A inceput Saptamana de constientizare privind leucemia mieloida cronica

19 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Actiunea este derulata de Asociatia Romana de Cancere Rare, in cadrul unei campanii mai ample, axata pe aceasta afectiune.

 

Saptamana in curs a fost declarata „Saptamana de constientizare privind leucemia mieloida acuta” si va fi marcata de mai multe actiuni. Initiatorii isi doresc astfel sa aduca in atentia populatiei aceasta afectiune si sa ii faca pe oameni sa inteleaga ca este necesar sa isi faca analizele de sange cu regularitate, intrucat acestea constituie cea mai simpla si mai sigura modalitate de depistare a bolii.

Leucemia mieloida cronica (LMC) este o forma rara de cancer ce afecteaza celulele sangelui. O mutatie genetica face sa creasca foarte mult numarul celulelor albe, leucocitele. In cele mai multe cazuri, boala apare la adulti, insa sunt si situatii foarte rare in care sunt diagnosticati cu LMC si copii.

Pana in urma cu aproximativ 15 ani, boala era considerata letala, insa intre timp, medicina a facut progrese si au aparut tratamente care, daca sunt administrate eficient, conform recomandarilor specialistilor, le confera pacientilor o durata deviata similara cu cea a populatiei generale.

Ca si in cazul altor forme de cancer, esentiala in succesul tratamentului este depistarea in faza cat mai incipienta a bolii.

 

Reprezentantii Asociatiei Romane de Cancere Rare atrag atentia ca exista insa o problema in depistarea precoce, intrucat, in aproximativ 30% din cazuri, pacientii cu LMC nu manifesta niciun fel de simptome specifice. Acestea apar abia in faza avansata a bolii, iar uneori este prea tarziu pentru ca tratamentele existente sa mai fie eficiente in astfel de cazuri.

Din aceasta cauza este foarte importanta efectuarea, cu regularitate, a analizelor de sange, care pot indica cresterea numarului de leucocite, acest fapt constituind principalul semn al bolii. Este o metoda simpla si eficienta si se poade dovedi cruciala in salvarea vietii pacientilor prin depistarea la timp a bolii.

Acesta este si principalul mesaj pe care initiatorii campaniei doresc sa il transmita in cadrul Saptamanii de constientizare privind LMC, dorind totodata sa traga si un semnal de alarma asupra situatiei pacientilor romani care sufera de aceasta afectiune.

 

Dorica Dan

Dorica Dan, presedintele Asociatiei Romane de Cancere Rare, spune ca principala problema pentru pacientii romani cu LMC o constituie gasirea serviciilor si a expertilor potriviti. „Toti pacientii care sunt diagnosticati in Romania sunt inclusi in programele de tratament. Nu exista un registru national pentru pacientii cu leucemie mieloida cronica. Cancerele rare reprezinta aproximativ 22% din totalitatea cazurilor de cancer. La nivel UE exista aproximativ 4 milioane de oameni care sufera de cancere rare. Exista si 186 de forme de cancere rare. Se confrunta cu aceleasi probleme ca si pacientii cu boli rare, cu diagnostic intarziat, dificultate in accesarea serviciilor de sanatate sociale si educationale, acces limitat la informatii expertiza si terapii, studii clinice putin cauzate de numarului mic de pacienti, lipsa interesului in dezvoltarea de terapii datorat unei piete limitate de desfacere si de beneficiari, registre de pacienti putine, date si informatii foarte putine”, a mai declarat aceasta.

Actiunea din aceasta saptamana va include si o reuniunea anuala a pacientilor cu LMC din Romania, care se intalnesc pe 22 septembrie, incepand inca din 2008, pentru a creste gradul de constientizare cu privire la aceasta boala, care, desi este considerata rara, reprezinta 15-20% din totalul leucemiior la adulti.

 


Adaugati un comentariu


 

*