A fost desemnat proiectul câștigător pentru Centrul Integrat de Transplant de la Cluj
Unitatea medicală va fi prima de acest tip din România și singura din Sud-Estul a Europei, iar pe lângă partea de transplant, noul centru va include și o componentă de cercetare.
Zilele acestea s-a mai făcut un pas important în procesul de înființare a primului Centru Integrat de Transplant din România, lansat la începutul anului trecut de administrația locală a județului Cluj. La aproape un an și jumătate de când a fost anunțată intenția construirii unui astfel de centru în Cluj-Napoca, în luna iunie a acestui an a fost lansat un concurs internațional de proiecte, organizat de administrația locală, în colaborare cu Ordinul Arhitecților din România. Concursul a fost cel mai amplu de acest gen organizat în ultimii ani în România și a stârni interesul multor specialiști. Astfel, în cadrul competiției au fost depuse 44 de proiecte cu documentațiile aferente, care au fost analizate de juriul alcătuit din specialiști, iar la începutul acestei săptămâni a fost anunțat câștigătorul concursului.
De fapt, este vorba de câștigători, întrucât proiectul considerat cel mai viabil a fost depus de firma Pinearq S.L.P. în asociere cu Dico și Țigănaș – Birou de proiectare S.R.L. Autorul principal al proiectului viitorului Centru Integrat de Transplant este arh. Alberto de Pineda Álvarez, iar coautori sunt arh. Jenica Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Șerban Țigănaș și arh. Alexandrina Kiss. De asemenea, arhitecții Giovanna Pomo, Bogdan Dragomir și Maria Buiga au calitatea de colaboratori, aceasta fiind echipa care își va pune amprenta pe modul în care va arăta și va fi conceput viitorul edificiu medical, unic în țară și în această zonă a Europei.
Proiectul câștigător are o valoare estimată de 3.248.500 de euro, fără TVA, iar membrii juriului au considerat că acesta „oferă un răspuns foarte profesionist și, aparent, fără efort, tuturor cerințelor temei de concurs, oferind o rezolvare adecvată a amplasamentului dificil și asigurând o trecere reușită dintre un țesut urban eterogen și Ansamblul Clinicilor Universitare”.
De asemenea, juriul a apreciat demersul câștigătorilor prin care pacientul este poziționat, din punct de vedere conceptual, în centrul întregului proiect. „Soluția prezentată are capacitatea de a genera o atmosferă pozitivă, care să reducă stresul la care pacientul este supus de-a lungul procesului de transplant. Proiectul exprimă în mod clar aceste calități, oferind, în același timp, o imagine onestă a programului de arhitectură”, se mai arată în raportul întocmit de specialiștii juriului.
Următorul pas firesc este punerea în practică a acestui proiect, pentru care s-a pus deja la dispoziție un teren de 1,5 hectare în vecinătatea Spitalului de Pneumoftiziologie din Cluj. Centrul de transplant urmează să aibă o capacitate de 300 de paturi, cu săli de operație care să permită efectuarea de intervenții de transplant, cardiac, hepatic, renal și pulmonar și dotări de ultimă generație. Astfel de intervenții se realizează de multă vreme în România, doar că în țară există centre specializate doar pe un anumit tip de transplant și nici o unitate integrată, în care să poată fi efectuate toate aceste intervenții într-un singur loc.
Suprafața totală construită a centrului de la Cluj va fi de aproximativ 7.000 de metri pătrați, iar unitatea medicală ar urma să deservească atât pacienți din Regiunea Nord-Vest cât și din restul țării și chiar din străinătate, având în vedere că va fi printre puținele de acest gen din Europa. După finalizarea lucrărilor și darea în folosință se intenționează încheierea unui protocol și cu orgaizația Eurotransplant, astfel încât centrul să poată fi inclus într-o rețea internațională de transplant, împreună cu marile clinici din Europa. Nu în ultimul rând, centrul va juca un rol important și în cercetarea medicală în domeniul transplantului, cât și formarea viitorilor specialiști.