Primăria Capitalei promite locuințe pentru medici, de la 1 septembrie

31 iulie 2019 | 0 comentarii |

Totodată, consilierii generali au aprobat o listă de prioritizare în atribuirea celor 600 de locuințe pe care intenționează să le ofere personalului angajat în spitalele din subordinea ASSMB.

 

Consiliul General al Capitalei a adoptat, astăzi, transmiterea în administrarea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) a unui număr de 70 de apartamente – locuinţe de serviciu destinate personalul angajat în unităţile sanitare ale ASSMB, pentru a opri exodul personalului medical. Acestea au fost deja achitate, iar așa cum a declarat primarul Gabriela Firea, începând cu 1 septembrie, cadrele medicale sau lucrători în spitalele din subordinea Primăriei Capitalei „se vor muta efectiv în locuinţele de serviciu”.

Aşa cum ştiţi, eu am propus, iar dvs aţi aprobat, în majoritate, un proiect prin care Primăria Capitalei achiziţionează 600 de locuinţe pentru cadrele medicale. După activitatea comisiei de licitaţie, am reuşit să achiziţionăm 167 de astfel de locuinţe. 70 dintre ele sunt deja achitate. 107 vor fi plătite în perioada următoare. Practic, de pe data de 15 august se vor face repartiţiile, iar de pe 1 septembrie aceste cadre medicale sau lucrători în spitalele noastre se vor muta efectiv în locuinţele de serviciu. Avem un cadru legal, este o chirie modică, practic subvenţionată, între 97 – 110 lei. Este suportabilă. Precizez faptul că nu este vorba despre locuinţe sociale, ci de serviciu, pentru angajaţii spitalelor. Avem deja un număr de cereri peste cele 600 aprobate de CGMB, dar în momentul în care se va finaliza lista voi veni în faţa dvs. pentru dezbatere şi vot”, a spus Firea.

 

Tot în cadrul ședinței de astăzi s-a aprobat și o listă cu 210 persoane care vor avea prioritate în atribuirea locuinţelor de serviciu pe care Municipalitatea intenţionează să le asigure personalului din spitalele aflate în subordinea ASSMB, în scopul descurajării plecării personalului medical în străinătate. „Avem în acest moment 210 dosare avizate, aflate pe lista de prioritate. Persoanele aflate pe lista de priorități vor fi contactate de reprezentanții PMB – Direcția Spațiu Locativ, care vor derula, în colaborare cu ASSMB, procedurile legale privind repartiția locuințelor și încheierea contractelor. Chiria va fi calculată în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv OUG 40/1999 privind protecția chiriașilor și stabilirea chiriei pentru spațiile cu destinația de locuințe, ținându-se cont de zona în care se află unitățile locative și suprafața apartamentelor. Potrivit estimărilor, chiria va avea valori cuprinse între 97 – 110 lei/lună”, a explicat Firea.

 

Ședința nu a fost însă lipsită de tensiuni, unii consilieri reproșându-i primarului general că lista nu conține doar personal medical. „De la hotărârea noastră iniţială, care se referea la medici, am ajuns la personalul mediu, după care am ajuns la tot personalul angajat în spitale şi azi ajungem să aprobăm o listă de priorităţi pe care figurează ingineri, economişti, brancardieri, portari, ajutoare de bucătari, bucătari (…)”, a atras atenția unul din consilierii liberali, subliniind că astfel se face discriminare între anumiți angajați ai spitalelor și cei ai altor instituții din subordinea Primăriei Capitalei, cu aceeași pregătire și un loc de muncă similar, cum ar fi cei din muzee, școli etc.

Gabriela Firea a replicat că 60% din listă este reprezentată de personalul medical, iarla solicitarea managerilor de spitale, au fost acceptate pe această listă şi câteva persoane care lucrează la serviciile auxiliare, dar extrem de importante”.  Ea a subliniat că aceste contracte sunt valabile doar pe perioada contractului de muncă cu spitalele, iar pe listă figurează: 15 medici, 6 rezidenți, un farmacist rezident, un director medical care este medic, 2 directori economici, 107 asistente, 39 infirmiere, 10 îngrijitoare, 1 biolog, 1 inginer, 3 brancardieri

Proiectul a fost aprobat cu cu 35 de voturi „pentru”, iar 12 consilieri USR s-au abtinut de la vot.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*