Noi achiziții de medicamente pentru pacienții cu tuberculoză

12 februarie 2021 | 0 comentarii |

Acestea vor fi realizate în sistem centralizat, medicamentele urmând a fi distribuite apoi către spitalele care implementează Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

 

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că a aprobat demararea unei noi proceduri de achiziţie publică centralizată pentru achiziționarea a 26 de medicamente necesare în tratamentul pacienţilor cu tuberculoză. Într-un comunicat pe această temă se arată că procedura de achiziție se va finaliza cu încheierea de acorduri-cadru, pe o perioadă de 4 ani, între Ministerul Sănătăţii şi operatorii economici declaraţi câştigători ai licitațiilor ce vor avea loc.

Ulterior, contractele subsecvente ale acestora vor fi încheiate între unităţile sanitare care implementează Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei şi operatorii declaraţi câştigători.

Valoarea totală a achiziţiei este cuprinsă între 157.750.446 de lei şi 207.142.871 de lei, iar  fondurile necesare pentru încheierea contractelor subsecvente sunt asigurate din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin bugetul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei.

 

Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu reamintește că sistemul centralizat de achiziții publice a fost lansat în primul său mandat la Ministerul Sănătății, pentru transparentizarea procesului de achiziție a medicamentelor, dar și pentru a genera economii la buget.

Înainte, fiecare spital făcea achiziţii în baza unor estimări proprii, ceea ce lăsa loc pentru achiziţii directe prin contracte special făcute pentru cantităţi mici şi, totodată, existau mari diferenţe de preţ pentru acelaşi medicament între diferite spitale. Odată cu implementarea sistemului de achiziţie publică centralizată, acestea se fac de către Ministerul Sănătăţii, în mod transparent, prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – SEAP. În urma licitaţiei, se realizează un contract-cadru şi un clasament al furnizorilor în funcţie de condiţiile pe care le oferă, iar spitalele fac contracte subsecvente şi achiziţionează medicamentele de la furnizorul care are cea mai bună ofertă şi care-l poate livra. Prin acest sistem, numai pentru medicamentele antiretrovirale şi antituberculoase, s-au făcut economii la bugetul de stat deja de peste 30 de milioane de euro. Alte economii, de peste 28 de milioane de euro, s-au făcut prin acelaşi sistem la achiziţionarea de antibiotice”, a declarat ministrul.

 

În altă ordine de idei, asociația HAERO –  o organizație nou înființată, care reprezintă pacienții cu angioedem ereditar – anunță că acești pacienți vor avea pentru prima dată acces la terapii profilactice, în urma unui ordin comun al ministrului Sănătății și președintelui CNAS, are aprobă protocolul terapeutic de prescriere pentru medicamente inovatoare.

Salutăm deschiderea şi eforturile autorităţilor din sănătate, respectiv ale Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care au înţeles importanţa prevenţiei pentru această maladie din sfera bolilor rare, precum şi necesitatea ca pacienţii să aibă un standard de îngrijire adecvat. Ne bucură în mod deosebit faptul că pacienţii cu angioedem ereditar din România vor avea şansa de a beneficia în cel mai scurt timp, sperăm noi, de soluţii inovatoare, care, pentru prima dată, ţintesc şi zona de profilaxie a bolii, astfel încât să existe o şansă la o viaţă semnificativ îmbunătăţită calitativ pentru persoanele afectate. Sperăm ca autorităţile să menţină atenţia pe această zonă, iar noi suntem deschişi în a iniţia un dialog constructiv cu oficialii din sănătate privind asigurarea unui management integrat performant pentru pacienţii cu angioedem ereditar”, a declarat Ana-Maria Băltăţescu, vicepreședintele asociației.

Angioedemul ereditar este o afecţiune genetică rară, care afectează una din 50.000 de persoane din Uniunea Europeană şi una din 100.000 de persoane din întreaga lume, ce determină atacuri recurente de edem în diferite părţi ale corpului. Afecțiunea se manifestă prin tumefieri cutanate invalidante, predominant la nivelul membrelor superioare şi inferioare, edemele putând ajunge să obstrucţioneze căile respiratorii superioare cu potenţial letal şi colică intestinală severă cu evoluţie posibilă spre obstrucţie intestinală.


Adaugati un comentariu


 

*