Un nou pas în proiectul de construire a primului Centru Integrat de Transplant din România

15 noiembrie 2021 | 0 comentarii |

Documentația tehnică se va finaliza până la sfârșitul anului, iar licitația pentru atribuirea lucrărilor va avea loc în primele luni din 2022.

 

Proiectul construirii la Cluj a primului centru integrat de transplant din România și din Sud-Estul Europei, inițiat în urmă cu aproape trei ani, avansează cu pași mici, dar siguri. După ce, anul trecut, a fost organizat un concurs internațional de proiecte, câștigat de firma Pinearq SLP în asociere cu Dico și Țigănaș – Birou de proiectare SRL, în luna februarie a acestui an a fost definitivată tema de proiectare a viitorului centru, considerată a fi prima fază a acestui demers.

După nouă luni, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a anunțat că până la sfârșitul anului va fi definitivată o altă etapă importantă, iar în prima parte a anului viitor va avea loc licitația pentru desemnarea firmei care va realiza lucrările de construcție. Acesta a precizat că au fost stabiliți indicatorii tehnico-economici, care vor fi aprobați luna aceasta în ședința CJ Cluj, urmând ca întreaga documentație tehnică să fie finalizată până la sfârșitul anului. Potrivit lui Alin Tișe, luna viitoare va fi depusă documentația, în vederea obținerii autorizației de construcție, după care se va putea trece la organizarea licitației pentru desemnarea constructorului.

 

Indicatorii tehnico-economici prevăd că investiția se va ridica la circa 200 de milioane de euro, proiectul fiind inclus spre finanțare prin  Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Luna viitoare vom putea depune documentația pentru obținerea autorizației de construcție, proiectul fiind inclus la finanțare pe fonduri europene prin intermediul PNRR . Proiectul are o valoare estimativă de 200 milioane euro și vizează edificarea primului centru de transplant din țară pentru patru tipuri de transplant: cord, plămân, hepatic și renal”, a declarat Alin Tișe.

Acesta a adăugat că, după finalizarea lucrărilor și darea în folosință a noului Centru, se intenționează încheierea unui protocol cu Eurotransplant, astfel încât unitatea medicală să poată fi inclusă într-o rețea internațională de transplant, împreună cu marile clinici din Europa.

 

Centrul Integrat de Transplant va avea 277 de paturi, din care 88 pentru transplant renal, 72 pentru transplantul pulmonar și câte 36 de paturi pentru transplantul de cord şi cel hepatic. Construcția se va înălță pe cinci etaje, cărora li se vor adăuga alte patru niveluri subterane, dotate cu cele mai avansate facilităţi de diagnostic şi tratament. Tot aici, vor fi amplasate zonele de parcare şi cele de aprovizionare logistică şi medicală.

Parterul va fi dedicat zonelor publice, ambulatoriului, administraţiei şi unităţilor de cercetare, iar cele cinci etaje supraterane vor fi dedicate secţiilor de internare şi de recuperare. Spitalul va dispune inclusiv de un heliport situat pe terasa imobilului.

Suprafața totală construită va fi de aproximativ 7.000 de metri pătrați, iar unitatea medicală ar urma să deservească atât pacienți din Regiunea Nord-Vest cât și din restul țării și chiar din străinătate, având în vedere că va fi printre puținele de acest gen din Europa. De asemenea, centrul va juca un rol important în cercetarea medicală în domeniul transplantului și în formarea viitorilor specialiști.

 

(Sursă foto: CJ Cluj – proiect)

 


Adaugati un comentariu


 

*