Se caută proiectanți pentru primul Centru de Transplant Integrat din România

Proiectul va fi demarat la Cluj, unde administrația locală va lansa un concurs de soluții adresat arhitecților, punând la bătaie peste 20 de milioane de lei pentru cel mai bun proiect.

 

sursa foto: Transilvania Reporter

La aproape un an și jumătate după ce anunța intenția înființări primului Centru de Transplant Integrat din România, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, spune că administrația locală este pregătită să facă primul pas în această direcție, constând în realizarea unui proiect pentru viitorul edificiu. În perioada următoare va fi lansat un concurs de soluții, despre care Alin Tișe spune că este cel mai amplu organizat în ultimii 30 de ani. Concursul a fost pus la punct în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România, iar miza este de 20 de milioane de lei, sumă ce va fi alocată proiectului care va fi declarat câștigător.

Terenul pe care urmează să fie construit noul Centru de Transplant Integrat are o suprafață de 1,5 hectare, în imediata apropiere a Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj. Acesta aparține Consiliului Județean, iar inițial, aici ar fi trebuit să se construiască un mall. Proiectul a fost însă abandonat în timpul crizei economice din 2008, după care s-a intenționat construirea unei parcări, apoi a unei clădiri pentru spitalul de copii din municipiu.

Ideea construirii unui Centru de Transplant Integrat a apărut la începutul anului trecut, după ce administrația locală a primit mai multe sesizări legate de faptul că Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal funcționează în condiții improprii.

 

Alin Tișe spune că proiectul viitoarei construcții trebuie să permită dotarea centrului cu 300 de paturi și cu săli de operații în care să se efectueze intervenții de transplant renal, pulmonar, cardiac și hepatic. Costurile investiției urmează a fi suportate din bugetul local și din fonduri europene, iar noua unitate medicală se estimează că va fi gata în cel mult cinci ani de la începerea lucrărilor.

Suprafața totală construită va fi de  aproximativ 7.000 de metri pătrați, iar centrul ar urma să deservească atât pacienți din Regiunea Nord-Vest cât și din restul țării și chiar din străinătate, având în vedere că va fi printre puținele de acest gen din Europa. În ceea ce privește personalul medical, președintele CJ Cluj crede că nu vor fi probleme, speră chiar să revină în țară specialiști de top din străinătate, având în vedere că aici vor exista condiții și aparatură medicală la cele mai înalte standarde.

După finalizarea lucrărilor și darea în folosință se intenționează încheierea unui protocol și cu Eurotransplant, astfel încât noul centru să poată fi inclus într-o rețea internațională de transplant, împreună cu marile clinici din Europa.

 

Președintele Consiliului Județean Cluj spune că, pe lângă partea de transplant, activitatea centrului va include și o componentă de cercetare. Totodată, se va pune accent și pe formarea medicală continuă, astfel că sute de medici români și străini se vor putea specializa aici, în domeniul transplantului.

Acest centru integrat de transplant multiorgan este un proiect unic în România şi unul dintre puținele din Uniunea Europeană, pentru că și în afară există foarte puţine centre care să fie concentrate pe toate tipurile de transplant vital. De el vor beneficia mii de pacienţi din întreaga ţară şi chiar din afara României, pe măsură ce ne vom alinia la Eurotransplant. Va fi un câştig mare şi pentru corpul medical, vor beneficia şi se vor forma profesional sute de medici. Avem deja solicitări și din afara României, din partea unor specialiști şi-au manifestat deja dorinţa să vină să lucreze în acest centru. Pe lângă activitatea propriu-zisă de transplant, va fi şi o activitate de cercetare şi de formare medicală continuă, deci va fi o activitate foarte complexă”, a declarat  Alin Tișe.

 


Adaugati un comentariu


 

*