Sistemul public de sanatate a pierdut peste 10 la suta din medici

Institutul National de Statistica arata ca, in ultimii 20 de ani, 5.000 de medici au parasit spitalele publice, in timp ce numarul medicilor atrasi in sistemul privat este de patru ori mai mare.

 

Una dintre principalele probleme ale sistemului public de Sanatate din Romania o constituie fenomenul cunoscut ca „exodul medicilor”, care s-a accentuat dupa 1 ianuarie 2007, data la care Romania a fost primita in Uniunea Europeana. Granitele s-au deschis, iar medicilor care-si doreau sa lucreze in strainatate le-a fost astfel mult mai usor sa isi puna planul in aplicare.

Principalele motive pentru care multi medici romani aleg sa lucreze in strainatate sau in sistemul privat le constituie conditiile improprii din multe spitale ale sistemului public si nivelul de salarizare care, pana anii trecuti era unul foarte scazut. Pentru ca, de-a lungul timpului, autoritatile si-au dovedit incompetenta in a rezolva aceste probleme, numarul medicilor care au ales sa paraseasca sistemul a crescut cu fiecare an si astfel s-a ajuns la o criza acuta de personal, resimtita in majoritatea spitalelor publice din tara.

Date recente date publicitatii de Institutul National de Statistica arata cum aceasta criza s-a acutizat in ultimii 20 de ani, sistemul public pierzand in aceasta perioada peste 10% din specialisti. In contrapartida, sistemul medical privat a cunoscut o adevarata explozie in ceea ce priveste numarul de medici, multi dintre acestia fiind atrasi din sistemul public.

 

Statisticile indica faptul ca in ultimele doua decenii, aproximativ 5.000 de medici au parasit sistemul public de Sanatate, cei mai multi plecand din spitale, in ultimii 10 ani, dupa aderarea Romaniei la UE. Cifra reprezinta peste 10% din numarul de medici pe care Romania ii avea in urma cu 20 de ani, numar care in prezent a ajuns la 35.700 de medici.

Principala cauza o constituie exodul medicilor, insa si ascensiunea fulminanta a sistemului privat care, la randul a atras sau un numar important de medici care nu mai doreau sa lucreze in spitalele publice.

Astfel, daca in 1997, in sistemul privat puteam vorbi de un numar de aproximativ 1.000 de medici, in prezent, in clinicile private lucreaza peste 22.000 de medici, numarul de medici atrasi in ultimele doua decenii fiind de patru ori mai mare decat cel al medicilor care au parasit sistemul public.

 

Tot in ultimii 20 de ani, numarul total de medici din tara a crescut cu 16.000, ajungandu-se in prezent la un total de 57.300 de medici care lucreaza in sistemul public si in cel privat.

In aceasta statistica nu sunt inclusi medicii stomatologi in cazul carora, in perioada analizata, s-a inversat raportul dintre specialistii din sistemul public si cei din privat. In prezent, potrivit INS, marea majoritate a dentistilor lucreaza in sistemul privat, fie in cabinete proprii, fie in cadrul unor clinici.

Totodata, in ultimii 20 de ani, numarul medicilor stomatologi din Romania s-a dublat, ajungand la 16.442, dintre care 14.799 activeaza in sectorul privat si doar 1.643 mai pot fi regasiti in sistemul public de sanatate.

Numarul medicilor de familie se situa, la finele anului trecut, la 12.300, in foarte usoara crestere in ultimele doua decenii. Dintre acestia, aproximativ 800 lucreaza la stat, in timp ce 11.500 sunt clasificati ca fiind in mediul privat.

Statisticile INS fac referire si la asistentii medicali, al caror numar ajunsese la finele lui 2016 la 122.800 de angajati. Dintre acestia, peste 80.000 lucreaza in spitalele publice, iar aproximativ 42.000 sunt angajati in clinicile private.

 



Comentarii (1)

  1. cornel spune:

    Cifrele sunt false, de fapt INS este campion la a modifica statistica dupa dorinte politice. Cele 14000 de medici care au cerut certificat de conformitate ca sa lucreze in afara unde sunt??? a, au plecat 5000 si restul de 9000 le-au pus in rama. DIn cei 21000 care lucreaza in privat, cati sunt si la stat??? ca ei numara doctorii cum numara Pristanda steagurile, 2 la primarie, 2 la prefectura…

Adaugati un comentariu


 

*