Aproape 7.500 de buzoieni vor primi carduri noi de asigurari de sanatate

19 septembrie 2017 | 0 comentarii |

CNAS anunta inceprea distribuirii a peste 380.000 de carduri de sanatate catre persoanele nou intrate in sistem. Anul acesta au fost emise peste o jumatate de milion de astfel de documente.

 

Daca nu sunteti inca posesorul unui card de sanatate, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) anunta ca in curand veti primi acest document. Potrivit institutiei, in 2017, peste o jumatate de milion de carduri nationale de sanatate au fost emise, iar pana in prezent, asiguratii din Romania au primit 14,5 milioane de carduri, se mentioneaza intr-un comunicat de presa al institutiei.

In acelasi document, CNAS anunta ca a inceput „distribuirea unui lot de 386.000 de carduri care au fost tiparite si personalizate in saptamanile precedente, beneficiari fiind asiguratii care nu au dispus de acest document electronic pana in prezent. Acest lot se adauga altor 124.000 de carduri care au fost emise si transmise catre beneficiari pentru inlocuirea documentelor similare pierdute, deteriorate, furate. In total, in acest an au fost emise 510.000 de carduri nationale de sanatate”.

Dintre cele 386.000 de documente de sanatate emise in aceste zile, CNAS Buzau va primi 7.465 de carduri de sanatate, care vor fi distribuite persoanelor nou intrate in sistemul asigurarilor de sanatate, potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Simona Anghel.

 

Simona Anghel

La ora actuala, la asiguratii din Romania se afla circa 14,5 milioane de carduri, dintre care aproape doua milioane de carduri nu au fost inca activate de titulari, se mentioneaza in comunicatul de presa al CNAS.

Pentru asiguratii sistemului public de sanatate din Buzau, asa cum a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro, purattorul de cuvant al institutiei, au fost tiparite „302.962 carduri noi in 2014, la care s-au adaugat alte 15.902 carduri in 2015, in anul 206 au fost emise 2.816 noi documente prin care este certficata calitatea de asigurat, iar anul acesta, 7.465 de astfel de documente. In urma contractului de distributie incheiat de CNAS cu Posta Romana, 22.000 de carduri au fost returnate si au fost depozitate la CJAS Buzau, de unde 14.00 au fost distribuite,ulterior, catre asiguratii carora le erau destinate. De cand au inceput sa fie distribuite cardurile de asigurari de sanatate si pana acum, 8.653 de buzoieni au solicitat duplicat, ca urmare a pierderii sau deteriorarii acestuia, ori a schimbarii numelui posesorului. In aceeasi perioada, CJAS Buzau a inregistrat 6.175 de solicitari de eliberare a adeverintelor de asigurat, ca urmare a refuzului cardului din motive religioase sau de alta natura. Trebuie mentionat ca aceste adeverinte sun valabile trei luni, astfel ca numarul persoanelor care au solicitat un astfel de instrument de dovada a asigurarii este sub 2.000”, a explicat pentru SanatateaBuzoiana.ro, Simona Anghel, purtatorul de cuvant al CJAS Buzau.

 

In comunicatul Casei Nationale de Sanatate se mentioneaza, de asemenea, ca institutia „efectueaza toate demersurile necesare pentru continuarea emiterii cardurilor pentru persoanele asigurate care nu au dispus de acest document pana in prezent, precum si pentru pregatirea emiterii unor noi carduri in locul celor care vor depasi durata de valabilitate de cinci ani, incepand din anul 2018”, arata Casa de Asigurari de Sanatate.

Potrivit prevederilor legale in vigoare, copiii cu varsta pana in 18 ani beneficiaza de servicii medicale fara card de sanatate. In cazul copiilor, serviciile medicale sunt acordate indiferent daca parintii sau tutorii legali sunt sau nu asigurati.

Serviciile medicale sunt acordate, incepand din 1 septembrie 2016, doar cu cardul de sanatate. Daca pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu il prezinta furnizorului de servicii medicale, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenta sau contra-cost.

 

Cardul pentru asigurarea nationala de sanatate se elibereaza automat, la implinirea varstei de 18 ani sau dupa aceasta varsta, la dobandirea calitatii de asigurat. Cei care nu mai platesc asigurarea de sanatate, dupa trei luni, desi au card, trebuie sa stie ca acesta nu mai este valid.

Daca pacientul nu este asigurat sau daca are card emis dar nu il prezinta furnizorului, va beneficia doar de servicii medicale de urgenta. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui sa solicite eliberarea cardului de sanatate de la casa de asigurari in evidenta careia se afla.

Adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate se elibereaza la casele de asigurari, daca persoana refuza utilizare a cardului de sanatate din motive religioase si de constiinta sau un cazul in care solicita un card duplicat in cazul pierderii sau distrugerii celui primit.

Asiguratii care din motive personale sau religioase refuza utilizarea cardului de sanatate vor depune o cerere, in scris, la casa de asigurari, in care vor mentiona motivele refuzului si vor restitui cardul de sanatate in cazul in care l-au primit.

Sistemul cardului de sanatate a costat peste 87,6 milioane lei plus TVA si a fost implementat de HP Romania in asociere cu Novensys Corporation, avand ca subcontractant SIVECO Romania.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*