Președintele CJ Cluj vrea o nouă „Alianță a Vestului” pentru construirea spitalului regional

16 ianuarie 2019 | 0 comentarii |

Reprezentanții administrației locale clujene au cerut sprijinul celorlalte consilii județene din Regiunea Nord-Vest, pentru a câștiga dreptul de a construi acest spital.

 

Războiul dintre Consiliul Județean Cluj, condus de liberalul Alin Tișe, și autoritățile guvernamentale, în frunte cu Ministerul Sănătății, se ascute. „Mărul discordiei” este spitalul regional care urmează să fie construit la Cluj, așa cum este prevăzut în programul de guvernare.

Deși au trecut mai bine de doi ani de când alianța PSD-ALDE a preluat guvernarea, nu au fost demarate lucrările pentru construirea niciunuia din cele 8 spitale regionale și nici nu sunt mari speranțe că vor fi demarate până la finalul actualului mandat, ultimele estimări indicând anul 2021 ca moment în care s-ar aloca finanțările pentru începerea lucrărilor.

În aceste condiții, Consiliul Județean Cluj și-a exprimat, în urmă cu câteva luni, disponibilitatea și apoi chiar intenția de a prelua de la Ministerul Sănătății proiectul de construire a spitalului regional care urmează să funcționeze aici. Președintele instituției a trimis chiar o solicitare oficială în acest sens pe adresa Comisiei Europene, precizând că  administrația locală are expertiza necesară derulării unui proiect de o asemenea anvergură, precum și capacitatea financiară și instituțională de a-l administra.

La acel moment, ministrul Sorin Pintea s-a declarat surprinsă de această inițiativă, sugerându-le reprezentanților Consiliului Județean Cluj să se preocupe de problemele care sunt în sarcina lor.

 

Alin Tise

Alin Tișe nu a renunțat însă la intenția de a prelua proiectul construirii spitalului regional, mai ales că zilele acestea a primit răspunsul oficial la solicitarea adresată în acest sens Comisiei Europene. Oficialitățile europene îi dau undă verde, comunicându-i că administrația locală poate prelua proiectul de la Ministerul Sănătății.

Pentru ca intenția să poată fi transpusă în practică, trebuie însă ca și Guvernul să-și dea acceptul și să modifice în acest sens documentele întocmite în vederea obținerii finanțării europene. Este însă greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, la mijloc fiind vorba un interes politic major, mai ales în contextul apropiatelor alegeri europarlamentare, apoi prezidențiale și, ulterior, generale. „Am solicitat Comisiei Europene, în decembrie, să ne comunice dacă pentru spitalul regional Consiliul Județean Cluj poate să fie titular de proiect și dacă putem să obținem noi, direct, banii europeni. Comisia Europeană ne-a răspuns, printr-o adresă, că «da, puteți să fiți titular, sunteți eligibili, cu o singură condiție: ca și Guvernul României să dorească asta și anume Guvernul să modifice ghidul. Este o problemă internă a țării dumneavoastră, dacă Guvernul dorește sau nu să modifice ghidul», iar dacă Guvernul dorește să modifice ghidul, Comisia Europeană este de acord ca și consiliile județene să fie titulari de proiect, să primească bani europeni”, a declarat liberalul Alin Tișe.

 

Convins că Ministerul Sănătății și Guvernul nu vor renunța de bună-voie la proiect, mai ales că acesta este unul dintre principalele puncte din programul de guvernare cu care PSD s-a lăudat în campania electorală și după aceea, Alin Tișe dorește să atragă de partea sa reprezentanții celorlalte consilii județene din Regiunea Nord-Vest, dat fiind faptul că viitorul spital regional va deservi și pacienți din aceste județe. Alin Tișe le cere acestora să îl sprijine în demersul său, precizând că în această situație nu mai este vorba de o dispută politică, același lucru cerându-l și consilierilor județeni din Cluj. „Am primit acest răspuns și voi face o adresă prin care voi cere tuturor consilierilor județeni să își însușească această solicitare. Voi cere, oficial, modificarea ghidului de către Guvern, în așa fel încât noi să putem deveni titulari. Voi face o adresă către toți președinții de consilii județene din regiunea nord-vest, pentru că spitalul regional este construit pentru Regiunea Nord-Vest. Le voi solicita să se implice și ei să susțină acest proiect, ca să putem deveni noi titulari și să putem trage bani europeni în mod direct. Demersul nostru trebuie să fie unul unitar, considerând astfel că sănătatea nu are culoare politică. Până la urmă, este așa de important cine face spitalul?”, a întrebat, retoric, președintele CJ Cluj.

Acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că a Guvernul a decis să amâne proiectul pentru exercițiul financiar 2021-2025, considerând că „asta înseamnă că până în 2025 nu se va începe construirea acestui spital. Este o încercare de a duce proiectele după 2021, din cauză că Guvernul nu mai are bani de co-finanțare”, a subliniat Tișe.

 


Adaugati un comentariu


 

*