Masuri de sigurata suplimentare, la centrele de transfuzii

12 septembrie 2017 | 0 comentarii |

Sangele donat este verificat suplimentar, pentru a se identifica eventualele probe infectate cu virusul West Nile si a se preveni astfel raspandirea virusului.

 

Autoritatile din Sanatate au anuntat, astazi, ca cele 22 de cazuri de infectare cu virusul West Nile inregistrate in aceasta vara au impus masuri sulimentare de siguranta la centrele de transfuzii din tara. Astfel de nasuru sunt luate, de altfel, in fiecare vara, in perioada in care se intensifica circulatia virusului. Principalul vector de raspandire a virusului il constituie tantarii, insa el se poate transmite si prin transfuzii, daca sangele provenit de la un donator este infectat.

Persoanele infectate cu virusul West Nile nu resimt, in prima faza, simptome deosebite, infectia manifestandu-se la inceput ca o simpla raceala, care nu le da celor in cauza motive de ingrijorare. In aceasta situatie este posibil ca persoanele intepate de tantari purtatori ai virusului sa mearga sa doneze fara sa stie ca au fost infectate, iar sangele transfuzat altor pacienti le poate pune acestora viata in pericol, dat fiind faptul ca au imunitatea scazuta, pe fondul afectiunilor de care sufera. Intrucat in fiecare an exista acest risc in perioada sezonului cald, probele de sange recoltate la centrele de transfuzii sunt supuse unei analize suplimentare pentru detectarea prezentei virusului West Nile.

 

In contextul in care si in acest an au fost consemnate 22 de cazuri de infectare cu virusul West Nile, iar sase dintre pacientii infectati au decedat, la nivelul centrlor de transfuzii se pune accent deosebit pe aceasta masura suplimentara de siguranta, pentru a se evita raspandirea virusului prin intermediul transfuziilor cu sange contaminat.

Oana Grigore, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, a declarat ca aceasta masura se aplica de cateva luni la nivelul centrelor de transfuzii din tara, si va mai continua pana cand vremea sa va raci si vor disparea complet tantarii.

Este vorba de o analiza in plus care se adauga celor de rutina, fapt pentru care donatorilor li se recolteaza in aceasta perioada o eprubeta in plus pentru acest test. Totodata, donatorii sunt intrebati daca isi amintesc sa fi fost intepati de tantari in ultima perioada sau daca s-au deplasat recent in zone de padure sau in preajma lacurilor si baltilor, acolo unde se gasesc intotdeauna tantari, iar daca raspunsul este afirmativ, proble recoltate de la acestia sunt analizate cu precautie.

 

O atentie deosebita este acordata acestui test in Bucuresti, acolo unde s-au inregistrat sase dinn cele 22 de cazuri de infectie cu virusul West Nile. Aici, riscul de raspandire a virusului este mai ridicat, din cauza numarului mare de locuitori si al faptului ca acestia tranziteaza zilnic mai multe zone ale orasului.

Doina Gosa, directorul Centrului De Transfuzii Bucuresti, a declarat ca masura testarii suplimentare a sangelui provenit de la donatori a devenit deja o practica de rutina in sezonul cald, la nivelul centrului, mentionand ca de cinci ani, in Capitala sunt consemnate cazuri de infectare cu West Nile.

Virusul a facut o victima si in judetul Buzau, o femeie de 80 de ani din Puiesti, care a contractat virusul pe fondul unei afectiuni cronice renale cu care se lupta de 10 ani, aflandu-se printre cele sase decese consemnate de autoritati.

In 80% din cazuri, persoanele infectate nu prezinta simptome, insa in cazul persoanelor cu imunitatea scazuta sau al varstnicilor pot aparea dureri de cap de intensitate mare, febra, iar in cazurile grave, chiar si simptome neurologice precum rigiditatea gatului, eruptii cutanate, varsaturi, fotofobie, convulsii, frisoane, oboseala cronica si slabiciune musculara.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*