Noutati in sanatate, valabile de la 1 august

3 august 2016 | 0 comentarii |

Noul Contract-Cadru de acordare a serviciilor medicale aduce o serie de noutati, atat pentru pacienti cat si pentru furnizori de servicii. Totodata, angajatii din sistemul sanitar public beneficiaza de salarii marite, iar garzile suplimentare se vor plati si vor conta la vechime.

 

medic familie- bebelusContractul cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017 a intrat in vigoare la 1 august, iar noul act normativ modifica o serie de aspecte privind acesul pacientilor la serviciile medicale, cat si raporturile dintre furnizorii de servicii medicale si caselede asigurari de sanatate.

Astfel, din 1 august, toti furnizorii de servicii medicale sunt obligati sa informeze pacientii despre consecintele nerespectarii indicatiilor terapeutice.

In asistenta medicala primara se reglementeaza acordarea gratuita a avizelor epidemiologice pentru reintrarea in colectivitate si a adeverintelor medicale pentru prescolari si elevi.

Se reglementeaza situatiile in care asiguratii se pot transfera la alt medic de familie mai devreme de o data la sase luni: daca isi schimba domiciliul in alta localitate, daca intra in arest preventiv, daca sunt condamnati la inchisoare sau daca sunt eliberati.

Pe de alta parte, medicii de familie nu vor mai furniza serviciul spirometrie (stabilire a functiei si a capacitatii respiratorii pulmonare), avand in vedere ca abilitatile necesare pentru acesta intra in sfera de competenta a medicului pneumolog.

 

ambulatoriu-Crina-Stefanescu-1514Pentru asistenta medicala ambulatorie clinica de specialitate, se introduc noi proceduri diagnostic, cum ar fi electromiograma si evaluarea cantitativa a raspunsului galvanic al pielii, precum si tratamentul fracturii amielice fara deplasare a coloanei vertebrale.

In cazul asistentei medicale ambulatorii paraclinice, casele de asigurari de sanatate vor deconta efectuarea de RMN de sani cu sau fara substanta de contrast. Nu se mai deconteaza insa examenul fungic de urina, considerat de specialisti ca irelevant pentru patologia pacientului.

O alta noutate este ca pentru insuficienta respiratorie severa pacientul se poate prezenta direct la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Prin noul document au fost redefinite si conditiile de vechime a aparatelor din laboratoarele de analize medicale, de radiologie-imagistica medicala si de medicina nucleara. Astfel, durata unui aparat in laboratoarele de analiza este cuprinsa intre minimum opt ani si maximum 12 ani, iar pentru laboratoarele de radiologie imagistica medicala si medicina nucleara, limita minima este de noua ani, iar cea maxima de 15 ani, prevazute pentru durata normala de functionare. Aceasta reglementare este valabila si pentru spitale.

In Medicina dentara, noul contract cadru prevede ca minorilor li se vor putea acorda consultatii decontate de CNAS o data la sase luni, fata de o data la 12 luni in prezent. Se introduce, totodata, un nou serviciu decontat – obturatia dintelui dupa tratamentul afectiunilor pulpare sau al cangrenei.

 

upuIn asistenta medicala spitaliceasca se introduce, din 1 august, conditia ca, in cazul furnizorilor de servicii de spitalizare de zi care nu au si spitalizare continua, sa se asigure obligatoriu prezenta unui medic de specialitate pentru un program de activitate de minimum sapte ore pe zi.

Tot din 1 august, pacientii carora la externarea din spital li se indica prin scrisoare medicala sa revina pentru internare, precum si pacientii cu hemofilie din programul national respectiv nu vor mai trebui sa prezinte biletul de trimitere de la medicul din ambulatoriu.

Decontarea serviciilor efectuate in sectiile spitalicesti de paliatie se va efectua similar cu cea a serviciilor acordate in sectiile sau spitalele de bolnavi cronici.

 

Victor IonitaTot la nivelul spitalelor, de la 1 august se majoreaza salariile a 163.000 de medici si asistenti medicali din sistemul public, iar garzile efectuate de medici in plus vor fi platite cu pana la 100% si vor fi luate in considerare la vechimea in munca.

Guvernul a egalizat salariile persoanelor incadrate pe aceeasi functie si a acordat un bonus de merit pentru cei care au o activitate deosebita. Astfel, salariul de incadrare al unui medic din unitati clinice va fi intre 2.364 de lei si 2.944 de lei, in functie de vechime, iar al unui asistent medical intre 1960 lei si 2441 lei, in raport de vechimea in munca. Salariul unui medic primar din serviciul de ambulanta sau primiri urgente va fi intre 4.371 lei si 5.443 lei.

Cuantumul salariilor difera in functie de specializare, grad si vechime si este completat cu diferite sporuri. Un medic primar gradatia 5 va avea o crestere de 914 lei, un medic specialist gradatia 5 va avea o crestere de 557 lei, in timp ce medicul rezident anul VI-VII va avea o crestere salariala de 746 lei.

Rezidentul in anul III va avea salariul mare cu 294 lei, iar medicul rezident anul I cu 312 lei. Pentru medicii rezidenti s-a majorat plafonul de la care se acorda bursa de rezident pana la 4.749 lei, mentinandu-se valoarea lunara a bursei de 670 lei.

 

medicamente on line farmacieNoul contract cadru aduce modificari si in cazul farmaciilor. Asiguratilor li se vor putea acorda doua noi proteze decontate din bugetul CNAS: proteza modulara de gamba cu manson de silicon, precum si proteza de deget functionala simpla, in cazul copiilor cu malformatii congenitale in varsta de peste trei ani.

In situatia in care furnizorii de dispozitive medicale nu transmit CNAS toate preturile de vanzare cu amanuntul si sumele de inchiriere ale dispozitivelor medicale contractate, casa de asigurari de sanatate va putea denunta unilateral contractul respectiv.

De asemenea, au fost simplificate demersurile de obtinere a unor dispozitive medicale, cum ar fi aparatele de oxigenoterapie, a fost introdusa posibilitatea acordarii de servicii conexe actului medical de catre fiziokinetoterapeuti si profesorii de cultura fizica medicala.

Tot din 1 august se introduce raportarea online in timp real. Perioada de raportare in platforma informatica a serviciilor medicale acordate a fost extinsa de la 72 de ore la trei zile lucratoare dupa data acordarii serviciului respectiv, pentru evitarea problemelor create de zilele nelucratoare sau sarbatorile legale.


Adaugati un comentariu


 

*