Companiile medicale private, obligate sa accepte tarifele CNAS

Presedintele Radu Tibichi spune ca cei care nu vor accepta preturile de decontare ale Casa, vor pierde contractele prin sistemul asigurarilor sociale de sanatate.

 

Interventii cardiochirurgicale

Interventii cardiochirurgicale

Pacientii nu trebuie sa mai achite, incepand cu 1 iunie, nici un leu in plus fata de contributiile care sunt stabilite de legislatia in vigoare, a declarat marti, presedintele CNAS, Radu Tibichi, precizand ca prin noul pachet de servicii medicale de baza si prin contractul-cadru vor fi uniformizate sumele privind serviciile medicale atat la stat cat si in privat, iar cazarea pacientilor in spitale vor fi plafonate la 300 lei pe zi.

Serviciile contractate de CNAS, atat timp cat ele sunt in pachetul de baza si sunt stabilite a fi gratuite, vor fi efectuate la preturile decontate de Casa. Furnizorilor le vor fi decontate costurile pentru serviciile medicale la tarifele date de CNAS. Pacientii nu trebuie sa mai achite nici un leu in plus, decat contributiile care sunt stabilite de actul normativ respectiv. Furnizorii vor fi sanctionati daca nu respecta acest lucru. La medicul de familie, numarul de consultatii pe care le deconteaza Casa este de 20 in medie pe zi, nu este un numar de consultatii fix pentru ca exista o periodicitate in care adresabilitatea este mai mare sau mai mica, pentru restul consultatiilor medicul de familie are posibilitatea sa si le programeze astfel incat ele sa fie urmate de retete si bilete de trimitere decontate de casa. Practic, pacientul va fi protejat in acest sens de costuri suplimentare. Referitor la spitale, tarifele care se deconteaza in sistemul spitalicesc sunt cele prevazute de contractul-cadru, iar pentru anumite conditii hoteliere care sunt peste standardul decontat se pot incasa sume pana la 300 de lei pe zi, atat de spitalele publice, cat si private”, a precizat Tibichi.

 

Radu Tibichi, presedintele CNAS

Radu Tibichi, presedintele CNAS

Potrivit presedintelui CNAS, doar pentru serviciile la cerere se pot stabili tarifele in functie de politica de preturi a fiecarui furnizor, privat sau public, mentionand ca Ministerul Sanatatii si CNAS isi doresc sa puna „o egalitate in tratament”, atat in spitalele publice cat si in cele private. „Pentru serviciile respective contractate cu casa ei (n.r. – furnizorii de servicii medicale) trebuie sa garanteze ca nu se incaseaza nimic suplimentar decat acele sume care sunt prevazute de lege”, a mai aratat reprezentantul CNAS, considerand ca in conditiile in care risca sa poardda contractele cu Casa, furnizorii privati vor fi nevoiti sa accepte noile conditii.

La randul lor, reprezentantii companiilor medicale private au cerut ca in noile conditii sa creasca tarifele agreate de CNAS pentru sericii, mentionad ca la preturile actuale ar fi imposibil sa se asigure servicii de calitate.

Probabil se va ajunge la un compromis, astfel incat CNAS va creste putin tarifele, iar prestatorii de servicii medicale private vor lasa la randul lor din pret, caz in care se va ajunge ca si la spitalele publice sa poata creste bugetele.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*