surinam, Cambodgia, Belarus sau Albania.

Sistemul sanitar românesc rămâne blocat  între lipsa de interes și incompetență, astfel că nu se poate vorbi despre bunul tratament al pacienților, ca să nu mai vorbim de secții sau de spitale noi și moderne, pentru tratarea bolnavilor. Ministerul Sănătății a pierdut însă peste 1.467.000 lei fonduri europene pe care le-ar fi putut accesa în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, din cauza lipsei proiectelor eligibile și a incapacității .

Raportările care ajung la Colegiul Medicilor de la organizațiile profesionale din alte state arată că țările preferate de medicii care aleg să lucreze peste hotare sunt Germania (4.062 de medici români), Franța (peste 4.000 de medici români) și Marea Britanie (2.463 de medici în prezent), dar și Belgia, Italia sau Spania.

 

 Comentarii (1)

  1. Catac spune:

    Sunt medic specialist plecat de 3 ani din tara, politica din ziua de astazi ma face sa nu ma intorc in tara nici macar in vizita! Bravo voua romanilor, cum distrugeti tara asta, si cadrele inalt calificate muncesc pentru alte popoare!
    SA VA FIE RUSINE !!!!!!!

Adaugati un comentariu


 

*