Bodog promite medicilor salarii ca in Uniunea Europeana

Personalul medical din Romania ar urma sa beneficieze de noua grila de salarizare, incepand de anul viitor, sustine ministrul Sanatatii, intr-o postare pe pagina sa de socializare.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a avut astazi o prima reactie publica fata de analiza publicata de Institutul National de Statistica, din care reiese ca sistemul medical romanesc a pierdut in ultimii 20 de ani peste 10 la suta din medici. Precizand ca, de anul viitor, salariile personalului medical din Romania va fi la nivelul celor din Uniunea Europeana, ministrul si-a exprimat convingerea ca medicii nu vor mai avea motive sa paraseasca sistemul public pentru a profesa in strainatate sau in mediul privat.

Anuntul a fost facut prin intermediul unei postari pe pagina personala de Facebook, in care ministrul spune ca sistemul public de Sanatate trebuie sa tina pasul „atat cu grila de salarizare pentru personalul medical, cat si cu infrastructura din mediul privat”.

Referitor la prima parte a enuntului, Florian Bodog sustine ca „hemoragia personalului din sectorul public, care a dus la reducerea cu peste 10 procente a numarului de medici, s-a datorat in mare masura salariilor mici care au fost platite in acest sector, iar acest neajuns va fi rezolvat incepand cu anul viitor. „Am facut deja pasi importanti pentru a corecta o parte din deficientele sistemul public. Din 2018, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima data, aproape de nivelul salariilor din Uniunea Europeana. Cresteri semnificative au avut loc si in acest an”, afirma ministrul pe Facebook.

 

Un alt motiv care a generat exodul medicilor il constituie insa si conditiile din spitalele publice, iar referitor la acest aspect, Bodog vorbeste despre planurile ministerului in fruntea caruia se afla si care va face eforturi pentru dotarea spitalelor cu aparatura moderna, acest demers constituind o prioritate. Mai mult, ministrul reaminteste ca, deja, in mai multe spitale din tara au fost livrate pana acum echipamente de anestezie, radioterapie si de diagnostic imagistic de ultima generatie, iar astfel de achizitii vor continua.

Prin aceste masuri, Florian Bodog spune ca se urmareste atat stoparea exodului medicilor si atragerea acestora catre spitalele sistemului public, cat si facilitarea accesului pacientilor la serviciile de sanatate la care au dreptul, in calitate de asigurati ai acestui sistem. „Sistemul public de sanatate trebuie sa tina pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar si cu infrastructura medicala disponibila in sistemul privat. Multi dintre romani nu isi permit sa se trateze in mediul privat. Nici nu ar trebui sa fie nevoiti sa o faca. Plata contributiilor la asigurarile de sanatate le garanteaza accesul la serviciile medicale de care au nevoie. Sistemul public de sanatate trebuie sa fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru romani, dar si principalul furnizor de calitate”, mai precizeaza ministrul in postarea sa publica.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*