O nouă gamă de afecțiuni, diagnosticate cu ajutorul analizelor de sânge

12 februarie 2021 | 0 comentarii |

O metodă dezvoltată de cercetători din Israel ar putea înlocui biopsiile și alte proceduri invazive folosite în prezent pentru depistarea acestor afecțiuni.

 

O echipă de cercetători de la Universitatea Ebraică din Ierusalim a dezvoltat o metodă de diagnosticare precoce a unei game largi de afecţiuni, printr-o simplă analiză de sânge. Astfel, noul test creat de cercetătorii israelieni a fost conceput pentru a înlocui biopsiile şi alte proceduri invazive pentru depistarea cancerelor, a bolilor cardiace şi hepatice precum și a inflamaţiilor şi a problemelor sistemului imunitar.

Autorii studiului spun că, pe lângă durerea asociată, în multe cazuri biopsia nu este eficientă, deoarece nu poate ajunge întotdeauna la celula bolnavă şi uneori se efectuează doar într-un stadiu târziu al bolii.

Metodele existente de testare, bazate pe analiza segmentelor de ADN din sânge, pot diagnostica prezenţa unei boli, dar nu şi tipul, locaţia şi stadiul acesteia, iar metodă neinvazivă creată recent poate identifica tipul afecţiunii sau tumorii, localizarea sa şi stadiul bolii.

 

Totodată, metoda propusă de cercetătorii israelieni face diferenţa între pacienţii care suferă de aceeaşi tumoră canceroasă, ceea ce poate conduce la aplicarea unor tratamente personalizate, adaptate pentru fiecare pacient.

Noua metodă nu examinează doar ADN-ul din sânge, provenind de la celulele moarte, ci identifică şi ţesutul celulelor şi genele care au fost active în aceste celule. Datorită faptului că testul  detectează simultan toate genele active din celulele moarte, acesta poate diagnostica o gamă largă de procese şi de boli printr-o singură analiză.

Cercetătorii spun că testul poate fi efectuat mai frecvent decât metodele folosite până acum, permițând astfel și monitorizarea permanentă a progresiei bolii.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*