S-a încheiat prima fază a proiectului de înființare a Centrului Integrat de Transplant

12 februarie 2021 | 0 comentarii |

Acesta va fi construit la Cluj, investiția va fi de 90 de milioane de euro și va fi primul centru de acest gen din sud-estul Europei.

 

La începutul anului 2019, Consiliul Județean Cluj anunța demararea unui proiect ce își propunea înființarea primului Centru Integrat de Transplant din România și din Sud-Estul Europei. Un an mai târziu a fost lansat un concurs internațional de proiecte, iar în luna septembrie a fost desemnat câștigătorul.

Zilele acestea a fost definitivată tema de proiectare, care reprezintă prima fază către înființarea noii unități medicale. Anunțul a fost făcut prin intermediul unui comunicat remis de Consiliul Județean Cluj, în care se precizează că a fost recepţionat anteproiectul, fiind înaintate administrației județene rezolvările arhitecturale propuse, precum compartimentarea interioară, planurile nivelurilor, cotele generale ale construcţiei. În document se mai precizează că, potrivit anteproiectului, configuraţia spitalului este una integrată şi relaţionată funcţional cu serviciile medicale din zonă, având în vedere amplasarea strategică a acestuia.

 

Centrul Integrat de transplant va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul de plămâni și câte 36 de paturi pentru transplantul de cord şi cel hepatic.

Acesta se va înălță pe cinci etaje, cărora li se vor adăuga alte patru niveluri subterane, dotate cu cele mai avansate facilităţi de diagnostic şi tratament. Tot aici vor fi amplasate zonele de parcare şi cele de aprovizionare logistică şi medicală. Parterul va fi dedicat zonelor publice, ambulatoriului, administraţiei şi unităţilor de cercetare, iar cele cinci etaje supraterane vor fi dedicate secţiilor de internare şi de recuperare. Spitalul va dispune inclusiv de un heliport situat pe terasa imobilului.

Suprafața totală construită a centrului de la Cluj va fi de aproximativ 7.000 de metri pătrați, iar unitatea medicală ar urma să deservească atât pacienți din Regiunea Nord-Vest cât și din restul țării și chiar din străinătate, având în vedere că va fi printre puținele de acest gen din Europa.

 

După finalizarea lucrărilor și darea în folosință se intenționează încheierea unui protocol cu Eurotransplant, astfel încât centrul să poată fi inclus într-o rețea internațională de transplant, împreună cu marile clinici din Europa. Nu în ultimul rând, centrul va juca un rol important în cercetarea medicală în domeniul transplantului, cât și formarea viitorilor specialiști.

Investiția totală se ridică la 90 de milioane de euro, din care 3.248.500 de euro reprezintă valoarea estimată a proiectului de construcție, la care se adaugă investițiile pentru dotarea centrului. Terenul pe care urmează să fie construit noul Centru de Transplant Integrat are o suprafață de 1,5 hectare, fiind situat în imediata apropiere a Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj. Acesta aparține Consiliului Județean, iar inițial, aici ar fi trebuit să se construiască un mall. Proiectul a fost însă abandonat în timpul crizei economice din 2008, după care s-a intenționat construirea unei parcări, apoi a unei clădiri pentru spitalul de copii din municipiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*