Mielomul multiplu ar putea fi identificat în urma unor simple analize de sânge

Simptomele bolii sunt, de cele mai multe ori, nespecifice, ceea ce face ca diagnosticul să fie dificil de pus chiar și, de multe ori, doar atunci când boala ajunge în stadiu avansat.

 

În viitorul nu foarte îndepărtat, medicii generalişti ar putea avea un rol decisiv în detectarea în fază incipientă a  unuia dintre tipurile rare de cancer, putând face acest lucru cu ajutorul unor simple analize de sânge. Este vorba de mielomul multiplu – o formă rară de cancer al măduvei osoase – boală care are manifestări nespecifice, și de aceea este diagnosticată cu dificultate și, de multe ori, tardiv.

Consecința firească este reducerea șanselor de vindecare și o mortalitate ridicată în cazul acestor pacienți. Situația s-ar putea schimba, însă, după ce un grup de experți britanici de la Universitatea Oxford, Universitatea Exeter şi din cadrul Chiddenbrook Surgery au descoperit că asocierea a două teste de sânge efectuate frecvent în practica medicilor generalişti ar putea exclude prezenţa mielomului multiplu sau să conducă la recomandarea unor investigaţii suplimentare care ar putea indica prezența acestuia în fază incipientă.

În cadrul unui studiu recent, cercetătorii au examinat pacienţi din Marea Britanie, ale căror informaţii medicale sunt păstrate în Clinical Practice Research Datalink, pentru a stabili dacă testele de sânge sunt utile în diagnosticarea mielomului. Au identificat astfel 2.703 de cazuri de corespondenţe din 12.157 de participanţi verificaţi, iar concluziile publicate într-un jurnal de specialitate sugerează că simpla combinaţie a doi parametri din analizele de sânge poate fi suficientă pentru a pune un diagnostic.

 

Cercetătorii au mai descoperit că, în anul de dinaintea diagnosticării, 85% dintre pacienţii cu mielom au avut un nivel anormal al ratei de sedimentare a eritrocitelor (ESR), în comparaţie cu 46% dintre participanţii provenind din eşantionul de control. În acelaşi timp, 81% aveau un nivel anormal al parametrului vâscozității plasmei (PV), comparativ cu 41%, în eşantionul de control.

Astfel, autorii studiului susțin că ar putea fi introdusă o modalitate automată în istoricul medical al pacienţilor, care să-i alerteze pe medici cu privire la simptomele relevante sau la schimbări ale parametrilor de sânge care au legătură cu mielomul. Medicii generaliști  ar putea astfel exclude riscul acestei forme de cancer la pacienţii care au avut rezultate normale la parametrul PV sau la rata de sedimentare a eritrocitelor, în combinaţie cu un test care examinează nivelul normal al hemoglobinei.

„Informăm asupra unei forme simple prin care medicii pot verifica pacienţii care prezintă dureri de spate, coaste sau toracice sau infecţii respiratorii frecvente şi să determine dacă suferă sau nu de mielom. Combinaţia nivelului hemoglobinei – substanţă responsabilă de răspândirea oxigenului în corp –  şi unul dintre cei doi markeri ai inflamaţiei – rata de sedimentare a eritrocitelor sau vâscozitatea plasmei – sunt indicii suficiente pentru a exclude prezenţa mielomului. Dacă sunt identificate valori anormale în cadrul testului, ar trebui efectuate urgent teste de identificare a proteinelor din urină, care pot accelera diagnosticul, iar tratamentul acordat la timp ar putea îmbunătăţi semnificativ rata de supravieţuire în cazul acestei boli”, se arată în articolul publicat pe această temă.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*