Un nou caz confirmat cu Zika, in Romania

De aceasta data este vorba despre un copil care locuieste cu familia in Guyana Franceza si care venise in tara pentru a-si vizita rudele.

 

Spitalul Clinic Victor Babes

Spitalul Clinic Victor Babes

La cateva zile dupa ce reprezentantii Ministerului Sanatatii au anuntat confirmarea primului caz de infectare cu virusul Zika in Romania, astazi s-a anuntat confirmarea unui alt caz, in urma analizelor de laborator.

Daca prima victima a temutului virus a fost o tanara de 27 de ani, care calatorise in interes de serviciu intr-o zona in care transmiterea virusului este activa, cea de-a doua este un copil de 10 ani, care locuieste cu familia intr-o zona cu risc si se afla in Romania temporar, in vizita la rude.

Potrivit Ministerului Sanatatii, familia copilului s-a mutat de doi ani in Guyana Franceza, zona in care exista specia de tantari Aedes, responsabila cu raspandirea virusului Zika. In data de 12 iulie, acesta a sosit in Romania impreuna cu familia, pentru a-si vizita la rudele ramase in tara, iar a doua zi a inceput sa se simta rau, a facut febra, i-au aparut eruptii pe piele si a acuzat dureri musculare, insa toate aceste simptome au disparut dupa 24 de ore.

 

laborator Virusul ZikaIn data de 15 iulie, desi copilul nu mai acuza niciun fel de simptome, parintii s-au prezentat cu el la Spitalul de Boli Infectioase si Tropicale dr. Victor Babes din Bucuresti. Medicii, pe baza descrierii simptomelor aparute in urma cu doua zile si tinand cont ca pacientul venea dintr-o zona cu transmitere activa a virusului Zika, au suspectat prezenta virusului. Copilul a fost internat si i-au fost recoltate probe biologice pentru a fi analizate in laboratorul de referinta, iar dupa trei zile, in data de 18 iulie, a fost externat intrucat starea sa de sanatate nu mai impunea spitalizarea.

O zi mai tarziu, ieri, mai exact, de la laborator a venit confirmarea ca in probele biologice analizate a fost identificata prezenta temutului virus. Parintilor li s-au facut recomandarile necesare, iar primaria localitatii in care se afla in vizita familia precum si Consiliul Judetean au fost instiintate despre acest caz, facandu-li-se recomandarea de a aplica tratamente anti-tintari.

 

zika-spitalResponsabilii din Ministerul Sanatatii precizeaza insa, in continuare, ca nu exista motive de ingrijorare. Ei spun ca fiind vorba despre un caz izolat, nu exista pericolul ca virusul sa fie transmis si catre alte persoane.

Specialistii reamintesc populatiei ca virusul nu se transmite nici pe calea aerului, nici prin contact cu pielea, cea mai frecvanta cale de infectare fiind intepatura unei specii de tantar, care din fericire, nu exista in Romania. Virusul se poate transmite si pe cale sexuala, de la o persoana infectata la una sanatoasa, precum si prin sange. Tinand cont de toate acestea, este exclusa ipoteza ca in Romania sa izbucneasca o epidemie, dar ni se recomanda masuri de precautie mai ales in cazul celor care urmeaza sa calatoreasca in zone cu transmitere activa a virusului, unde risca sa fie intepati de tantarii Aedes, specia purtatoare.

 

virus zika tantarSpecialistii ne spun ca in aproximativ 70-80 la suta din cazuri aceasta infectie trece neobservata, din cauza asemanarii simptomelor cu cele ale unei raceli. Persoanele care contacteaza virusul Zika au, de cele mai multe ori, febra si dureri de cap.

In unele cazuri, manifestarile pot merge pana la conjunctivita, ganglioni inflamati, eruptii cutanate sau dureri ale muschilor si articulatiilor. Aceste simtome dureaza intre doua si sapte zile.

O precautie deosebita se recomanda in cazul femeilor insarcinate, virusul putand avea asupra fatului efecte dintre cele mai grave, provocand hidrocefalie, o boala cerebrala periculoasa si ireversibila.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*